Стефановић: Послије избора СПС остаје без премијера

Потпредсједник СНС-а и предсједник Скупштине Србије Небојша Стефановић оцјенио је да је један од разлога за противљење социјалиста расписивању ванредних парламентарних избора то што послије таквих избора СПС више не би имао предсједника владе. "Могу да разумем да странка која данас учествује у владајућој коалицији сматра да је преостало још посла који треба да се […]

среда, 18 децембра, 2013 / 15:36

Потпредсједник СНС-а и предсједник Скупштине Србије Небојша Стефановић оцјенио је да је један од разлога за противљење социјалиста расписивању ванредних парламентарних избора то што послије таквих избора СПС више не би имао предсједника владе.

"Могу да разумем да странка која данас учествује у владајућој коалицији сматра да је преостало још посла који треба да се уради. Уосталом, СПС данас има председника Владе, што, уверен сам, после наредних избора не би био случај. Разумем и страначке и државне разлоге. То је легитиман став СПС-а, као што и ми имамо право на свој став", рекао је Стефановић за лист Данас.

Стефановић је истакао и да тренутно у владајућој коалицији нема озбиљнијих неслагања.

"Нема озбиљнијих неслагања. Ако ме питате да ли постоје различита мишљења – постоје, али нисмо сви у истој странци", рекао је предсједник парламента.

Стефановић је навео да би због трошкова одржавања превремених избора за нови сазив Скупштине Србије, за шта се залаже, било прагматичније да се они одрже кад и избори за Скупштину Града Београда.

"Предложио бих најкраћу могућу кампању, од 45 дана, управо из тих разлога, како ниједан од државних приоритета и циљева не би био угрожен. Сигуран сам да Србија након избора и ефикасног формирања владе, не би ништа изгубила. Напротив, оснажена би брже и ефикасније спровела реформе", истакао је Небојша Стефановић.

На питање да ли је евентуални излазак на биралишта пројектован у буџету за наредну годину и колико би Србију ванредни избори коштали, Стефановић је рекао да "ти избори не би били велика ставка ако се одрже са београдским изборима, што је трећина бирачког тјела".

"Додатни трошкови би постојали, али то бисмо финансирали из буџетске резерве", прецизирао је Стефановић.

Упитан како ће убједити предсједника СНС-а и првог потпредсједника Владе да прихвати ванредне парламентарне изборе, будући да се лидер напредњака с тим тренутно не слаже, Стефановић је рекао да ће "покушати да изнесе своје аргументе на сједницама страначких органа и указати на интерес грађана Србије".

"Не могу да вам кажем да ли ће мој став подржати", рекао је Стефановић.