Стазама несврстаности: Вучић са потпредсједником Индије

Србија и Индија ће да јачају политичку и економску сарадњу и пријатељство и наставиће да се подржавају у свим кључним државним питањима у УН и у другим међународним организацијама, рекли су данас у Београду предсједник Србије Александар Вучић и потпредсједник Индије Венкај Наиду.

субота, 15 септембра, 2018 / 22:03

"Реч је о нашем истинском и искреном пријатељу и верујем да ћемо у будућности у интересу оба народа и земље успети да обезбедимо још бољу сарадњу", рекао је Вучић и подсјетио да се навршава 70 година од успостављања дипломатских односа Србије и Индије.

Вучић је, након састанка са Наидуом, захвалио Индији на јасној и чистој одлуци да подржи територијални интегритет Србије.

"Ми пријатеље ценимо и поштујемо, никоме се не додворавамо, водимо своју независну политику чувања слободе и суверенитета наше српске отаџбине", рекао је Вучић.

Он је нагласио да, у складу са тим, Индија може да рачуна на подршку Србије у бројним међународним тијелима, организацијама и институцијама, укључујући Савјет безбједности и Генералну скупштину УН.

"Можете да рачунате на нашу подршку и наш глас, баш као што смо ми увек могли да рачунамо на подршку Индије када су у питању и очување наше територијалне целовитости и витални интереси Србије", истакао је Вучић.

Он је честитао Индији на изванредним импресивним економским резултатима, те напоменуо да је Индија по стопи раста увијек међу прве двије или три земље.

"Индија је земља која се драматично мења на боље, која је успела да промени, не само поглед Азије, него и целог света ка себи. Ми смо много срећни што су наши индијски пријатељи у много чему успели", рекао је Вучић.

Вучић је подвукао важност развоја економских односа Србије и Индије, наводећи да достигнута трговинска размјена од 200 милиона долара мора неупоредиво бити већа.

Он је рекао да је Србија укинула визе за грађане Индије, те да се нада да ће бити успостављен ваздушни саобраћај између Београд и Делхија и Београда и Мумбаја.

Вучић је додао да је на састанку било ријечи и о генеричким лијековима, о сарадњи у фармацији и пољопривреди, те да Србија много очекује од индијских инвеститора у области дигитализације, софтвера и додатној индустријализацији Србије.

"Сигуран сам да ће и наши инвеститори бити заинтересованији за улагања у Индију. Ово су први конкретни договори, али ће из године у годину бити видљиви помаци у нашој сарадњи", рекао је Вучић.

Он је захвалио индијском званичнику што је у разговору са њим о глобалним питањима разумио како да Србију још стабилније постави у свијету.

"Хвала вам што сте Србију приметили на мапи света, а ми ћемо се постарати да људи Индије још више заволе Србију", истакао је Вучић.

Наиду је нагласио да је своју прву посјету Европи започео баш у Србији, те истакао да Индија жели да има ближу сарадњу са Србијим и да наставља да подржава територијални интегритет Србије и да нема промјене става по том питању.

Он је рекао да Индија и Србија имају историјске и специјалне односе као суоснивачи Покрета несврстаних, засноване на узајамном повјерењу, разумијевању и подршци када је ријеч о питањима суштинског интереса, те да се планира партнерство Србије и Индије у бројним секторима.

Наиду је подсјетио да ова посјета има посебан значај, јер ове године Србија и Индија славе 70 година успостављања дипломатских односа, те да је срећан што су поште двије државе тим поводом пустиле у оптицај маркице са ликовима српског научника Николе Тесле и индијског духовног вође Свамија Вивеканде.

Он је истакао да је имао опширне разговоре са Вучићем о свим важним темама као и глобалним и регионалним питањима и да су изразили посвећеност да раде на проширењу билатералне сарадње у области економије, пољопривреде, одбране, науке и технологије.

Наиду је поздравио потписивање два споразума у области биља и ваздушног саобраћаја и успостављање директних веза Србије и Индије у будућности.

"Срећан сам што је Вучић изразио подршку Индији у УН и другим међународним форумима. Можда је Србија мала по величини, али је висока и има високог лидера, и сигуран сам да ће да се вине у висине и прикључи процесу развоја који се одвија свуда", рекао је Наиду.