Шта је Стевандић рекао у Бриселу, на семинару НАТО?

У атмосфери брзопотезног гутања Македоније у НАТО, због промјене званичне политике у Српској према чланству у овом војном савезу, питање уласка БиХ у НАТО постаје све истицанија и наметанија.

петак, 26 априла, 2019 / 13:20

Шеф Српског клуба у Представничком дому БиХ др Ненад Стевандић учествовао је на јубиларном 100. Rose Roth семинару Парламентарне скупштине НАТО-а у Бриселу који се одржава 23. и 24. априла, 2019. године.

Током семинара, Стевандић је одржао говор и подијелио учесницима семинара резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, преведену на енглески и француски језик. Ово је први пут да неко у сједишту НАТО савеза на овакав начин представи и став Републике Српске.

У наставку говор из Брисела:

Подржавамо Партнерство за мир, али Српска остаје неутрална

Поштовани,

На овом цијењеном скупу Босна и Херцеговина нема изабрану делегацију ни усаглашен став Предсједништва Босне и Херцеговине или Парламента Босне и Херцеговине,  већ представнике конститутивних народа који имају различите ставове.

То произилази из тога што имамо  двије правне одреднице које су формално и суштински различите. Једна је Закон о одбрани БиХ који дефинише пут Босне и Херцеговине у НАТО интеграције, а друга Резолуција Народне скупштине Републике Српске која одређује војну неутралност, што је нова реалност у односу на прошли скуп НАТО земаља и партнера.

Изражавајући пуно поштовање за ову конференцију и  њене учеснике, желим да вас на коректан начин о томе информишем и напоменем да се промјене Устава, којим је данас Босна и Херцеговина дефинисана као војно неутрална земља, врше консензусом ентитета и конститутивних народа у Босни и Херцеговини.

Такође, желим  нагласити да Републике Српска подржава програм партнерства за мир и сарадњу са НАТО организацијом по свим битним питањима изазова безбједности у будућности, али да је на снази одлука Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности коју вам у прилогу достављам.

С поштовањем,

др Ненад Стевандић

(Једини коментар Фронтала је да ријечи, односно појам Роуз Рот, из другог пасуса овог чланка, није никаква света крава и може се написати овако како сте у овој реченици прочитали. Српски језик није мање вриједан од енглеског и латиничење је знак културног несамопоуздања.)