Становници Чељабинска: Мислили смо да је судњи дан

Очевици пада метеорита у Чељабинској области у Русији, на Уралу, наводе да су мислили да је дошао „судњи -дан“ или да је почео нуклеарни рат. Владимир Жириновски је увјерен да су Русију напали Американци. Представник Руске академије науке Дмитриј Бадјуков рекао је да се не очекује понављање метеорске кише у Чељабинској области. Из ове академије […]

петак, 15 фебруара, 2013 / 16:23

Очевици пада метеорита у Чељабинској области у Русији, на Уралу, наводе да су мислили да је дошао „судњи -дан“ или да је почео нуклеарни рат. Владимир Жириновски је увјерен да су Русију напали Американци.

Представник Руске академије науке Дмитриј Бадјуков рекао је да се не очекује понављање метеорске кише у Чељабинској области.

Из ове академије су навели да је маса чељабинског метеорита износила десет тона,а енергија неколико килотона, јављају руски медији.

Комади метеорита који је јутрос пао на Уралу разлетјели су се по неколико рејона Чељабинска, а на видео-снимцима очевидаца види се како се на небу прво појавила бијела трака, као од авиона, а потом се почела приближавати земљи, да би се након неколико минута зачула експлозија.

"Било је као из филма `Армагедон`, када је почела метеорска киша. Већ сам помислила да је крај свијета! Људи, то је тако страшно! Посебно експлозија. Била је толико јака, ја просто немам ријечи", навела је очевидац из Чељабинска Гуљнара Дудка.

Према подацима у овом тренутку, становници Чељабинска су пријавили пет експлозија.

"Био сам у центру Чељабинска. Четврти спрат, жалузине су биле затворене, свјетло искључено. Одједном је читава соба била обасјана –јарком свјетлошћу. Помислио сам да је нуклеарни рат. За мање од једног минута био сам у приземљу, кад се зачу експлозија. Заглушила ми је уши. Гледам, телефон ради – значи да није атомска бомба", написао је Стаскиз, корисник сајта "Јутјуб".

Већина грађана је задобила повреде од поломљеног стакла, које је ударни талас избио, а међу повријеђенима су и дјеца једне школе у Чељабинску.

Руси су већ по друштвеним мрежама почели да продају "комаде чељабинског метеорита".

Већ се појавио оглас: "Пажња! Продајем комаде чељабинског метеорита! Ванземаљски космички елемент, лијечи хроничне болести, скида уроке".

На мјесту пада метеорита у језеру Чебаркул формирала се гигантска рупа, а војници који су је пронашли, открили су да је ширине око шест метара.

Док медији јављају да је Русима забрањено да додирују комаде метеорита, чланови тенковске бригаде јединице која је открила кратер крај језера Чебаркул потврдили су сајту "Раша тудеј" да је ниво зрачења на мјесту удара у границама нормале.

Локални рибар рекао је полицији да је на површини залеђеног језера нашао рупу која би могла бити посљедица пада метеора. Полиција је затворила све прилазе језеру, а чека се долазак тима ронилаца који би требало да испитају дно језера.

Брзина метеорита који је пао над Уралом могла би да износи од 20 до 70 километара у секунди, рекла је новинарима шеф одјељења космичке астрономије Института астрономије Руске академије наука Лидија Рихлова.

Из руске агенције Роскомсос саопштили су да је пад метеорита повезан са приближавањем Земљи астероида 2012 ДА14, који ће се моћи видјети 16. фебруара.

Сајт телевизије "Раша тудеј", позивајући се на локални лист "Знак", цитира непотврђене изворе према којима је руска војска пресрела метеор ракетом испаљеном са земље у близини села Уржумка код Чељабинска, али је руско Министарсво за ванредне ситуације касније демантовало ове наводе.

Лидер Либерално демократске партије Русије Владимир Жириновски је, говорећи у руском парламенту, истакао да "никакви метеори не падају него Американци испитују ново оружје".

"Двоје повријеђених због пада метеорита налазе се на реанимацији", саопштио је новинарима замјеник гувернера Игор Мурог.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *