dysko

Стенограм из Народне скупштине

Др Ненад Стевандић нам, умјесто колумне, шаље стенограм свог става о Закону о ПИО, који се ових дана разматра и припрема за усвајање у НСРС. Стенограм преносимо у цјелости и без икаквих лекторских интервенција, да би добили на аутентичности док чекамо колумну, након буђења политичара из "љетног сна": Поштовани предсједавајући, Могу ли само да питам […]

петак, 9 септембра, 2011 / 10:46

Др Ненад Стевандић нам, умјесто колумне, шаље стенограм свог става о Закону о ПИО, који се ових дана разматра и припрема за усвајање у НСРС.

Стенограм преносимо у цјелости и без икаквих лекторских интервенција, да би добили на аутентичности док чекамо колумну, након буђења политичара из "љетног сна":

Поштовани предсједавајући,

Могу ли само да питам је ли утврђен кворум? Значи има кворум, ја морам вас да питам нисам ја бројач. Хвала лијепо.

Поштовани предсједавајући, потпредсједниче, колеге посланици, чланови Владе,

Ово је један од најважнијих закона који ће опредјелити друштвено политичка дешавања у РС у наредној години или наредне две до три године. Његов приједлог је донесен на брзину, на брзину је упућен у процедуру и зато је изазвао оволико друштвених потреса не само међу опозиционим партијама, аналитичарима него и међу синдикатима, борачким организацијама и удружењу пензионера.

Ипак морамо бити искрени и једни друге погледати у очи и рећи да је овај закон резултат лоше постављених приоритета и до садашњег лошег рада извршне власти на развојним пројектима. Ово је резултат уништавања привреде ненамјенског трошења и уживања у маркетингу који су функционери сами себи финансирали и који је сам по себи у РС послужио зато да направи како сам то више пута рекао комбинацију функционерског холивуда и менхета.

Велики новац који се слио у РС након приватизације није се ни згријао, а већ је договорено како ће се трошити и ко ће колико да заради, тако су измишљани и бирани пројекти чија је сврха била профит и проценат, а не развој привреде и веће запошљавање.

Дакле, трошило се немилице, а маркетиншки се то представљало као велики успјех Владе. Није се пазило и није се штедило кад се имало већ се расипало. Сада је веома трагично да се покушава штедити кад се нема, кад се нема онда се не штеди. Не може се штедити кад данас радници, пензионери и борци немају за основне потребе, немају зато да плате рачун и да школују и хране своју дјецу, од таквих се не може уштедјети и надомирити дефицит који је урађен кажем функционерским холивудом и начином трошења средстава незабиљеженим у развојним пројектима. Било које владе у региону почевши од Пољске, Чешке па до Македоније.

Ми смо данас колетарална штета, функционерског тајкунског зулума и бахатости која је поткопала темеље РС па сада покушава лошим законским рјешењима да је учини стабилном. Тајкуни су у овој причи много мање криви, јер неки од њих и запошљавају и хране жедне и гладне раднике и имају их стотине или хиљаде запослених.

Да вас подсјетим да смо вас на вријеме упозоравали још од Прве сједнице Народне скупштине, међутим кад сте упали у прве проблеме ви прво повећали доприносе, па су тако доприноси за ПИО и здравство, запошљавње и дјечију заштиту повећани, па је то био један мали привремени бајпас који је послужио да се очува та фамозна прича о фискалној стабилности, што би се рекло циједили сте суву дреновину и хвалили се тиме.

Наравно, пензионери и радници су запали у још тежу позицију сада је и то цјеђење суве дреновине пропало јер без привредне активности нема напретка.

Привредници су харач који сте њима наметнули да би прикрили резултат лоших стратешких определења надокнадили тако што су и они почели да отпуштају раднике, да им смањују плате и да разним врстама уштеда повратно смање прилив новца у буџет и тек ће сад да наступи криза кад и тај новац буде много мањи. Зато једноставно немате рјешења, изгубили сте и новац и вријеме, а Богами и повјерење грађана, јер све је више незадовољних, а ово је закон о ПИО само је покушај да се избјегне одговорност и да се одложи вријеме да се у РС почну праве реформе.

