dysko

Шта може да се учини?

Досадашње властодршце је више бринуло шта не може. Могу се извршити измјене и допуне Кривичног закона РС у правцу пооштравања санкција за кривична дјела против живота и тијела, полног интегритета, имовине, привреде и платног промета, а посебно за кривична дјела против службене дужности, која треба знатно оштрије да третирају злоупотребе у вршењу јавне службе, како […]

четвртак, 5 августа, 2010 / 06:41

Досадашње властодршце је више бринуло шта не може.

Могу се извршити измјене и допуне Кривичног закона РС у правцу пооштравања санкција за кривична дјела против живота и тијела, полног интегритета, имовине, привреде и платног промета, а посебно за кривична дјела против службене дужности, која треба знатно оштрије да третирају злоупотребе у вршењу јавне службе, како би се прво легислативно ефикасније супроставило корупцији, као једном од основних проблема који нагриза правни систем Републике Српске.

Могу се довести у равнотежу плате запослених у јавној администрацији и радника у привреди. Уколико неко ко ради у администрацији мисли да вриједи више-нека иде у привреду, на слободно тржиште, па нека тамо заради колико му је воља. Ако може.

Може се извршити реформа фискалног система, у циљу давања већих овлаштења општинама приликом утврђивања пореске основице и пореске стопе на порезе на имовину, те овлаштења општинама да врше контролу наплате пореза на имовину и да приходи од ових пореза иду већим дијелом у буџет локалних самоуправа. Тиме се на најбољи начин практично показује шта је то истинска децентрализација, односно одваја се шупља од конкретне приче.

Може се формирати Поштанска банка Републике Српске, која би била у власништву Републике Српске и Пошта Српске, и која би била, прије свега, најјефтинији банкарски сервис за грађане Српске, а уз кориштење мреже Пошта РС и најдоступнији банкарски сервис у цијелој Српској. Такође, преко мреже Поштанске банке у свим мјестима у Српској, гдје би постојали њени шалтери, односно гдје постоје шалтери Пошта Српске, биле би доступне и услуге Инвестиционо-развојне банке, која се може и треба трансформисати у истинску инвестициону банку, која би стварно и директно помагала пословање предузећа, а не да служи себичним интересима политичко-финансијске олигархије, као што је данас случај.

Може се извршити потпуна аутоматизација административних активности у свим областима живота грађана и стварање обавезе држави да се свака таква активност може обавити електронским путем (е-управа).

Могу се вршити редовне провјере стручних и људских квалитета наставног кадра у образовним институцијама-најбољи професори морају бити додатно стимулисани и награђени, а најгорима није мјесто у образовном систему.

Може се у бесплатан вишегодишњи закуп дати обрадиво пољопривредно земљиште лицима која су незапослена, а способна за рад. Уз то, за прву годину држава би таквим лицима обезбједила и сјемење и ђубриво. Тиме би се значајан дио незапослених лица скинуо са терета државе, а они који би одбили такву понуду аутоматски би престали да буду корисници социјалног осигурања.

Могу се објединити грунтовница и катастар, тако да земљишну евиденцију води само једна институција, чиме се процедуре поједностављују, а трошкови се радикално смањују.

Могу се ослободити пореза на добит све дугорочне инвестиције у Српској, у циљу привлачења инвестиција из региона и иностранства.

Могу се увести више стопе пореза на додатну вриједност за луксузне производе, односно укинути порез који се плаћа приликом прве куповине некретнине којом се ријешава стамбено питање.

Ово су све ствари које могу да се учине. Оне до сада нису учињене. Они који су до сада били на власти нису реализовали нити један од ових пројеката који заправо значе бољи живот за грађане Српске. Наслов њиховог блог текста може једино да буде „Шта не може да се учини“. Срећом, они неће још дуго. Долазе неки нови људи.

Мислите о томе.Оставите одговор