Стаматовић: Умjесто што по Београду страначки агитује за Вучића, патријарх треба да се врати у Пећ!

Предсједник Општине Чајетина, једне од три у Србији у којој СНС није у власти, сигурно је човјек који се држи својих начела. Једна је свакако патријарх у Пећи, а друга малинари.

четвртак, 31 јануара, 2019 / 12:27

Као искреном вернику, нелагодно ми је да то кажем: али, уместо што опет политички странчари по Београду у корист Вучићеве партије, "архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски" господин Иринеј морао би да, а идентитет и светла прошлост Српске православне цркве (СПЦ) га на то и обавезују, у времену "спољних притисака", уместо "у кругу двојке", столује тамо где је српском народу најтеже, дакле, у завичају наше Цркве, у Пећкој патријаршији – изјавио је председник Иницијативног одбора Здраве Србије (ЗС) Милан Стаматовић, поводом патријархове негативне оцене грађанских протеста широм Србије.

– Патријарх Иринеј се, већ два пута, током изборних кампања у Србији страначки сврставао, хвалећи лидера напредњака како се "лавовски бори за Косово", док исти тај Вучић и његови пропагандисти провлаче кроз "топлог зеца" највише црквене великодостојнике и све оне јавне делатнике и грађане, па чак и саму СПЦ, који сматрају да је Косово и Метохија (КиМ) неотуђиви део Србије, оптужујућии их за, веровали или не, "издају"! Издају чега, Ваша Светости – можда ви то боље знате од нас, обичних смртника? – упитао је Стаматовић, позивајући Цркву да што пре, измести своје седиште из Београда у Пећ, где је највиши српски црквени трон био још од 13. века.

Милан Стаматовић је, још једном, препоручио највишим органима СПЦ да, у случају промене формата дијалога о КиМ, осим о Русији и Кини, поразмисле и о укључивању Свете столице у те разговоре, пошто Ватикан не признаје лажну државу Косово, а као један од најмоћнијих центара хришћанства, заинтересован је и за статус хришћанског становништва, хришћанских верских и културних споменика наше Цркве и имовине свих верских заједница на подручју јужне српске покрајине.

Како Вучић сад па није надлежан за малинаре?

Како то, одједном, председник Србије, као што тврди његов кабинет, више "није надлежан" за решавање вишегодишње бруталне пљачке српских малинара од стране напредних хладњачара и страначких шверцера, а до јуче, јесте био надлежан за кампању уцена и давања лажних обећања, од пропагандног "гарантовања" примерене откупне цене малине за 2017. и 2018. годину, преко најаве изградње најмање две фабрике за прераду 5.000 тона малине у Ариљу и Пожеги, до обећавања адекватних државних надокнада за претрпљену штету проузроковану невременом у претходне две године, и сличних лажи које су уза зид сатерале десетине хиљада малинарских породица у земљи – упитао је Милан Стаматовић, председник Иницијативног одбора Здраве Србије (ЗС), поводом званичног одговора Вучићевог кабинета представницима седам удружења малинара Западне Србије, на њихов захтев да се председник Републике укључи у решавање проблема око утврђивање откупне цене малине за прошлогодишњи род.

– Председник Републике, ето, "по Уставу, није надлежан" за малинаре, али му то не смета да тај исти Устав бескрупулозно крши узурпирајући и надлежности Владе, и премијера, и министра иностраних послова, и министра правде, и министра полиције, и функцију тужиоца и врховног кадије и уставног судије, и шефа државне касе и врховног полицијског полиграфисте. Нити му пада на памет да се повуче са места председника Српске напредне странке, иако је претходно на то, све цитирајући Устав, натерао бившег председника Томислава Николића. Шта више, "уставне надлеђности" му, према његовом личном тумачењу, нису сметња ни да се грубо поиграва законима и здравом памећу свих грађана, кандидујући се, као носилац листе, за председника свих 200 општина и градоначелника свих градова Србије – приметио је Стаматовић.

Здрава Србија подсећа да, према Уставу, председник Републике изражава државно јединство и представља Републику Србију у земљи и иностранству, указом проглашава законе које парламент усвоји, поставља и опозива амбасадоре Србије, даје одликовања и командује Војском, поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије, расписује изборе за народне посланике и предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе, те даје помиловања.