Шта ловци Српске мисле о мрком медвједу?

Коначно је неко урадио било какво истраживање. Оно је засновано на личним мишљењима ловаца, али је почетак. Уколико се укључе и државне институције, можда сазнамо колико имамо медвједа и како их заштитити.

четвртак, децембар 28, 2017 / 11:02

Резултати анкете за ловачка удружења и шумских газдинства која газдују мрким медвједом у Републици Српској показују да је присутан криволов медвједа у већини подручја, да су потребне многе активности на заштити, али и да су ловци спремни да сарађују са истраживачима. Анкета садржи питања која се дотичу кључних проблема у управљању медвједом и другим великим звијерима у Републици Српској. Спроведена је у периоду од априла до јуна 2017. године кроз директно интервјуисање представника ловачких удружења и шумских газдинстава.

Јасмин Пашић, Центар за животну средину: „Анкета обухвата 50 питања из различитих аспеката управљања медвједом али се дотиче и проблематике осталих великих звијери присутних код нас, вука и риса. Оцјењивање је за већину питања оцјенама од 1 до 5, ради лакше статистичке анализе и приказивања генералног става свих удружења. Поједина питања представљају квалитативну анализу уз давање коментара и мишљења представника удружења“.

Анкета је реализована у оквиру пројекта подржаног од стране њемачке фондације ЕуроНатур. Један од циљева пројекта је побољшати суживот медвједа са људима, те обогатити наше знање о факторима и механизмима који утичу на популацију медвједа. За анкетирање су бирана искључиво ловачка удружења и шумска газдинсква која имају присутног медвједа у својим ловиштима.

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ О МЕДВЈЕДУ У СРПСКОЈ

“Резултати анкете ће детаљно бити представљени надлежним институцијама и свим заинтересованим странама, те представљају врло важне смјернице за даљи процес доношења одлука о управљању мрким медвједом”, додао је Јасмин.

Босна и Херцеговина је 2008. године ратификовала Бернску конвенцију која штити дивље врсте и природна станишта и по којој имамо обавезу да израдимо планове управљања за велике звијери, укључујући и мрког медвједа. Спровођење анкете је један од важних корака ка заштити медвједа и других великих звијери у Републици Српској и читавој Босни и Херцеговини. Центар за животну средину ће наставити са овим активностима, а већ сљедеће године план је укључити и шири круг стручњака, како бисмо имали информације о правом стању популације медвједа у Републици Српској и Босни и Херцеговини.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *