Станковић: Југ је стабилан, али криза се вјештачки изазива

На југу Србије ситуација је стабилна и ничија права нису угрожена, а све тензије послије уклањања споменика у Прешеву изазивају се вјештачки, изјавио је шеф Координационог тијела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић. "Сада треба да се окренемо пројектима који ће допринети даљем економском опоравку овог дела земље, што ће утицати на то […]

уторак, 29 јануара, 2013 / 11:17

На југу Србије ситуација је стабилна и ничија права нису угрожена, а све тензије послије уклањања споменика у Прешеву изазивају се вјештачки, изјавио је шеф Координационог тијела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић.

"Сада треба да се окренемо пројектима који ће допринети даљем економском опоравку овог дела земље, што ће утицати на то да се потпуно спусте све тензије", рекао је Станковић.

Поводом албанских захтјева да се у дијалог Београда и Приштине убаци и тема права Албанаца на југу Србије, Станковић је рекао да је међународна заједница изнијела јасан став да то неће бити тема дијалога /премијера Србије/ Ивице Дачића и /самопроглашеног Косова/ Хашима Тачија.

"И ми такав став подржавамо. Ничија права нису угрожена и све те тензије се само вештачки изазивају. Па, ми преводимо уџбенике на албански језик, укупно 77, обезбеђујемо стипендије, организујемо бесплатну школу српског…", изјавио је Станковић за "Вечерње новости".

На питање каква је даља судбина споменика, Станковић је рекао да се закон мора поштовати и да "уколико неко жели да постави обиљежје, мора да поднесе такав захтјев који у легалној процедури решавају надлежни органи Србије".

Лист "Данас" пише да ће високи комесар за националне мањине ОЕБС-а Кнут Волебек разговарати у Бујановцу с представницима свих албанских политичких партија.

Састанак ће бити обављен на основу њихових захтјева да се у "рјешавање проблема уклоњеног споменика" припадницима албанске тзв. ослободилаћке војске Прешева, БУјановца и Медвеђе укључи међународна заједница – потврђено је листу "Данас" у дипломатским изворима.

Споменик албанским терористима уклоњен је недавно испред зграде општине у Прешеву.