12:44 Тужилаштво БиХ "преузело" случај Давида Драгичевића, али не истражује убиство, него повреду службене дужности12:34 Мјешовити тим: Министрица Давидовић обишла фудбалере са Дауновим синдромом12:30 Је ли могуће да ће коначно неко одговарати: Вишковић тражи одговорне за уништење 1.300 вакцина у Приједору12:19 Република Српска и Покрајина Војводина - специјално и паралелно управљање отпадом (провјерите јесу ли портпароли то добро превели у загради)09:59 Гробар-лопаташ: Кловн Инцко на сахрани Јована Дивјака09:36 Фолклор у Хрватској: Јесте ли згрожени?08:18 Стоп лицемјерју: Српска и Србија се слажу са Хрватским поштама!19:21 ПДП након партијског састанка тражи од Вишковића да одговори да ли се Влада РС кришом задужила 800 милиона КМ17:05 Никола Дабић: Срдачан поздрав из Републике Српске за Шејлу Камерић16:46 Какву је приредбу припремила администрација Градског Сина Драшка за 22. април?

Шта је ко у Српској рекао о колективном понижењу преко генерала Младића

Реаговања политичара и других јавних личности у Српској, на очекивани скандал пресуде ратном команданту Војске Републике Српске.

среда, 22 новембра, 2017 / 14:36

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је Хашки трибунал првостепеном пресудом генералу Ратку Младићу наставио досадашњу праксу изрицања високих казни бившем политичком и војном руководству Српске, чиме је још једном показао да је пристрасан, необјективан и политички мотивисан.

"Према утврђеној матрици и стереотипу о искључивој кривици једног народа у протеклом грађанском рату у БиХ, Хашки суд је наставио да најстроже кажњава само Србе. Након свих спорних пресуда, уз игнорисање српских жртава, материјалних доказа и експертских вјештачења о злочинима почињеним над Србима, од овог суда није се ни очекивало да суди другачије", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је Хашки трибунал, кажњавајући Србе којима је изрекао око 1.200 година затворске казне, док је истовремено ослобађао одговорне за злочине над Србима упркос бројним доказима, свједочењима и видео снимцима који доказују те злочине, показао да доноси политичке и пристрасне пресуде, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је Хашки трибунал, изрицањем првостепене пресуде генералу Ратку Младићу, потврдио да је необјективан и не може бити мјерило за правду и правичност. "Хашки трибунал у своје табеле није хтио да упише хрватске генерале Младена Маркача, Анту Готовину, команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића, припаднике муџахединских одреда, јер нису били у плану да буду окривљени. Пројектована је другачија историја и Хашки трибунал не може бити мјерило за правду, а поготово да пише историју", рекао је Стевандић.

Предсједник Академије наука Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је Срни да је неправедна казна доживотног затвора некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, те да би у жалбеном поступку требало доћи до њене ревизије. "Неправда, и о томе се нема ништа друго рећи. Ако у Хашком трибуналу буду имали имало људског у себи, онда би у жалбеном поступку требало доћи до ревизије", оцијенио је Кузмановић.

Син генерала Ратка Младића, Дарко Младић, рекао је за РТРС да Срби имају другачији третман у Хашком трибуналу.

"Ово није правда, као што је и сам генерал рекао, ово је НАТО суд, ништа ново нисмо видјели. Ово је ратна пропаганда која је верификована и то представља изазов са којим ће се суочити цијели регион", истакао је Младић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да није изненађујућа пресуда Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора, јер је то "суд НАТО пакта". "У неким оптужним констатацијама могло се читати да је ово суђење свима онима који су индиректно или на други начин на страни Русије, борбе за пуну демократију, слободу и који нису пријатељи и чланови НАТО пакта", рекао је Митровић Срни.

Он је навео да ову констатацију доказује чињеница да су Хрвати најмање кажњени пред Хашким трибуналом који је уз запад и НАТО пакт, а исто се доказало и за Бошњаке и Албанце на Косову.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да доживотна пресуда Хашког трибунала генералу Ратку Младићу још једном показује лакрдију тог међународног суда, који у себи нема права ни правичности.
"Хашки трибунал ниједног тренутка није споменуо српске жртве. Помиње да је Сарајево нападано са српских положаја, али није узео у обзир да је у том истом Сарајеву било 126 логора за Србе, а један од логора се чак звао ‘Алија Изетбеговић'", рекао је Дукић Срни.

Дукић каже да је неприхватљиво да Хашки трибунал спомиње мјеста као што су Приједор и Сански Мост, а ниједног тренутка не спомињу Мркоњић Град, Сијековац, Сребреницу, Добровољачку улицу, Тузланску колону и многа друга мјеста у којима су страдали Срби.

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетићсматра да је изрицањем доживотне казне затвора генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу коначно "умрла правда".
"Желим да изразим саучешће Хашком трибуналу због `смрти хашке правде`, која је након дуге и тешке болести коначно издахнула", рекао је Милетић Срни.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра очекиваном одлуку Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора, јер је то Суд НАТО-а.
"Од Хашког трибунала ништа друго нисмо могли ни очекивати осим доживотне казне затвора за генерала Младића", рекла је Рајилићева Срни. Она је истакла да је, без обзира на то какве пресуде донесе Хашки трибунал, генерал Младић стуб Републике Српске у којој српски народ живи у миру са другим народима.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је поводом пресуде доживотног затвора генералу Ратку Младићу да се од Хашког трибунала, који је до ове пресуде Србима изрекао пет доживотних казни и укупно 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 годину, ништа друго није могло ни очекивати.

