Стандардизација произвођача хране у Републици Српској

У Републици Српској до сада је око 60 предузећа из области прехрамбене индустрије увело Хасап систем (HACCP), док је око осам предузећа у фази припреме увођења овог стандарда који се односи на побољшање здравствене исправности хране. Јованка Салатић, из Сектора за економију и привредни развој Подручне привредене коморе Бањалука, навела је да Хасап представља организован […]

уторак, јун 21, 2011 / 09:08

У Републици Српској до сада је око 60 предузећа из области прехрамбене индустрије увело Хасап систем (HACCP), док је око осам предузећа у фази припреме увођења овог стандарда који се односи на побољшање здравствене исправности хране.

Јованка Салатић, из Сектора за економију и привредни развој Подручне привредене коморе Бањалука, навела је да Хасап представља организован и систематски приступ који омогућава развој, примјену и унапређење здравствене безбједности хране, пише "фокус".

Она је појаснила да се храном сматра свака материја или производ прерађен, дјелимично прерађен или непрерађен, а намијењен је конзумирању људима или се очекује да ће га људи конзумирати, а такође је укључена и вода за пиће, прехрамбени адитиви, те нека друга материја која се уграђује у храну током њене припреме и прераде.

Салатићева је истакла да је ријеч о систему који се искључиво тиче побољшања контроле здравствене сигурности хране, а не и њеног квалитета.

"Када је ријеч о извозу, од земље до земље зависи да ли ће захтијевати да храна која се увози има овај стандрад. За увоз у БиХ, на примјер, Хасап није потребан. Међутим, сигурно је да ће све више земаља ради безбједности својих грађана инсистирати на увођењу овог стандарда", рекла је Салатићева.



Оставите одговор