Станићи: Миладин подвлачи црту и обећава именовање коронарних ловаца у мутном, Слободан тражи да се угледамо на Србију

Ванредно стање у Републици Српској је апсолутно непотребно уведено а једина његова сврха је била ућуткивање било каквог другачијем мишљења и буразерско провођење јавних набавки и уговора у последњих 60 дана – истакао је Миладин Станић, шеф Клуба посланика Српске демократске странке у Народној скупштини Републике Српске.

уторак, 19 маја, 2020 / 14:32

"Суспендовање рада парламента Републике Српске урађено је како би се укинуо надзор над свим сумњивим набавкама које је власт провела као и из разлога спречавања опозиције да се огласи по питању свих тих сумњивих послова власти" – нагласио је Станић.

Шеф Клуба посланика СДС у НСРС каже да је власт у последњих 60 дана проводила јавне набавке далеко од очију јавности, путем преговарачког поступка.

"Преговарачки поступци су вршени без објаве, мимо редовних процедура јер је власт искористила ту могућност коју јој је ванредно стање дало. Већ на првим сједницама Народне скупштине указаћемо на све "ловце у мутном" који су ову несрећу у виду пандемије која нас је задесила искористили за богаћење" – истакао је Станић.

Он каже да су корону као изузеће од нормалних процедура јавних набавки искористили како републички али и локални органи управе.

"Инсистираћемо на објављивању свих јавних набавки током ових 60 дана ванредног стања које су проведене мимо редовних процедура као и на именима фирми које су добиле сумњиве набавке. Вријеме је да се подвуче црта па да видим шта је то власт урадила током ванредног стања" – закључио је шеф Клуба посланика СДС.

Потом, СДС штаље још једно Станићево, саопштење, али овај пут не Миладиново, већ Слободаново:

Слободан Станић: Угледајмо се на Србију која је звала Кину у помоћ!

Смогните снаге и одбаците сујету и нарцисоидност, баш онако као што је то урадила Република Србија када је позвала и консултовала стручњаке из Народне Републике Кине! – поручио је др Слободан Станић, предсједника Одбора за здравство СДС надлежним људима у Републичком штабу за ванредне ситуације РС.

Станић каже да се јавност треба присјетити ко је након почетних добрих здравствених исхода у борби са ковид-19, рекао да имамо најнижу стопу смртности у региону.

"Ко је рекао да ковид-19 није продро у наше здравствене установе и домове за старе и немоћне? На основу којих показатеља смо тада тврдили да смо успјешнији од развијених земаља? На основу којих параметара смо тада проглашавали побједу? Да ли су тада постојала упутства СЗО да се уради таква статистика док је ишла у прилог, а тада се радило о много мањем узорку него данас?" – упитао је др Станић.

Предсједник Одбора за здравство СДС поставио је питање надлежнима у Републици Српској како је онда Република Србија без упутства СЗО успјела да израчуна стопу смртности у односу на број обољелих и у односу на укупно становништво.

"Да ли ми то дајемо себи за право да не вјерујемо у званичне податке које је изнијела Република Србија, иако су предсједник Вучић и министар др Златибор Лончар, др Предраг Кон и др Дарија Кисић-Тепавчевић више пута апострофирали да се ради о апсолутно тачним подацима? Ако су неки критеријуми евентуално и другачији, да ли их ми сагласно специјалним и паралелним везама требамо усагласити, поредити и анализирати и то искључиво у циљу да видимо гдје смо и да ли је у интересу пацијената и свих грађана Републике Српске нешто потребно промијенити или унаприједити! " – казао је др Слободан Станић и додао:

"Пошто слика увијек говори више него хиљаду ријечи у прилогу вам достављам извјештаје са званичних страница ИЗЈЗ Републике Србије "Др Милан Јовановић- Батут" и ИЗЈЗ Републике Српске у нади да ћете једног дана објелоданити снимке видеонадзора УКЦ и тако демантовати "фрапантне" наводе Струковног синдиката доктора медицине!" – поручио је Станић.

Станић је раније, мисли се исто Слободан, сматрао да Српска треба тражити помоћ од Србије.

Зашто не тражимо помоћ од Србије?

Република Српска због ситуације са епидемијом вируса короне треба од Србије тражити стручну помоћ у борби против вируса короне, поручио је председник Одбора за здравство СДС Слободан Станић.

Он је казао да бројни показатељи, а поготово стопа смртности, говоре да постоје оправдани разлози за забринутост.

"Бојим се да су конци у неком тренутку испуштени и стопа смртности се попела на 7, 2 %, што је знатно изнад просјека региона од 2, 7 %, док Република Србија има стопу смртности 2, 2 % , а Федерација БиХ 3, 7%", навео је Станић.

Према његовом мишљењу овај пут, од Србије и њеног предсједника Александра Вучића, Република Српска треба тражити стручну, а не материјалну помоћ.

"Умјесто да тражи стетоскопе, сталке за инфузију и основни медицински материјала, требамо тражити помоћ епидемилога, виролога, имунолога. Потребна нам је и помоћ клиничара са циљем преиспитивања протокола лијечења у Републици Српској. Поред тога потребно је да се адекватним уговорима обезбиједи додатних 500 анализа ПЦР дневно", прецизирао је Станић.

Подсјетио је да се ни Србија није устручавала, да када јој је било најтеже, затражи стручну и сваку другу помоћ од Народне Републике Кине.

"Зашто да онда ми не одбацимо сујету и позовемо двије групе стручњака из Републике Србије да нам помогну" упитао је Станић.

Он је истакао да се јавности мора показати графикон епидемије у Републици Српској.

"У овом тренутку нико више не спомиње у којој се ми седмици епидемије налазимо ? Да ли су оне фамозне " критичне" двије седмице прошле ? Да ли, како је рекао директор УКЦ-а, ми "активно ударамо вирус ", или он удара нас?! А да не спомињем "исправљање епидемиолошке криве", или да неко покаже јавности тај фамозни графикон епидемије у Републици Српској?! Бојим се да су конци у неком тренутку испуштени и стопа смртности се попела на 7, 2 % што је знатно изнад просјека региона од 2, 7 %, док Република Србија има стопу смртности 2, 2 % ( ФБиХ 3, 7%).Знам да ће одговор бити да је откривено више обољелих да би стопа смртности била низа, али ви сте одредили и критерије за тестирање ", казао је Станић.

Када се, додаје он, високој стопи смртности обољелих дода продор ковид инфекције у УКЦ, болнице Добој и Приједор… тражење свеобухватне помоћи је у потпуности оправдано. "Вјерујем да ће Република Српска позитивно одговорити на наш захтјев, уколико до њега дође, и помоћи нам да поново преузмемо пуну контролу. Наше руководство их може дочекати управо онако како је Република Србија дочекала стручни тим НР Кине", казао је Станић.1 КОМЕНТАР

  1. Ванредно стање апсолутно није било потребно, напротив, то је чисто политиканство ВЛАСТИ, тврдим да је проглашење ванредне ситуације било сасвим довољно да се контролише комплетна ситуација у друштву, чак је и та ванредна ситуација у неким сегментима била превише репресивна.

    Кад већ пишем, морам да кажем како је чисто политикансто помињање Вучића и Србије од стране доктора Станића, значи ништа лично, само кажем, тачка.