Шта сад? Стаменић осуђен јер је дао земљиште Радишићу

Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци осудило је данас Ратка Стаменића бившег генералног директора Медицинске електронике (МЕ) на шест мјесеци затвора због злоупотребе овлашћења у случају додјеле 900 квадрата градског грађевинског земљишта фирми "Гранд трејд" власништво Миле Радишића. Истом пресудом, осуђен је и Зоран Блаженовић, бивши предсједник Управног одбора предузећа МЕ и то на три […]

понедељак, 16 јула, 2012 / 15:27

Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци осудило је данас Ратка Стаменића бившег генералног директора Медицинске електронике (МЕ) на шест мјесеци затвора због злоупотребе овлашћења у случају додјеле 900 квадрата градског грађевинског земљишта фирми "Гранд трејд" власништво Миле Радишића.

Истом пресудом, осуђен је и Зоран Блаженовић, бивши предсједник Управног одбора предузећа МЕ и то на три мјесеца затвора.

Весна Станковић Ћосовић судија, у образложењу пресуде је навела да је Специјално тужилаштво РС током суђења доказало наводе оптужнице, односно да је Стаменић 2006. године злоупотријебио овлашћења директора МЕ и Радишићевој фирми "Гранд трејд" уступио градско грађевинско земљиште, чиме је РС оштетио за близу 250.000 марака.

Према оптужници Специјалног тужилаштва РС Стаменић није смио располагати са земљиштем које је било градско.

Спорно земљиште Стаменић је додијелио и без знања чланова Управног одбора МЕ.

Са друге стране, Зоран Блаженовић бивши предсједник УО МЕ, проглашен је кривим јер је дао сагласност УО за додјелу спорног земљишта, иако за то није имао сагласност чланова УО МЕ.

Занимљиво је да је Стаменић током свједочења на суђењу Радишићу и другима, који су у међувремену ослобођени, у фебруару ове године признао да је МЕ и прије подизања оптужнице пословала са предузећем "Гранд трејд", власништво Радишића.

Стаменић је тада пред судским вијећем појаснио да је "Медицинска електроника" склопила 2006. године Споразум о пословној сарадњи са предузећем "Гранд трејд". Навео је да је према том споразуму "Гранд трејд" имао обавезу да уради идејни пројекат и све што је неопходно и да изгради 12.000 квадрата пословног простора у склопу предузећа.

По овом споразуму предузеће МЕ је уступило "Гранд трејду" своје право на трајно коришћење над око 900 квадратних метара земљишта.

"Међутим, тај споразум никада није остварен", казао је тада Стаменић.

Подсјетимо, осумњичени Ратко Стаменић је био директор МЕ од 1992. до 28. јула 2008. године, а на крају свог мандата нашао се на удару радника МЕ који су га прозивали да уништава предузеће чији је био директор.

Радници МЕ су тако, у јануару 2009. године прозивали Стаменића да намјерно кочи процес отварања стечаја у МЕ, како би према тадашњим тврдњама радника, сакрио своје малверзације.0 КОМЕНТАРА