Старење постаје ствар медицинске контроле!

Досад је најстарија особа на свету живјела 122 године, а у Јапану је 2010. било више од 44.000 стогодишњака. Уколико су тачна предвиђања Обрија де Греја, једног од водећих британских научника, прва особа која ће доживети 150 година већ је рођена. Овај биомедицински геронтолог и главни научник непрофитне фондације за истраживање дуговјечности (СЕНС), са сједиштем […]

четвртак, 4 августа, 2011 / 08:32

Досад је најстарија особа на свету живјела 122 године, а у Јапану је 2010. било више од 44.000 стогодишњака.

Уколико су тачна предвиђања Обрија де Греја, једног од водећих британских научника, прва особа која ће доживети 150 година већ је рођена.

Овај биомедицински геронтолог и главни научник непрофитне фондације за истраживање дуговјечности (СЕНС), са сједиштем у Калифорнији, сматра да ће већ за његовог живота љекари располагати свим неопходним средствима за „лијечење“ старења.

„Шансе су 50:50 да се у наредних 25 година старење доведе до одлучујућег нивоа медицинске контроле“, изјавио је Де Греј за Ројтерс. „Људи ће ускоро ићи љекару на редовна ’одржавања’, што ће подразумијевати терапије с матичним ћелијама, генске терапије, стимулације имуног система и друге модерне медицинске технике“, додао је доктор.

Циљ је превентивна геријатрија, тј. периодични одласци на поправку молекуларних и ћелијских оштећења пре него што досегну патогенски ниво.

Колико дуго и брзо ће животни вијек моћи да се продужи у будућности још представља непознаницу, али је тренд јасан, сматра Де Греј.

Сада се сваке године додаје у просјеку три мјесеца на дужину животног вијека, а стручњаци процењују да би до 2030. у свијету могло бити милијарду стогодишњака.