Штафета је прво ношена краљу – она после је само Титов комплекс

Поводом обиљежавања јубилеја, 20 година од оснивања Музеја историје Југославије, само данас, 1. децембра, у објекту "Музеј 25 мај" изложена је штафета која је стигла у Београд поводом 17. рођендана Петра 2. Карађорђевића.

четвртак, 1 децембра, 2016 / 12:29

У питању је палица од никлованог месинга, висока 37 центиметара, пречника седам центиметара, са натписом "Савез Сокола Краљевине Југославије, штафета 6-ИX-1940”.

– После 76 година дошли смо у посед штафете о којој смо знали само из новинских чланака и нисмо знали да је сачувана. Штафета је једна од четири које су те 1940. године ношене кроз Југославију и из којих су поруке препаковане у једну већу штафету која је преко изасланика предата Петру 2. Карађорђевићу – каже Веселинка Кастратовић Ристић, музејска савјетница МИЈ и коаутор ове изложбе назване "Трчање кроз време”.

Тада су из Марибора, Крања, Сплита и Скопља штафетним трчањем ношене четири палице у које су се, након проласка кроз све соколске жупе, слиле поруке и честитке престолонаследнику. Штафете је носило око 7.000 соколаца. На свечаном дочеку на Теразијама у Београду, шестог септембра, поруке из свих штафета исписане на пергаменту премјештене су у главну штафету коју је пуковник Крековић, изасланик њ. в. краља, предао соколском старешини Петру 2. Карађорђевићу.

Музеј је ове године током трајања изложбе "Ко је соко – тај је Југословен” од једне породице из околине Зрењанина откупио ову штафету која је ношена од Скопља, преко Ниша и Крагујевца до Београда.

Рођенданске штафете Петра 2. Карађорђевића, које је касније увео и Јосип Броз, биле су спој симбола моћи (палице) и симбола заједништва (предаја палице из руке у руку). На путу од првог носиоца до последњег примаоца штафета је своју снагу црпла из руку милиона младих, из свих слојева становништва. У Музеју историје Југославије кажу да и даље 25. маја пристижу штафете које су сада углавном симбол носталгије.

Бројни су примјери из историје умјетности који потврђују да су предмети у рукама заправо ознаке и симболи врховног ауторитета – жезла у рукама вјерских поглавара и краљева, палица од злата и слоноваче прошарана свакаквим металима у руци Зевса Олимпијског, магични штапови у рукама египатских фараона или церемонијални скиптар којим су се поносили римски конзули.