Шта пише у Јеванђељу по Исусовој жени?

Фрагмент древног папируса, који је представила професорка са Харварда, експлицитно сугерише да је Исус био ожењен и да је Марија Магдалена била његова ученица  – Недавно откривен фрагмент папируса експлицитно сугерише да је Исус имао жену, цитирају агенције познатог свjетског стручњака за историју хришћанства, преносе агенције. Комадић папируса, вjероватно из 4. вијека, није много већи […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 00:35

Фрагмент древног папируса, који је представила професорка са Харварда, експлицитно сугерише да је Исус био ожењен и да је Марија Магдалена била његова ученица

 – Недавно откривен фрагмент папируса експлицитно сугерише да је Исус имао жену, цитирају агенције познатог свjетског стручњака за историју хришћанства, преносе агенције.

Комадић папируса, вjероватно из 4. вијека, није много већи од визиткарте, а представила га је професорка са Харварда Карен Кинг на десетом интернационалном конгресу коптских студија у Риму.

Она је саопштила да су истраживачи идентификовали ријечи „Исус им је рекао ‘моја жена’”, што би могло да се односи на Марију Магдалену, чиме се продубљује сумња да је Исус Христ био ожењен. „Хришћанска традиција је дуго сматрала да Исус није био ожењен, иако нема поузданих историјских доказа који подржавају те тврдње”, рекла је Кингова у саопштењу Харварда.

Професорка каже да је фрагмент, написан на древном језику Копта, египатских хришћана, први рукопис за који се зна у коме се Исус позива на своју жену. „Од самог почетка, хришћани су се разилазили око тога да ли је боље бити неожењен, али тек читав вијек послије Исусове смрти они су почели да говоре о Исусовом брачном статусу како би подржали сопствене позиције”. „Ово показује да су постојали рани хришћани за које је сексуална заједница у браку могла да буде имитација божије креативности и бриге о потомцима, што је могло да буде духовно правилно и одговарајуће.”

Према истраживачима из тима професорке Кинг, текст такође цитира Исуса да је својим сљедбеницима рекао да је Марија Магдалена вриједна да буде његов ученик.

Ово, такође, уноси нове сумње у дуговјечно вјеровање да Исус за ученике није имао жене и отвара питање о библијској улози Марије Магдалене као грешнице, кажу они.

Професорка Кинг је изјавила да је више експерата потврдило аутентичност папируса, али да „коначна оцјена о фрагменту зависи од даљих испитивања колега и нових тестова, посебно о хемијском саставу мастила”.„Овај папирус не доказује да је Исус био ожењен, али нам отвара низ питања и дубљу полемику о томе”, додала је она.

Кингова је рекла да папирус доноси прве доказе да су рани хришћани вјеровали у то да је Исус био у браку.

Хришћанска традиција учи да Исус није био ожењен, иако професорка Кинг подсјећа да је то у првим годинама хришћанства била тема дебате.

Идејом да је Исус био ожењен с Маријом Магдаленом и да је имао дјецу, бави се и бестселер Дена Брауна „Да Винчијев код”. Та идеја је разљутила многе хришћане.

Директор Института за студије древног свијета из Њујорка Роџер Багнал рекао је да вјерује да је комад папируса који је Кингова назвала „Јеванђеље по Исусовој жени”, аутентичан.

Даља испитивања фрагмента папируса обавиће стручњаци, као и додатно тестирање папируса, који је описан као „браон-жут и дроњав”. Од посебног значаја биће хемијски састав боје.

Провокативно откриће могло би да распламса дебату о целибату и улози жена у хришћанству, додала је она.

Дио теолога ја са скепсом дочекао саопштење. Џим Вест, професор и пастор Баптистичке цркве из Тенесија каже: „Изјава на комадићу папируса не доказује ништа. Она није ништа више од изјаве ‘у ваздуху’ без суштинског контекста”.

Фрагмент папируса припада приватном колекционару који је замолио професорку Кинг да га преведе и проучи. За сада се не зна ништа о његовом поријеклу, али Кингова вјерује да је дошао из Египта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *