Становништво Албаније опало на испод три милиона

Број становника у Албанији опао је у последњих десет година за 7,7 одсто, показује први резултат пописа спроведеног у октобру. Како је објавио Албански институт за статистику (ИНСТАТ), „број становника Албаније је опао са 237.534 становника 2011. што је пад од 7,7 одсто у односу на 2001. годину када је обављен претходни попис”. Албанија сада […]

среда, децембар 21, 2011 / 21:41

Број становника у Албанији опао је у последњих десет година за 7,7 одсто, показује први резултат пописа спроведеног у октобру.

Како је објавио Албански институт за статистику (ИНСТАТ), „број становника Албаније је опао са 237.534 становника 2011. што је пад од 7,7 одсто у односу на 2001. годину када је обављен претходни попис”.

Албанија сада има 2.831.741 становника 2011, а 2001. године их је било 3.069.275.

Као разлоге за опадање броја становника стручњаци Института наводе одсељавање у земље Западне Европе и пад наталитета.

Према прелиминарним резултатима пописа најмање 53 одсто становништва живи у градовима, а 43 одсто у селима.

Институт је навео да ће потпуни подаци пописа, укључујући и о мањинама бити објављени наредних мјесеци.0 КОМЕНТАРА

  1. Је л’ ово могуће?Значи глобализација је с*ебала и њих….и мислио сам,али да ће овако…

    Више их има на Косову него у Албанији.И није им ваљала Србија,Милошевић ни Тито.

    Готови су и они.

  2. Албанија никад није имала нарочито висок природни прираштај. На Косову је била друга прича, јер је то био дио националне стратегије Албанаца.

  3. Албанци и косовари нису исти народ. Знам јер сам дуго времена био у близини кад би путовали и једни и други. Кад су Албанци били путници обично би пуно више пара било прикупљено из дјутифри, ресторана, кафане и коцкарнице, никаквих проблема није било, нити прљавштине… Ал’ кад дође стока са Косова, Гостивара онда је то дивљи запад, кафана буде полупана, туча избије, ужас благи, а пара готово да нема (Албанци направе око 7000 евра пазара, а са стоком шиптарском не буде ни 500евра).

    Овај пад природног прираштаја у Албанији, ја бих више посматрао као посљедицу одласка младих у иностранство, па тако кад добију потомство онда дјецу уписију као држављане те земље гдје живе (Италија, Њемачка, Француска).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *