Стефановић: Печати морају бити статусно неутрални

Шеф преговарачког тима Владе Србије за преговоре са Приштином Борислав Стефановић изјавио је да печати косовске стране не смију имати атрибуте државности и да морају бити статусно неутрални. Стефановић каже да су на столу сва остала рјешења која не задиру у статус. "Имамо разне предлоге, али оно што је сигурно, то је да Београд не […]

понедељак, 15 августа, 2011 / 21:28

Шеф преговарачког тима Владе Србије за преговоре са Приштином Борислав Стефановић изјавио је да печати косовске стране не смију имати атрибуте државности и да морају бити статусно неутрални.

Стефановић каже да су на столу сва остала рјешења која не задиру у статус.

"Имамо разне предлоге, али оно што је сигурно, то је да Београд не може да прихвати печат на коме пише `република Косово – царина`, као ни било шта друго што има симболе државности. Исто тако, пратећа документација мора бити статусно неутрална", нагласио је Стефановић.

Он није желио да коментарише писање београдских медија о наводном приједлогу Београда да на административној линији са Косовом буду уведени двојни печати, те истакао да ће приједлог Владе Србије о томе бити познат почетком септембра.

"Видећемо почетком септембра какво решење ћемо наћи. У сваком случају, оно не сме да подразумева да печат има атрибуте косовске државности и пратећа документација треба да буде статусно неутрална. Све остале модификације тог приступа су могуће и остаје да уђемо у преговоре и решимо ту ствар", нагласио је Стефановић.

Према његовим ријечима, Срби са сјевера Косова оправдано страхују од притисака косовских органа и насилног ширења утицаја Приштине.

"Њихов страх је оправдан, јер ће Приштина наставити да то покушава, а на нама је да обезбедимо и међународне оквире и наше присуство да бисмо то онемогућили", рекао је Стефановић.

Он је поручио Србима са Косова да ће предстојећи период донијети одговоре на многа питања и да ће држава заступати њихове интересе.

Срби са сјевера Косова недавно су затражили од генералног секретара УН Бан Ки Муна да их заштити од нових евентуалних провокација Приштине, као и да се Унмик полиција врати на Косово у што већем броју.Оставите одговор