Станић: Универзитет покушава стимулисати упис на природне и тех. науке

Бањалучки Универзитет настоји да стимулише упис на техничке и природне науке тако што ће на њима бити више кандидата чије ће школовање бити финансирано из буџета, а с друге стране смањен је тај број на друштвеним наукама, изјавио је ректор Универзитета Станко Станић. Он је истакао да је потребна равноправност приватних и државних факултета. “Не […]

понедељак, 16 марта, 2015 / 12:05

Бањалучки Универзитет настоји да стимулише упис на техничке и природне науке тако што ће на њима бити више кандидата чије ће школовање бити финансирано из буџета, а с друге стране смањен је тај број на друштвеним наукама, изјавио је ректор Универзитета Станко Станић.

Он је истакао да је потребна равноправност приватних и државних факултета. “Не може неко рећи да треба да смањимо број уписаних студената на праву и економији, а оставити тај простор на приватним факултетима”, рекао је Станић за “Глас Српске”.

Ректор Универзитета У Бањалуци је истакао да је за побољшање усклађености уписне политике и потреба тржишта у привредном развоју најважније покренути привреду, довести инвеститоре и основати нова предузећа.

Станић је рекао да је за квалитетније високо образовање потребна већа одговорност сваког појединца, а да је кључ у пооштравању критеријума за избор наставника и аститената на свим универзитетима у Српској, који морају једнако да вриједе за све.

Он је напоменуо да је прихваћен приједлог да на Машинском факултету бањалучког Универзитета у новој школској години буде залеђен упис на студијском програму заштита на раду, да наставни план на том студију треба модернизовати, те да је могуће да се касније он премјести на Технолошки факултет.0 КОМЕНТАРА