Станари: Наше фирме потписале уговор са кинеском компанијом

Представници кинеске компаније „Донгфанг“ потписали су данас уговоре са компанијама из Републике Српске које ће бити ангажоване на изградњи Термоелектране Станари. Потписивању уговора са предузећима "МД Перић" из Бијељине, "Грађ-прометом“ из Добоја, те "Корс“ из Лакташа присуствовала је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић. Голићева је истакла да је […]

уторак, март 26, 2013 / 13:19

Представници кинеске компаније „Донгфанг“ потписали су данас уговоре са компанијама из Републике Српске које ће бити ангажоване на изградњи Термоелектране Станари.

Потписивању уговора са предузећима "МД Перић" из Бијељине, "Грађ-прометом“ из Добоја, те "Корс“ из Лакташа присуствовала је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Голићева је истакла да је главни извођач радова, кинеска компанија "Донгфанг“, послушала сугестију ресорног министарства и на изградњи термоелектране ангажовала домаћу грађевинску оперативу.

Она је додала да ће у овој фази градње бити ангажовано око 1.200 радника из Српске који ће радити под надзором 50 стручњака из Кине.

Голићева је подсјетила да се вриједност изградње Термоелектране у Станарима процјењује на више од 400 милиона евра, док ће ЕФТ уложити још око 150 милиона евра у модернизацију рудника Станари.

Предузећа из Републике Српске, која су данас ангажована на изградњи термоелектране, изводиће грађевинске радове на припреми градилишта, те развођење електричне енергије и увођење првих ископа за темеље котловског и турбинског дијела постројења.

Ради што квалитетнијег обављања уговорених радова, ова предузећа ће ангажовати и подизвођаче, предузећа "Елинг“ и "Градитељ“ из Теслића, "Елнос“ из Бањалуке и "Градип“ из Прњавора.

Голићева је рекла да ће камен-темељац за изградњу ЕФТ-ове термоелектране симболично бити постављен 18. маја, док ће термоелектрана у потпуности бити изграђена до краја 2015. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *