Статистичари: Овогодишњи спољнотрговински дефицит – 766 милиона КМ

Спољнотрговински дефицит Српске у првих пет мјесеци ове године износио је 766 милиона КМ, показују подаци Завода за статистику РС. – РС је у првих пет мјесеци ове године остварила извоз вриједан 1,2 милијарди марака, што је за 5,6 одсто више у односу на исти период прошле године, док је увоз у истом периоду износио […]

среда, јун 26, 2013 / 08:59

Спољнотрговински дефицит Српске у првих пет мјесеци ове године износио је 766 милиона КМ, показују подаци Завода за статистику РС.

– РС је у првих пет мјесеци ове године остварила извоз вриједан 1,2 милијарди марака, што је за 5,6 одсто више у односу на исти период прошле године, док је увоз у истом периоду износио 1,78 милијарди КМ и он је већи за 1,3 одсто у односу на исти период лани – наведено је у извјештају Завода и додаје да је покривеност увоза извозом износила 57,1 одсто.

У овом периоду РС је највише извозила у Италију и то у вриједности од 154 милиона КМ и у Србију 147 милиона КМ, док смо највише увозили из Русије и то у вриједности од 495 милиона КМ и Србије у вриједности од 283 милиона КМ.

У извозу РС највише учествује струја са укупном вриједношћу од 93 милиона КМ, док највеће учешће у увозу остварује нафта и уља добијена од битуменозних минерала, са укупном вриједношћу од 486 милиона КМ.

Када је у питању индустријска производња, она је у првих пет мјесеци ове године већа за три одсто у односу на исти период лани. Највећи раст забиљежен је у прерађивачкој индустрији која је повећана за 8,2 одсто, док је у области снабдијевања електричном енергијом и гасом дошло до раста од три одсто. С друге стране пад производње забиљежен је у области вађења руда и камена и то за 2,9 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *