Стари зборник Шекспирових дјела постао најскупља књига у историји

Ријетка копија Шекспирових дјела у књизи која је данас позната под именом Први фолио (1623) продата је за скоро 10 милиона долара, и тако постала најскупље књижевно дјело које се икад појавило на аукцији, наводи аукцијска кућа Кристи.

четвртак, 15 октобра, 2020 / 13:34

Збирка од 36 драма, објављена убрзо након драматургове смрти, једна је од само пет комплетних примјерака који су још увијек у рукама приватних лица, објавила је аукцијска кућа.

Први фолио се сматра једном од најважнијих збирки литературе на енглеском језику. Садржи 18 дјела која се раније нису појавила у штампи, а која би иначе била изгубљена у историји, укључујући "Магбет" и "Дванаеста ноћ".

Књига коју су 1623. године објавили глумци Џон Хеминџес и Хенри Кондел, пријатељи енглеског драмског писца, формално је насловљена "Комедије, историје и трагедије”.

Верзија која је продата у сриједу прва је цјеловита копија која се појавила на аукцији откако је 2001. продата за 6,1 милион долара. На продају ју је ставио Милс Колеџ у Окланду у Калифорнији, која је књигу држала у својој колекцији од 1977. године.

После шестоминутног надметања између три купца преко телефона, предмет је купио продавац књига и антиквар Стефан Ловентајл за 9,98 милиона долара. У телефонском интервјуу након продаје, описао је Шекспирове књигу као "свети грал књига".

"Први фолио је највеће дјело на енглеском језику, свакако највеће позоришно дјело, па је то нешто што свако ко воли интелектуализам мора сматрати божанским предметом", рекао је купац, који посједује продавнице специјализоване за ријетке књиге и фотографије у Њујорку и Мериленду.

Иако је произведено око 750 примјерака Првог фолија, познато је да је само 235 преживјело до данас. Од њих се само 56 сматра комплетним, а готово све их сада држе институције у САД-у и Великој Британији, наводи Кисти.

Вјерујући да копије у приватним рукама можда "никада више неће изаћи на тржиште", купац дјела је рекао да можда неће имати "превише шанси" да се добије копија.

Коначна продајна цијена премашила је процјену аукцијске куће, која је предвидела највише понуде од 4 до 6 милиона долара.

Бројни други предмети на продаји продати су за седмоцифрене цифре – укључујући тепих династије Минг који је продат за више од 1,7 милиона долара.