Шта не би било у реду да вијест гласи: Министар Ђокић разговарао са ياسر عبد الرحمن علي سرور, амбасадором Египта у БиХ?

Типичан примјер латиничења код нас. Сасвим је нормално и увријежено да српски језик буде замијењен енглеским, оног тренутка када за то плаћен односник са јавношћу не зна како се нешто чита, а пуно је модеран и паметан. Тако увод гласи овако: Министар енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас са амбасадором Арапске Републике Египат у БиХ Њ.Е. Yasser Abdelrahman Ali Sorour.

четвртак, 15 априла, 2021 / 10:24
Шта не би било у реду да вијест гласи: Министар Ђокић разговарао са амбасадором Египта у БиХ ياسر عبد الرحمن علي سرور?

Наравно, није вијест на арапском, него на српском језику. И треба да буде читљива Србима и осталима који тај језик знају.

При том је ово званичан документ, односно званично саопштење оних који су, ако већ не знају растумачити тачно енглеску графију, могли да приупитају сараднике амбасадора који сасвим сигурно разумију српски, како му се име пише на српском језику.

Но, зашто би било ко радио свој посао, кад можете жртвовати достојанство српског језика и писма, те вијест (послата јуче) зато у оригиналу гласи:

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас са амбасадором Арапске Републике Египат у БиХ Њ.Е. Yasser Abdelrahman Ali Sorour.

Саговорници су размијенили мишљење у вези са актуелним трендовима у области енергетике и рударства Републике Српске, те исказали обострану спремност за сарадњу и реализацију потенцијалних заједничких пројеката у области обновљивих извора енергије, нарочито енергије вјетра и сунца. Разматрана је и могућност кориштења водоника као ресурса за производњу електричне енергије, с обзиром на то да Република Српска располаже богатим ресурсима лигнита из ког се производи овај енергент.

Министар Ђокић је упознао амбасадора са енергетским пројектима који се тренутно реализују у Републици Српској, као и плановима за будући период. Истакао је опредјељење Владе Републике Српске да питање развоја енергетског сектора, базираног на обновљивим изворима енергије стави у фокус рада као најважнији приоритет економског раста и развоја у наредним годинама, што је јасно дефинисано Стратегијом развоја енергетике Републике Српске до 2035. године.

Амбасадор Sorour је рекао да је Египат до сада реализовао бројне енергетске пројекте, од којих је један и највећа соларна електрана на свијету. Према његовим ријечима, амабасада Египта у БиХ је спремна да сарађује са Републиком Српском и учини све да привуче што већи број египатских компанија, чије би присуство на тржишту засигурно допринијело унапређењу привредног амбијента, отварању нових радних мјеста и развоју земље у цјелини.

Договорени су наредни сусрети на којима би било ријечи о конкретним моделима будуће сарадње.