Шта је Путин поручио свијету?

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин написао је ауторски текст поводом 75. годишњице побједе над фашизмом под називом: "75. годишњица Велике побједе: заједничка одговорност пред историјом и будућношћу”

недеља, 28 јуна, 2020 / 11:16

Текст је објављен 18. јуна у америчком часопису "Нешенел интерест", а који од 22. јуна можете прочитати и на сајту Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Пише: Миле Аљетић

Текст је намјерно објављен у америчком часопису јер по ријечима портпарола руског предсједника Дмитрија Пескова, "то издање читају паметни људи, а намјера Кремља је била да се са тим текстом допре баш до њих”.

Предсједник Русије текст започиње у личном тону присјећајући се страдања његове породице у Другом свјетском рату, а у наставку текста налази сличност са данашњим временом прије свега у антируској реторици западних сила и подсјећа да је Совјетски савез годинама прије рата нудио Великој Британији и Француској склапање "антифашистичког савеза”, против сила Осовине што су они одбијали.

Предсједник Путин подсјећа да су британски и француски премијери потписали 1938. године са Хитлером злогласни Минхенски споразум, којим су му дали Чехословачку и охрабрили га у даљем поробљавању Европе.

Путин тврди да је "Минхенска издаја показала Совјетском Савезу да ће се западне земље бавити безбедносним питањима, не узимајући у обзир интересе Совјетског савеза”.

У свом ауторском тексту Путин није прешутио ни Споразум Рибентроп – Молотов из 1939. године о ненападању између Трећег рајха и Совјетског савеза и његове тајне протоколе, оцјењујући то као историјску нужду у условима кад су западне силе оставиле Москву на цједилу, "с циљем да се Њемачка и СССР неизбјежно сукобе и међусобно искрваре”.

Предсједник Путин такође подсјећа да је Совјетски савез дао правну и моралну оцјену Споразума Рибентроп – Молотов и да су 1989. године и службено осуђени тајни протоколи као "акт личне моћи", који никако нису одржавали "вољу совјетског народа, који није одоворан за ову завјеру."

"Истовремено, друге државе преферирају да се не присјећају споразума гдје стоје потписи нациста и западних политичара.", наводи Путин.

Путин не амнестира ни Стаљина од његових злочина, наводећи да, "Стаљин и његово окружење заслужују многе праведне оптужбе”, иако ни у једном дијелу текста не глорификује Стаљина, Путин примјећује да "Стаљин није себе окаљао личним сусретом са Хитлером, који је тада у западним круговима био познат као угледни политичар и добродошао гост у европским престоницама”.

У свом ауторском тексту Путин је цитирао и дијелове извјештаја из 1954. године Међународне комисије за ратну одштету из Њемачке на челу са Иваном Мајским.

По извјештају "на совјетском фронту такође било је концентрисано око четири петине њемачких тенкова и око двије трећине њемачких авиона”, "скоро 27 милиона совјетских грађана погинуло је на фронту, у њемачком заробљеништву, умрло је од глади и бомбардовања, у гетима и пећима нацистичких логора смрти”.

Путин оштро критикује усвајање политизованих декларација попут оне из 2019. године Европског парламента под називом "О важности очувања историјског сјећања за будућност Европе”, називајући је обичним "папиром”, који директно оптужује Совјетски Савез и изједначава га у кривици са нацистичком Њемачком за избијање Другог свјетског рата, наравно нигдје не спомињући Минхенски споразум.

Сматра да је то свјесна политика рушења темеља послијератног свјетског поретка.

"Осим што представља пријетњу за основне принципе свјетског поретка, овдје постоји и морална и етичка страна. Исмијевање, иживљавање над овим успоменама је подлост. Подлост бива намјерна, лицемјерна, потпуно свјесна, као у ситуацији када се у саопштењима поводом 75. годишњице завршетка Другог свјетског рата спомињу сви учесници Антихитлеровске коалиције, осим Совјетског савеза”, наводи Путин.

Путин, како сам наводи, пише без и најмање намјере да преузме на себе улогу судије, да некога оптужи или оправда, а још мање да иницира нови талас међународне информационе конфронтације на историјском пољу, који може сукобити државе и народе. Пише јер је свијету потребна истина и објективност. Путин пише јер жели упозорити свијет на опасност од понављања историје.

Путин пише јер је свијету потребан самокритачан, непристрасан поглед на заједничку прошлост, заснован на мирном, отвореном и повјерљивом дијалогу.

Путин пише јер зна да је важно да наша дјеца, унуци, праунуци схвате кроз каква су искушења и муке пролазили њихови преци.

Путин пише јер не жели да Организација Уједињених нација доживи судбину Друштва/Лиге народа.

Путин пише јер је на челу Руске Федерације, земље предводнице слободарског свијета.

У закључку свог текста Путин предлаже нови договор држава побједница из Другог свјетског рата, јер је то "заједничка дужност и одговорност пред цијелим свијетом, пред садашњим и будућим покољењима”, како би се осигурало да свијет не понови грешке из прошлости и не потоне у нови велики сукоб.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор