Шта је ново на Фронталу?

Kао лидер у области интернет-новинарства код нас, Фронтал.РС је направио свој трећи редизајн по реду. На добро се лако навићи, али опет смо се потрудили да вам представимо шта је у техничком смислу све ново, а ви, ако вам се да, прочитајте. Фронтал је сада, осим измјена у визуелном идентитету, подијељен у три основне области: […]

уторак, 1 марта, 2011 / 00:28

Kао лидер у области интернет-новинарства код нас, Фронтал.РС је направио свој трећи редизајн по реду.

На добро се лако навићи, али опет смо се потрудили да вам представимо шта је у техничком смислу све ново, а ви, ако вам се да, прочитајте.

Фронтал је сада, осим измјена у визуелном идентитету, подијељен у три основне области: ГАЗЕТА, МАГАЗИН, АЛМАНАХ. Свим подрубрикама које садрже ове области, можете приступити из падајућег менија у заглављу, односно врху портала.

Такође, из најдинамичнијих и информационо најпрометнијих области људског живота, које смо ставили у дневноновиски дио портала (Вијести, Политика, Свијет, Економија, Спорт), издвојена је по једна вијест, која по мишљењу уредништва представља тренутно најактуелнију информацију из наведених области.

Рубрикама под тим именом, и цјелокупном увиду у вијести које су ту постављене данас или раније, можете приступити кликом на назив рубрике који стоји изнад тих вијести, али сте у могућости да приступите и свим другим рубрикама, чије вијести се појављују у одјељку Фронтал САДА:

Сад и одмах

Одјељак насловне странице под именом „Фронтал САДА:“ је сасвим нов приступ порталском извјештавању, у којем ће бити у прилици да пратите најновије вијести које су пристигле у редакцију Фронтал.РС, истог оног тренутка када се објаве, без дискриминације по области, како је то до сада био случај. Наиме, вијести из одређених рубрика, које нису биле заступљене на насловној страници, биле су ускраћене за представљање на истој, што је грешка коју смо сада исправили.

Фронтал промотивни спот – дуги from Фронтал on Vimeo.

Са десне стране вијести из насловног одјељка „Фронтал САДА:“, налазе се иконице са именом рубрике, те кликом на њих можете погледати и друге вијести из те области, тако што ће вас један притсак на лијеви тастер миша одвести на страницу рубрике којој вијест припада. Такође, при читању појединачне отворене вијести, кликом на исту такву иконицу, у могућности сте да се вратите на рубрику из које та вијест потиче.

На свим страницама и подстраницама, биће вам непрестано доступне посљедње вијести, чији наслови клизе на црвеној траци, а наслов који вам привуче пажњу можете зауставити и прочитати простим надношењем стрелице курсора над њега, док вијест можете прочитати кликом.

На почетној страници са лијеве, а на унутрашњим страницама са десне, налазе се сви статистички садржаји интересантни корисницима, као што су посљедњи коментари, тренутно најчитанији наслови, анкета, списак посљедњих видео-вијести или колумни. Оне који су затворени, можете отворити кликањем на њихов назив, а отворене можете затворити.

Да не дужимо више

На почетну страницу портала увијек се можете вратити кликом на логотип у горњем десном углу или на већи логотип са пуним именом са десне стране сваке странице, испод којег се налази и веза ка рубрици „КОЛУМНИСТИ“, којој можете приступити кликом и онда одабрати жељеног колумнисту.

Но, да више не дужимо, сва архитектоника сајта и дијелови које нисмо поменули, а вас може занимати, налази се у дну његове сваке странице, а ми ћемо овај текст искористити за најаву још једног пројекта Фронтал.РС. То је давно најављени Фронтал-РАДИО, који ће емитовати искључиво музику произведену у Републици Српској.

У развоју новог софтвера, трудили смо се да будемо још бољи и још више прилагођенији корисницима, чему доприноси још један новитет. Фронтал сада погони потпуно нов ЦМС, развијен од стране људи из БТГ порта, те се овом приликом захваљујемо екипи програмера. Такође се захваљујемо и креативном тиму Лорем Ипсум Долор, који се побринуо за визуелни дио Фронтал.РС. По нашем (субјективном) мишљењу, тај посао је одрађен на начин, да је у овој области помјерена граница.

Фронталов референдум

Стари софтвер је био претјерано пун багова, па смо имали на стотине сталних жалби корисника како не успијевају да се улогују и послије вишеструких покушаја, са више различитих адреса. Сви ти људи су, на нашу велику жалост, били ускраћени да оставе свој коментар.

Како смо направили потпуно нов софтвер, одлучили смо се и за један „Фронталов мини-референдум“, на којем требамо утврдити да ли је већина корисника за то да се коментарисање омогући без логовања (како је на неким порталима) или да наставимо са старом праксом, захваљујући којој се развила једна импозантна заједница људи, који прате и коментаришу садржаје на Фронтал.РС.

Тако смо поставили Анкету, на којој сте у могућности да се опредјелите да по питању: Логовање – ДА или НЕ? Уједно, у преносу садржаја на потпуно нов сервер, приликом преношења налога већ регистрованих корисника некима смо већ „прокњижили“ и послали обавјештење о приступним параметрима, а за неке је тај процес још у току. На тај начин ћемо избјећи дискриминацију неких корисника, који већ имају отворен налог на Фронтал.РС

Показали смо да смо озбиљан и дугорочан пројекат, те у вам редакција Фронтал.РС у пуном саставу упућујем поздраве свим посјетиоцима Фронтал.РС, захваљујемо се на вјерности јер статистике за прошлу годину кажу да имамо 67% корисника који на портал нису залутали, већ ту долазе сваки дан. Хвала вам још једном на томе.

Гуглајте ћирилицом!0 КОМЕНТАРА

 1. На промјене се брзо навикне. Чини ми се да је промијењен концепт, више сте усмјерени на дуже текстове. Што је опат ваше виђење како треба. Супер је замисао са радиом, а ако будете добри, можда вам уплатим 10 кемица

 2. Мени је сајт доста бољи дизајнерски, али је мало потежак за учитавати за оне који имају лошије везе.
  Отварао сам га на послу и био ми је супер, сад кући… па некад штека јер имате пуно садржаја. Шта ћеш М:тел – имате непријатеље. 🙂

  И немојте да се логујемо, мене то баш смара!!!

 3. Позитивно је што се вијести одмах објављују, позитиван је радио, генерално је савременије, али треба да остане логовање. Да се ту зна ко је ко. То је поштеније према старим коментаторима, онима који нису летећи.

 4. прво честитке. Овао је љепше, вјерујем савременије и корисније, мени се свиђа да су бољи текстови дуже на насловној и да се то окреће. што се тиче коментарисања, прије се лако испадало/одлогивало само од себе након неког времена, а сад мораш поново куцати име на сваки коментар. Оставите обе опције, зашто не, добро је да остану стари коментатори активни, они су били зачин Фронтала

 5. Честитам Вам што унапређујете Фронтал. Требаће времена да се навикнемо на ово. Логовање обавезно! У ствари, препознаћу ја ко је ко и без логовања, али чисто ради старе екипе.

  Поздрав

 6. Поздрављам редизајн. Има више садржаја што значи више скроловања.
  Навикнућемо се на промјену.

  Запетљала сам се у логовању, стално ме враћа на анкету.

  Сигурносни број је на латиници, а ја пишем ћирилицом па морам мијењати језик што је права гњаважа. Ако остане овако, бојим се да ћу морати прећи на латиницу.

 7. Наравно да је обавезно логовање боље. Да се зна с ким се расправља, ко пише и шта пише. Када постоје налози онда се профилише ко је какав и какве коментаре од кога можемо очекивати. У противном ће преписке коментарима изгубити смисао јер неко може написати неограничен број порука и различито се потписати.
  А и спорије је овако. Плус, има овај сигурносни код који је латиницом, па ми који волимо своје писмо ( што је и основна одлика овог портала ) морамо пребацивати писмо, и тако ћемо временом прећи на латиницу како не бисмо стално мијењали!!!!!!!!!!!
  ВРАТИТЕ НА СТАРИ СИСТЕМ. ИНТЕРНЕТ КОНЗЕТВАТИВИЗАМ

 8. „Bitna je sadrzina“ Лијепо речено 🙂

  Логовање је мање битно. Једина мана је мало више посла за администраторе због брисања увредљивог садржаја.

  Дизајн је за десетку!

  А проблем мало споријег учитавања сајта није толико битан. Они којима се страница спорије учитава нека угасе Фармвил.
  Ићи ће брже сигурно 😉

  Искрене честитке Дани(ј)елу Симићу и екипи

 9. Pozdrav iz San Antonija za Frontal. Pratim vas redovno ali ne komentarisem. Jednom nesto nije htjelo ranije a i nema u ova doba bas puno ljudi i vijesti pa onako pregledam samo sta je bilo danas u domovini.

  Izvinjavam se sto pisem latinicom ali nemam ja ili ne znam to instalirati. Mogli bi vi kao cirilicni portal negdje to uputstvo staviti.

 10. Start > Control panel > Date, Time, Language, and Regional Options > Regional and Language options > Regional options > Select an item to match its preferences, or click Customize to choose your own formats:Serbian Cyrillic > Apply!
  —————————————
  Поздрав из Бање Луке и хвала вам што читате наш портал!

  Надамо се да смо Вам били од помоћи.

 11. „Jedna količina prevashodno medijskih opozicionarčića, nadničara, portalčića, intelektualčića, novinarčića sa polupedigrejićima, kurs ovaj, kurac onaj. Oni na Furuntalu odbrojavaju vrijeme za autoput, što je dobar ćaršijski štos, ali su stavili Dodika da im se tamo 120 dana smije u portal, što je autogol. Neki pišu pisma pa lažu da je neko, na stranačkom sastanku SNSD-a, rekao da su američki špijuni, kao da Američani u BiH skupljaju sekundarne sirovine.“

  Hm, dovoljno je bila jedna Rajkanova reakcija pa da se čuka za put skine sa portala?

 12. Al razumijem. Ne osuđujem. Treba imati hrabrosti pa nastaviti po starom kada ti Rajko poruči da će se nekoga „OPRAVITI“:

  „Jednom treba nekog opraviti, pa makar to bila i nebitna protuva sa portala kakvih ima za nekoliko lopatica kao na trotoarima kojima gospođe šetaju štenad.“

  Jebo ti anketni odbor u skupštini kada te rakanovi i dodikovi psi „OPRAVE“.

  U pamet se narode!

 13. Обаезно оставити логовање! Тако бар знамо ко шта каже и можемо пратити ставове и досљедност људи који остављају коментар. Ако би се постављање коментара омогућило без логовања имали би преоблем јер би доста људи стално мјењало псеудоним.

 14. Честитке. Ја први пут коментаришем, увијек ме мрзи кад хоћу да се региструјем и онда нешто не ради како треба. Видим да се овдје многи људи знају по надимцима, па су везани за тај начин коментарисања. Можда најбоље да оставите овај нови за повремене, а логовање за сталне коментаторе. Стим да се на неки начин обиљечи ко је регистрован корисник, да неко не би лупао коментаре под туђим ником, и каљао часно регистровано име.
  Ајд дајте тај радио, да чујемо шта наши свирају (а и какав вам је укус)

 15. Дизајн је добар, али остајем при томе да би требала постојати могућност прегледа властитих текстова које овдје објављујемо, под бесконачно. Ко зна можда неко и сабере најзанимљивије коментаре и укоричи их у неком издању и као документ и свједочанство времена.
  Не знам да ли је та могућност уведена.
  Овако остаје нада да ћемо овдје имати благовремене информације, да ћемо афирмисати домаће позитивне појаве и да ћемо имати садржајна дружења по многим питањима којих се тиче не само ова постава људи, него и они који стасају и расту у нашем времену, а имаће једну од својих улога у будућности.
  У сваком случају, Фронтал је необичан ембрион засађен у домаће тло којег више неће моћи да се занемари у укупном садржају јавног мнијења на нашим географским паралелама и координатама.
  Са срећом до нових видика који хтјели не хтјели могу утицати и на одлуке оних који се никада нису сложили о потреби постојања овог портала.

 16. Е људи, добар вам је редизајн. Видм да сте ту на окупу, појачана редакција Вукановиће, само напријед, идите његовим бескомпромисним корацима. не дајте да вас нико завади или купи, квалитет побјеђује

 17. vesela, 05.03.2011. 09:58:10 [471]
  Novi izgled portala je ekstra, pregledan i mnogo je dobar!
  Oženi se simiću, bruka jedna da se ne oženiš, nije valjda da te neće ni jedna, ja u to ne vjerujem, jest da i nisi neki ljepotan ali si zato pošten čojek!

  Не брини Весела ,направимо му фризуру и водимо у Херцеговину,ако то не упали удаће се увијек нека Кинескиња за папире.;)
  Шалим се мало ,легенда је Симић.

Оставите одговор