Нећу понављати оно што су колеге говориле о том непродуктивном запошљавању које троши друштвени производ о повећању броја радника по канцеларијама, секретаријатима, дирекцијама и углавном имају веће плате од народних посланика, него ћу покушати да се, да изразим чак и разумјевање према ономе или онима који су писали текст овог закона. То је зато што нема новца, није направљен систем како да се ствара нова добит, како да се покрене привреда и производња, како да се довуку инвестиције, већ умјесто тога кад у оној табили видите да нема средстава, једино чега се сјетите је то дај да још извучемо мало из џепова грађана, дај још мало да оптеретимо привреду па ћемо се опет хвалити да смо фискално стабилни. Е, то је реална политика ове Владе РС и ја сигурно нисам први који вам то говорим, вјероватно већина од вас то зна исто колико и ја или чак боље од мене.

Када узмете и последњу цркавицу из привреде и из грађана и из сламарица вјероватно ће излаз бити тежи и за вас и за нас. Зато се данас диже граница за пензионизање на скоро па на добровољну основу, ево ја као доктор не могу рећи да неки љекари старије колеге неће уживати, јер ће они ипак имати плату 2000 марака, а не пензију 700-800 и то је са тог личног становишта добро, али није добро што ће много младих доктора отићи па ћемо имати најмању стопу да кажемо младих запослених, исто ће тако бити са инжињерима, исто тако ће бити са магистрима, професорима на факултетима и то је једна димензија овог закона која је потпуно катастрофална.

Друга дименизија је што ће радници који раде тешке послове такође за неку разлику од 200 марака наставити да раде, јер данас 200 марака обичном човјеку много значи. Они ће такође наставити да раде да би растеретили пензиони фонд и да би сакрили омјер друштвено политичке кризе, па ће постати робови за тих 200 марака, уништиће своје здравље, прије ће они стићи у болницу или на гробље по овоме закону него што ће уживати плодове пензије или свога заслуженог рада, а да није да вас нисмо упозоравали. Сјетити се само једне ствари око уштеда, молили смо и кумили да нпр. Обавежемо закључком МУП да негативне ревизорске извјештаје и оне са резервом гдје је утврђено да фали 300 милиона нпр. Марка у једној години да се анализирају поново како би се тај новац вратио у буџет – не, док је било на хрпи вас ништа није интересовало.

Дакле, они који су покрали буџет и који су окренули да кажемо замајац привредног развоја уназад били су награђени, а дестимулисани су они који су биил за развој и запошљавање у реалном сектору, е онда сте наравно дали новац медијима да пишу и говоре да је све то добро, одлично, да иде у добром правцу, не ма ни преноса са Скупштине па ни грађани не могу чути реалне информације да виде о чему се ради у РС, тако ћемо вас ми врло брзо обрадовати да можда и не присуствујемо овој сједници Парламента него будемо у ходнику па ви ћете бити принуђени да сами са собом расправљате и можда ће вас то натјерати да будете мало озбиљнији или да се мало освјестите, да престанете да живите у функционерско тајкунском холивуду.

Ви се морате освјестити и зато јер ни маркетинг више не помаже и не може се на брзину срочени или склепани лош закон да поправи сав овај хаос који траје већ неколико година, без обзира што сте успјели да ућуткате борце, да неке синдикате или пензионерска удружења заведете обећањима, ево ја им поручујем са овога мјеста да кад крену да плаћају рачуне било у самопослугама, за струју или воду или за своју дјецу да понесу та ваша обећања да ће им се у јавној расправи овај закон поправити и да пробају са тим обећањима да плаћају своје обавезе, па онда поново нек дођу у Скупштину нек вам поново дадну подршку и погледају вам поново кроз прсте.

Разумијем и ја да сте и ви у владајућој партији у великом проблему и нећу да уживам у тим вашим проблемима, разумијем да сте одлучили без јавности да санирате фондове здравства ПИО и да је то неопходно у РС, изражавам своју подршку да се санира и разумијем да оно што сте узели са ЕСКРО рачуна за Фонд здравства, Фонд ПИО (је ли у име Клуба г-дине Стевандићу?) јесте, да оно што сте узели са ЕСКРО рачуна за Фонд здраства, Фонд ПИО да се то врати на ЕСКРО рачун, а да се дигне један нови велики кредит који би био да кажемо у сврси да покрије ову санацију Фондова, то је само да од једног кредита направите два и онда ћете наравно ви на прољеће имати опет неких 400-500 милиона из Развојног програма, а није _____, који ће бити веома оперативан у сврху будућих избора, извините нисам малициозан, ето размишљам прагматично и добро је то, само ако будете трошили на овај начин као до сада, ако будете поново кречили, а не градили, и ако поново се будете бавили уљепшавањем канцеларија и довођењем секретара, секретарица, помоћника, замјеника, администратотра, координатора да не набрајм кога сте све запослили, онда ће то бити још један камен о врату Републике Српске.

Да будем искрен, ја бих био сретан, без обзира што ми не би одговарало да ви овај новац с којим будете ово санирали употребите за развој, да завршите ауто пут да се наплаћује путарина, да дате подстицај компанијама које би овдје ради јефтине струје и веома квалитетне радне снаге направиле неке привредне замојце, не бих уопште био љуборан, али начин на који се до сада трошио новац не говори у прилог томе, стекла се навика да се у новцу види проценат и да се праве пројекти према новцу и проценту и према развоју и будите искрени погледајте се у очи донесите и ви једном одлуку ако је могуће да учините нешто за развој, а не за проценте.

Не може се ничим сакрити ни бахатост, ни богаство ни све оно што је створено код малог броја људи у РС у последњих 6 година. То је немогуће и немојте мислити да то не препознаје народ, као што препознајемо ми овдје у Парламенту и то се не може никаквим медијским триковима и маркетингом и осталим покрити и сакрити. Омјер кризе ће бити велики и злоупотребиће је они који не воле Републику Српску, они који ће у томе уживати, а ви ћете почети рат са онима који хоће у овоме свему буду реални и помогну. Ви сте се запетљали у овој позицији и ја вас искрено молим да што се тога тиче одржите неке своје унутрашње састанке и договоре и погледате гдје смо ми то дошли. Ваша одговорност неће се моћи избјећи, што прије се одлучите на њу и нама и вама ће бити лакше.

Кад бих Републику Српску сада упоредио са једном жељезничком композицијом, а жељезница као што знате не стоји баш најбоље, рекли би рецимо да је локомитива те композиције Влада Републике Српске, ми смо у вагонима и та композиција иде низ брдо и према провалији и фискално је веома стабилно, ви можете пред саму провалију да подјелите нама путницима и народу сендвиче и воду, али то неће промјенити правац гдје иде ова локомотива.

Зато вам још једном говорим погрешно постављен приоритет, не може се сакрити никаквим законом, он може само да послужи да одгоди оно што је најгоре за Репулику Српску, а то је економски слом. Овај закон о ПИО-у је посљедица тих 5-6 година лоших приоритета и он не може да прави антиразвојну стратегију, не може да закрпи буџетску рупу, а ли може да вам помогне да што што касније схватите до кавих сте проблема довели и себе и Републику Српску.

Зато смо и на Одбору за здравство гдје постоје да кажемо интелектуални капацитети којима се овом приликом захваљујем из позиције и опозиције проблематизовали овај закон и ја знам да се жури да он треба да буде дио пројекта санације фондова и разумијем зашто се он по сваку цијену гура да се заврши на овој Скупштина, али то је само још једна лопата угља у ону локомотиву која иде у провалију.

Хвала вам лијепо.0 КОМЕНТАРА

 1. 99% текста бих ја могао потписати, али бих да скренем пажњу на нешто друго:

  Ви, Докторе, знате колики је ЗНАЧАЈ ПРЕВЕНЦИЈЕ у Вашој струци, а ја бих рекао и у овом случају.
  Навешћемо свима разумљив примјер:
  Знамо да је инциденца карцинома плућа 30 пута чешћа код пушача него код непушача, што несумњиво имплицира да је пушење цигарета најзначајнији етиолошки фактор.
  КОЛИКА ЈЕ МОГУЋНОСТ ОЗДРАВЉЕЊА ПАЦИЈЕНТА ОБОЉЕЛОГ ОД КАРЦИНОМА ПЛУЋА? КОЛИКО ЈЕ ЊЕГОВО ПЕТОГОДИШЊЕ ПРЕЖИВЉАВАЊЕ? И ШТО ЈЕ ЈАКО БИТНО, КОЛИКО КОШТА (У ВЕЛИКОЈ ВЕЋИНИ СЛУЧАЈЕВА НЕУСПЈЕШАН) ПОКУШАЈ ЛИЈЕЧЕЊА ОВЕ ТЕШКЕ БОЛЕСТИ?
  И прост народ каже: „Боље спријечити него лијечити“. Јасно је да је далеко јефтинија превенција, односно мјере којима се смањује број пушача, а поготово број људи који ће почети пушити.

  Тако и овом случају, Ви дајете јако добру дијагнозу. Новом политиком СДС нуди и терапију, али јој увијек није „ударена“ ниједна инјекција у дебело месо. Знате Ви колико је тешко излијечити пацијента у 4. стадијуму, а Република Српска је у тој фази тешке болести.
  Власт покушава примјеном агресивне хемио- и радиотерапије, али знамо да ова терапије често може да убрза летални исход.

  Хоћу да кажем да се све ово требало спријечити. Па и данас, када је пацијент (читај: Република Српска на издисају) нуди се симптоматска терапија, како би се покушале ублажити патње, али нико из опозиционих странака, па ни СДС-а не каже:

  „Хало, овако више не може! Тражимо референдум о продаји обвезница. Хоћемо референдум о новим задуживањима! Распустите смјеста пола беспотребне администрације и вратите порезе да растеретите привреду! Шта то радите са „Шумама Српске“? Хоће ли одговарати онај ко нам у бесцијење даје националне ресурсе? Не дамо да нам задужујете дјецу, и унучад, и праунучад, и чукунунуча,… (дошли су већ и до „бијеле пчеле“ куранђел унука)?“

  Зашто не направите мирну, цивилизовану протестну шетњу (у демократском духу)кроз град? Или ако имате неке боље идеје, реците! Не само да бисте имали огромну подршку народа, него бисте освојили и симпатије народа и могли бисте потући СНСД већ на локалним изборима. Не могу да схватим да су сви прећутали споразум око ТЕ Угљевик 2 са неким Рашидом. Је ли то страх или шта? И не само СДС, већ нико из опозиције.
  Зар нико не може спријечити власт да ради све то што је на штету Републике Српске? Више пута сам написао да се данас Српска брани у БЛ, а не у СА, јер онај ко је у дужничком ропству, тај није слободан. А ми постајемо робови у властитој земљи.

  На свима нама је одговорност за будућност млађих генерација.

 2. Doktore ovo je super… za slave, kafane, roštilja, opuštenog druženja u parku. Ali – nije dovoljno.

  Ovo nije ozbiljan rad, ozbiljne političke partije na temu ozbiljnog zakonskog projekta… Mora to konkretnije, konciznije, jasnije, hrabrije, sistematičnije, umnije, lukavije, sadržajnije.

  Priča o reformi sistema PIO je više od svega matematika. Đe matematika Doktore? Da ne bi mi sad toplu vodu izmišljali – đe su primjeri i neka pozitivna/negativna iskustva?

  Ovo obraćanje NSRS nije usmjereno ka rješavanju problema – već je to politikanski obračun na relaciji opozicija – pozicija. Nemam pojma šta to radi ovdje na frontalu… x-(

 3. Ма овај рад неће донијети добро ништа радницима,питање је када ће млади добити посао ако се овако настави нико неће ни доћи до пензије,а рад ће бити сведен само на државне јасле,ко ће то финансирати ако нема привреде.Одма радити на отварању нових радних мјеста што ће доносити паре а не бирократија,администрација итдx-(

 4. Мене од свега овога највише интересује, шта значи она изјава оне уши перице ђокице, да ће се (он) влада „посебно бринути о правима бораца“!?
  Закон о ПИУ то не подразумијева, закон о борцима исто ни у назанкама, па како ће се то они бринути о борцима и то посебно?
  То као и досад, ја вама обећање, ви мени гласове, ја на власти, кога онда брига за борце!?

 5. Политикантство је наш проблем. Стевандић, шта год ко мислио о њему, ипак по мом мишљењу ради на некој политичкој промоцији. Прије свега самог себе и то је нормално. Ипак би било лијепо кад би и неки други посланици покушавали јавности да представе оно што раде и нађу оправдање за то што су изабрани као народни представници и примају масне плате.

  Ово је за мене ипак позитиван потез др Стевандића, мада би било добро кад би нам послао и неку колумну, јер ово је прекуцала нека такође добро плаћена дактилографкиња запослена у скупштини. Мало труда више докторе!

 6. ЛИКА ЈЕ МОГУЋНОСТ ОЗДРАВЉЕЊА ПАЦИЈЕНТА ОБОЉЕЛОГ ОД КАРЦИНОМА ПЛУЋА? КОЛИКО ЈЕ ЊЕГОВО ПЕТОГОДИШЊЕ ПРЕЖИВЉАВАЊЕ? И ШТО ЈЕ ЈАКО БИТНО, КОЛИКО КОШТА (У ВЕЛИКОЈ ВЕЋИНИ СЛУЧАЈЕВА НЕУСПЈЕШАН) ПОКУШАЈ ЛИЈЕЧЕЊА ОВЕ ТЕШКЕ БОЛЕСТИ?

  bas tako Drazene, da se sad stvari krenu dovoditi u red, trebala bi decenija da dodjemo u kakvu takvu finansijsku, poslovnu i svu drugu normalu.
  mene najvise nervira ovo poredjenje sa kriznim podrucjima na zapadu. nikakve veze nasa kriza nema sa time. na zapadu mogu da se rijese imigranata i zavrnu malo socijalna davanja i ustedjece ogromne pare. Gdje mi da se namirimo…

 7. E, moj stevandiću,
  vidim te kako na ovoj fotografiji gojan i sa osmijehom stojiš i diviš se samom sebi što si MU u blizini. Mogu li tvoje priče išta da promijene? Ne mogu.A, da li ti tvoji sds- ovci imate išta drugo, išta efikasnije kako bi bar pokušali spasiti i izvući nekoga iz vira? Ukoliko imate dobre namjere, a trebalo bi da imate, nije moje da vam govorim šta da radite.Ako ne znate ništa drugo nego da pričate, i vi , i druge partije, onda , ili nemate ozbiljne namjere, ili ne znate.Oboje je katastrofalno.Ovako gledajući te, pomislim da si radostan samim tim što si mUUUUUUUUUUUUU u blizini.Volio bih da nisam u pravu..

 8. Дакле ова фотографија је са свечаности полагања вијенаца и не знам чији је избор али то нема значаја.

  Имао сам намјеру да покажем понашање СДС-а у Народној скупштини јер се сједнице не преносе.
  Ту чињеницу користе многи како ко и из којих побуда.Једноставно власт јер се народ држи у незнању са једне стране а манипулише са оном што СДС ради у РС у ћему је власт удружена са неким опозиционим странкама које увијек у НСРС добију подршку нас из СДС за своје опозиционе предлоге и дјеловање али нас ван сале оптужују за коалицију са СНСД.
  Дакле била је намјера да покажем да јавни преноси скупштине РС представљају битан и неопходан фактор како би се избјегле манипулације.
  Једнако мислим да је покушај манипулација да причом о фотографији јефтиним и нецивилизованим дезавуисањем дискредитује оно што је изговорено-написано.
  Али у реду ,такви смо какви смо, а ја сам навикао
  А сад што немате прилике да остале посланике и политичаре нешто питате директно и да их овако као мене попљујете
  ја за то заиста нисам крив.
  Бришући са севе виртуелниу пњувачку послану са неким коментарима, желим вам добро здрављњ,приједору посебно.
  П.С.Као и увијек захваљујем се сугестијама,коректним и оштрим критикама које су цивилизовано изречене.

 9. O, Nenade, Nenade, često se nađem u Prekaji i uvijek se nadam da čemo se sresti i porazgovarati, pa bi vidio da ništa nije zlonamjerno kao i mome najrođenijem.Onoga odozgo,poviše tebe, ne bi ni pogledao, kamoli stao sa njim.Doduše on i ne hoda po zemlji, zaboravio koračati po zemlji, njemu plaćamo helikopter da je svakog momenta mobilan.Šta bi Srpska bez njega? A, čovjek navikao prelijetati iz jedne partije u drugu, a helikopterom je zgodnije.
  Elem, Nenade, svaka moja riječ je uperena da stimuliše ne samo sds, već svakoga ko bi nas spasio najcrnjeg zla koje nas snađe.
  Hvala, na dobrim željama za zdravlje.Sa njim sam u prijateljskim odnosima.Slušamo jedno drugo , savjetujemo se i dogovaramo se.
  Iskreno, svako dobro , nenade! prijedor

 10. Др Стевандићу свака част за овај извод из стенограма. Сада бих Вас замолио докторе да поставите питање на Актуелном часу, зашто НС РС нема постављене стенограме на своме сајту у електронској варијанти, ако већ нема тв преноса или зашто бар записнике не постављају, а зна се да је предсједник НС РС рекао да ће се то радити још 2007. године. Стенограми са јавних сједница треба да буду јавни, а по Пословнику о раду јавност не мора знати, а ни не може добити стенограме са затворених сједница. Значи, не бих да улазим у односе СДС- СНСД, али замољавам Вас као посланика да учините рад Скупштине транспарентнијим и јавности доступнијим, јер овај Ваш извод из стенограма је доказ да се може. Само да Секулићу из Клуба не буду гаће на штапу због овога. Исто тако свима који читају коментаре на Фронталу савјетујем да посјете у својим општинама и градовима канеларије народних посланика, па да виде да ли и када причају са грађанима,а да је то директан контакт и лична колумна појединца. Приједор твоји коментари су ок и питај др Стевандића да ли је спреман да те прими у канцеларији народног посланика, да га не чекаш да се видите у древном дрварском селу одакле су Стевандићи, Вјештице и још неки наши познати презимењаци. Човјек од Поповића!!

 11. Е мој Стевице, који вам је био враг да рушите социјализам и уводите дивљи капитализам? Нисам се још ни охладио, а ви одмах све да растурите.
  Видите ли сад да вас је капитализам уништио. Не можете ни окречити оно што сам ја изградио. Све као не ваља Тито, а онда доведете све неке психопате на челу државица који мене копирају. Ја сам им свима идол. Сјетите се само Слобе! Никад није успио постати диктатор попут мене. А трудио се, није да није. Имао је и копи-пејст Јованку, али џаба. Фрањо је био психопата на квадрат. Облачио се у моја бијела одјела мислећи да је он ја. Један је Тито!
  Јесте, имао сам брод, имао сам воз, готивио сам се народним парама, али је народ био безбрижан. И народ је опет насјео да је овај ваш садашњи нови Тито. Па ја сам пошевио пола холивудских дива. Не могу сеоске тв водитељке бити у рангу Елизабет Тејлор. Замисли сад да ти предсједник води љубав с Лејди Гагом или Мерлин Менсоном! Ма може само да сања. Не би га погледала ни Кетрин Ештон или нека друга ружна баба. А ја сам се готивио на највећим звијездама.
  За мене је Стевице било разочарење да неко из Дрвара оде на другу страну, а не мојим стазама, али твој избор. Буди поштен па реци ко то у Дрвару није добио пензију што сам ја лафо био у оној шпиљи. Нисам ни био у Дрвару, али сам испоштовао људе.
  И знам да си љут на мене што сам изигро Србе за Устав из 1974. и остало. Али буди свјестан да ја то ништа не бих могао без српских пантљичара и хемороида. Све су то Срби позлатили, тако да нема љутње.

  Не могу да вјерујем да сте дозволили да вам олош растури све оно што сам ја годинама градио.
  Онај премијер вам је исто смијешан. А био је узоран пионир док га коса није напустила. Праљуд Рајко ми је за њега причао да је као клинац носио млин за кафу по Јошавки мислећи да носи мени штафету. Срце ми је заиграло кад сам то чуо, али је заборавио да је мени полагао заклетву.
  И критиковали сте ме за Голи ток, а ја сам тамо за ситницу слао људе. Вама данас требају три Гола отока да изађете из канализације ну коју сте упали.
  Ја нисам укидао борачке пензије, нисам продавао оно што су други градили, него сам правио фабрике, нисам својој дјеци давао кредите нити сам им ишта оставио државне имовине. Имао сам пријатеље по свијету, балансирао између Америке и Русије, давао редовно пристојне пензије, регрес, зимницу, превоз, бесплатно школство, пасош за цијели свијет без визе, здравствено осигурање итд.
  Мислио сам да ће ови моји ђаци што се лажно представљају као социјалисти вратити социјализам, али они уводе још гори капитализам.
  Не кажем ја комунизам и оно што сам ја копирао Стаљина, већ прави социјализам. Видиш да и Обама руши капитализам и уводи у Америку социјализам. Будите бар ви у сдс-у модерни хватајте корак с временом. http://www.pressonline.rs/sr/vesti/komentar_dana/story/175314/Nju+nju+dil.html

  Немојте да вам ја доле силазим! А чезнем бар неког да ухапсим и отјерам на вишедеценијску робију. Не знам само од кога бих кренуо.

  Ето, буди ми жив и здрав, докторе мој и гледај како да балансирате да се и ви готивите, а и да народ лијепо живи. Или ћу морати да васкрснем друга Живка Р.

  И за крај да запјевамо једну http://www.youtube.com/watch?v=YOC_cGhXBHk

 12. Mislim da bi se autor trebao osvrnuti i na situaciju u Doboju gdje je SDS toliko dugo na vlasti- to ponavljam vec duuze vrijeme.
  A inace poredjenje :
  Кад бих Републику Српску сада упоредио са једном жељезничком композицијом, а жељезница као што знате не стоји баш најбоље, рекли би рецимо да је локомитива те композиције Влада Републике Српске, ми смо у вагонима и та композиција иде низ брдо и према провалији и фискално је веома стабилно, ви можете пред саму провалију да подјелите нама путницима и народу сендвиче и воду, али то неће промјенити правац гдје иде ова локомотива.

  Vec ranije je bio vic sa Hamdijom Pozdercem koji je Bosnu u bivsoj SFRJ vidio kao najvazniji elemenat zeljeznicke kompozicije – „da nje nema sve bi otislo u helac“ To sto je za druge Bosna bila kocnica kretanju te kompozicije njega nije doticalo. Tako i za ovu vladajucu garnituru je slijepo vjerovanje u njihovu lokomotivu koja vodi brzim tempom ovaj narod u „svijetlu buducnost“ rezultat dijelom njihovog neznanja i zaslijepljenosti a dijelom i svijesnim marketinskim trikovima gdje se i pad predstavlja kao let.

  Licno mislim da oni samo drmaju vagone da bi narod povjerovao da se kompozicija krece…