Штетен који може донијети и неку корист

Министар Ђокић разговарао са делегацијом из Њемачке коју је предводио Кристијан фон Штетен, посланик Хришћанско демократске уније (СDU) у Бундестагу.

среда, март 28, 2018 / 16:09

Саопштење преносимо у цјелости из два разлога. Први, Фронталу битнији, да је ово чудан случај саопштења овог министарства када се дешава нека међународна активност, у којем нема ама баш ни једна латинична ријеч, без да је одијељена заградом.

Не знамо што би, кад су већ послали и фотографију, имали изворно име фон Штетена, а и штета би било не напоменути да је српска скраћеница ХДУ или можда изворније чак и ХДЗ, што звучи илустративно, али свакако не CDU. Али добро. Напредак треба похвалити. Поготово што је и име фотографије на азбуци, што је ендемичан случај за Владу Српске!!!

Други разлог је да се опозицији која беспотребно критикује посјете делегација Абхазије и Јужне Осетије, укаже да се власти у Српској ипак састају и са политичким представницима земља чланица НАТО. Фронталов став је да треба проширити сарадњу и на Доњецку и Лугањску Народну Републику, јер су оне на првој линији борбе против НАТО.

Штетовање или корист, чуће се

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањој Луци са делегацијом из Њемачке коју је предводио Кристијан фон Штетен (Christian von Stetten), посланик Хришћанско демократске уније (СDU) у Бундестагу (СР Њемачка), о могућностима сарадње и улагању у Републику Српску.

Министар је изразио задовољство због посјете њемачке делегације и истакао да Република Српска има интензивну сарадњу са европским земљама, те да је политика Владе Српске да имају што више европских партнера.

"Највећи обим спољно-трговинске размјене Република Српска има са европским земљама и ми и у наредном периоду желимо градити стабилне, обострано корисне односе са европским државама" истакао је министар Ђокић и додао је Њемачка видљив партнер Српској у привредним и бројним другим пројектима.

Министар је упознао делегацију из Њемачке са актуелним пројектима у Српској који су у фази реализације и представио нове пројекте у којима је могуће остварити сарадњу.

" У сектору енергетике, посебно хидроенергије имамо много потенцијала и наш план је да до 2030. године у ову област буде инвестирано око шест милијарди евра, колико је предвиђено Стратегијом развоја енергетике Републике Српске" нагласио је министар и додао да Српска, по свим параметрима, представља изузетно повољно инвестиционо подручје.

На састанку је истакнуто да у СР Њемачкој има на располагању новца за нове инвестиције, а поред разговора о улагању у енергетски сектор Републике Српске, нарочито о изградњи соларних, хидро и вјетроелектрана, разговарано је и о улагању у индустријску производњу.

Договорено је да ће делегација Српске бити укључена и у фестивал који ће бити одржан у јулу у Берлину, а који редовно отвара њемачки канцелар Ангела Меркел, те ће то бити прилика за разговоре са већим бројем различитих њемачких инвеститора.

Кристијан фон Штетен, посланик у Бундестагу је нагласио да заступа интересе њемачких инвеститора, те да ће их лично упознати са бројним предностима улагања у Републику Српску.Оставите одговор