Стаматовић свесрпски: Чајетина би уступила земљиште за изградњу Меморијалног центра

Милан Стаматовић је рекао да би тај центар требало да се изгради на простору где се додирују Србија и прекодринске српске земље и изразио спремност да општина Чајетина уступи локацију за изградњу тог меморијала.

понедељак, 22 априла, 2019 / 01:17

Не доводећи у питање најaвљену изградњу меморијалног центра Доња Градина у Републици Српској, у знак сећања на жртве усташког логора смрти у Јасеновцу, као и потребу да се у Београду, на Старом сајмишту, обележи страдање Јевреја, Срба и Рома, побијених за време немачке окупације, Здрава Србија (ЗС) још једном апелује и подсећа да је, у складу са захтевима грађана Србије и целог српског народа, националних институција и политичких организација, неопходно реализовати сведржавни пројекат изградње националног Меморијалног центра свих српских жртава геноцида у 20. веку – изјавио је Милан Стаматовић, председник ЗС, поводом 74. годишњице покушаја пробоја усташког логора Јасеновац, када је, тог давног 22. априла, од 600 логораша који су учествовали у бекству, преживело свега њих стотињак.

– Морамо да испунимо своју дужност и обавезу према прецима и потомцима, и једном за свагда да се суочимо са болном истином и чињеницом да су, током прошлог столећа, од Балканских и Великог рата, преко Другог светског и ратова током деведесетих година, за ову земљу и очување српског националног бића положили животе милиони припадника српског народа – каже Стаматовић, истичући да нам је морална обавеза да на једном месту, попут јеврејског "Зида плача", урежемо имена свих тих хероја, жртава и мученика, и коначно изградимо јединствени меморијални комплекс, како бисмо се на симболичан начин одужили свим српским страдалницима.