Стање посијаног жита у Српској је задовољавајуће

Стрна жита која су засијана у Републици Српској на око 15.000 хектара налазе се у фази бокорења, односно имају развијена два до три листа и ова фаза развоја је оптимална за њихово презимљавање, оцијенио је научни сарадник Пољопривредног инситута РС Драган Мандић.  "Према првим оцјенама са терена у условима гдје су поштоване потребне агротехничке мјере […]

недеља, март 13, 2011 / 11:47

Стрна жита која су засијана у Републици Српској на око 15.000 хектара налазе се у фази бокорења, односно имају развијена два до три листа и ова фаза развоја је оптимална за њихово презимљавање, оцијенио је научни сарадник Пољопривредног инситута РС Драган Мандић.

 "Према првим оцјенама са терена у условима гдје су поштоване потребне агротехничке мјере током сјетве, у смислу адекватног јесењег ђубрења правилне обраде и квалитетне сјетве стрних жита, стање усјева је сасвим задовољавајуће у смислу оптималног броја биљака, довољне развијености биљке и слично", рекао је Мандић.

Он је навео да су стрна жита биљке хладног времена и да већи дио вегетације проводе у условима такве климе.

Мандић је рекао да има значајнијих оштећења и уништавања дијела парцела на оним локацијама или парцелама гдје нису проведене потребне агротехничке мјере или је то парцијално ријешено, као и гдје је било плављења парцела и дужег лежања воде и касније стварања леденог покривача.

"На таквим мјестима гдје су биљке уништене или значајно усјев проријеђен, не може се ништа очекивати", додао је Мандић.

Према његовим ријечима, усјевима који су у добром или задовољавајућем стању предстоји прва прихрана усјева, са брзо дјелујућим азотним ђубривима /КАН 27 одсто/ и то када средња температура ваздуха порасте изнад 12 степени Целзијуса.

Он је појаснио да пшеница и друга жита захтјевају азотну исхрану у раним периодима раста, односно за потребе образовања доброг асимилационог апарата, који је пресудан за формирање будућег приноса.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *