Стари студијски програм – завршити до 2013 или све поново

Студенти на универзитетима у Републици Српској који и даље уче по старом програму мораће да дипломирају најкасније до краја школске 2012/2013. године, а, уколико ни до тада не дипломирају, могу завршити факултет, али на другом студијском програму у оквиру матичног факултета. Професори су мишљења да у овом року студенти имају и превише времена да постану […]

понедељак, март 14, 2011 / 08:29

Студенти на универзитетима у Републици Српској који и даље уче по старом програму мораће да дипломирају најкасније до краја школске 2012/2013. године, а, уколико ни до тада не дипломирају, могу завршити факултет, али на другом студијском програму у оквиру матичног факултета.

Професори су мишљења да у овом року студенти имају и превише времена да постану академски грађани, док студенти захтијевају више испитних рокова.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић сматра да је овај рок сасвим реалан и да студенти који желе да заврше имају довољно времена и немају потребе одуговлачити. "У противном, ако не заврше, приступиће се изједначавању њиховог старог програма са болоњским", нагласио је Новаковић и додао да је увођење оваквог рока била нужност те да је за студенте боље да имају утврђен рок.

Проректор за наставу на бањалучком Универзитету Симо Јокановић рекао је за "Независне новине" да је таквих студената највише на Медицинском факултету и тај рок би једино за њих био проблем, због дужине студирања и тежине градива, док је за остале и превише времена на располагању.

Процјењује се да у Српској има неколико стотина студената који студирају по старим наставним програмима, односно оних који су уписали студије прије школске 2007/2008. године, од када се прешло на болоњски систем.

Представник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Бранкица Татић каже да има много студената по старом програму који још нису завршили, а узрок је, каже, безусловни упис посљедњих година студија. "То и није била нека услуга, јер се много испита нагомилало и сматрам да би студентима по старом програму требало понудити још више испитних рокова, како би до 2013. године завршили студије", рекла је Татићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *