Стефановић: Ни минимално присуство косовских цариника није прихватљиво

Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић рекао је да је за Београд неприхватљиво чак и минимално присуство косовских цариника и полицајаца у тимовима Еулекса који данас намјеравају да преузму прелазе Јариње и Брњак. "Имамо и план А и план Б, у зависности од тога шта ће се ових дана дешавати на северу Косова", рекао је […]

петак, септембар 16, 2011 / 10:19

Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић рекао је да је за Београд неприхватљиво чак и минимално присуство косовских цариника и полицајаца у тимовима Еулекса који данас намјеравају да преузму прелазе Јариње и Брњак.

"Имамо и план А и план Б, у зависности од тога шта ће се ових дана дешавати на северу Косова", рекао је Стефановић за "Данас".

Он је навео да српска страна покушава да Кфор и Еулекс увјери да намјере Приштине нису добре и да би требало да се ангажују на онемогућавању тамошњих власти да учине оно што планирају.

"Уколико Приштина не одустане од намере заузимања административних прелаза, то ће нарушити процес дијалога с Београдом. Због тога покушавамо да с представницима Еулекса и Кфора, као и с другим међународним факторима, то спречимо", додао је Стефановић.

Он је оцијенио да су сада на потезу међународне мисије на Космету, које морају да спријече долазак косовских полицајаца и цариника на административне прелазе.

"Ми имамо сазнања да ће Кфор и Еулекс да спроведу косовске полицајце и царинике на административне прелазе. Зато апелујемо на све стране да буду мирне и да сваки протест буде ненасилан", каже Стефановић.

Стефановић је поновио да за овакву напету ситуацију и све оно што би могло да услиједи, потпуну одговорност сноси међународна заједница, наводећи да је за Београд насиље неприхватљиво.Оставите одговор