"Када погледате све ове стотине година које су добили Срби и томе додате податак да је Хашки суд укупно за све злочине над Србима до сада изрекао свега 50 година затвора – то о овом суду довољно говори", изјавио је Иванић Срни.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је Срни да свака пресуда донесена у Хагу доприноси додатном раздору међу, ионако подјељеним, народом у БиХ.

"Сви они који мисле да се на овај начин долази до помирања, налазе се у заблуди. Ово је само пут којим је помирење у БиХ знатно отежано", рекао је Говерадица, коментаришући првостепену пресуду Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора.

Потпредсједник Главног одбора СДС-а Мирко Шаровић рекао је да ће првостепена пресуда Хашког трибунала којом је некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора узбуркати страсти у БиХ."Разочаран сам јер сам очекивао другачију одлуку. Она није коначна и није правоснажна, а у суштини ће узбуркати страсти у БиХ и неће допринијети оном због чега је основан Хашки трибунал, а то је помирење у БиХ", рекао је Шаровић Срни.

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник изјавио је Срни да је некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић осуђен на почетку процеса у Хашком трибуналу, што је најбољи показатељ да то није било фер суђење.

"Очекивао сам да ће Хашки трибунал при крају свога мандата смоћи снаге да пресуде изриче на основу аргумената, али је очито да је подлегао инерцији да се они који су оптужени морају осудити. И генерал Младић, који је био најважнији војник у Републици Српској, није могао избјећи намјеру да буде осуђен", истакао је Крајишник, коментаришући данашњу доживотну казну Младићу у Хашком трибуналу.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је Срни да је првостепена пресуда Хашког трибунала којом је некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора показала да тај суд суди само Србима и да га не интересује правда.

"Хашки трибунал је имао намјеру да се на један бруталан и окрутан начин односи према Србима и остаће упамћен по томе што је изрицао искључиво драконске казне Србима, а скоро никакве оптуженим Бошњацима", рекао је Бореновић.

Пресуда некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу показала је да Хашки трибунал није суд правде, већ "монструм", рекао је Срни адвокат Тома Фила.

Он је навео да би образложење суда, који је Младића осудио на доживотну робију, било исто и за /бившег предсједника СР Југоаславије и Србије/ Слободана Милошевића да је остао жив.40 КОМЕНТАРА

 1. „Ова пресуда ће узбуркати јавност“, нисам очекивао овакву пресуду“, надам се да ће у жалбеном поступку пресуда бити другачија?“

  Серуцкају „наши“ политичари, ааааааааааааааа.

  Иначе, чињеница је да су српски оптуженици добили десет пута више казни сами, него друга два народа заједно.

  Образложићу и зашто је тако.

  Тврдим, искључиво због српске издаје и српских лихвара који су се питали задњих 20 година(част изузецима).

  Нека ми опросте жртве на свим странама, али ово пишем због српске политичке биједе, оних који су морали, бар задњих десет година систематски вршити медијски притисак на овај политички Суд.

  Морали су зато што је већ код првих пресуда било јасно шта ће се десити до краја.
  Морао се вршити свакодневни медијски притисак, морало се лобирати и давати новац на све стране да до оваквих пресуда не дође, поготово да не дође до оне невјероватне (не)правне акробације о локалном геноциду?

  Шта је фалило то радити, то раде родољуби, требали су радити исто шта ради хрватска држава за своје оптуженике.

  Не, наши политичари нису хтјели-смјели,читај како ти одговара, то је једина и права истина.

  Не само да наши нису хтјели, или смјели помоћи нашим, све да би посљедично заштитили српски народ од монструозних оптужби, него нису ни знали пласирати у свијет истину.

  То им нико не би бранио, истину о стварним жртвама рата на свим странама, ИСТИНУ као велико средство притиска на суд, све због дотадашњег криминалног рада и сатанизације српског народа кроз пресуде.

  Зар је било тешко свакодневно, било овдје, у регији и широм свијета доказивати чињеницу да је укупан број жртава у БиХ, по муслиманској комисији, око 95.000 хиљада.

  Да је од тога нешто мало мање од 30.000 Срба, око 15.000 хрвата и око 50.000 муслимана?

  Зар нисмо такође могли замолити наше пријатеље да истину на свим мјестима у свијету причају, зар нисмо могли разне утицајне политичаре и стране медије платити да причају истину?

  Коју истину сад ће неко рећи?

  Да причају истину како су Срби већ у првих десет година рада трибунала, добили тридесет пута више година робије, од муслимана?

  Зар је тешко било свакодневно испирати свијету мозак ИСТИНОМ да је голоруки муслимански народ у вријеме грађанског рата у БиХ, убио 30.000 Срба, а да је супер наоружани и „злочиначки Српски народ“, за то исто вријеме убио око 40.000 муслимана, јер их је најмање 10.000 хиљада убио голоруки хрватски народ, колико је голоруки муслимански народ убио хрвата у њиховом међусобном рату?

  Зар не би тиме натјерали судије у Хагу и њихове налогодавце, да се коригују за 300 степени, односно, зар их не би тај свакодневни пресинг и изношење истине од УН, до парламента у Стразбуру, разних свјетских конференција, нарочито и свакодневно кроз све медије, спријечио да нас овако разјебу и понизе?

  Нико није и не може бити имун на медијску пропаганду, причу коју види и чује на десетине и стотине милиона људи широм свијета на дневном нивоу,,било да је прича лаж, као на ЦНН за Ирак, било да говори истину о стварним жртвама у БиХ, зар не?

  Не пишем ја ово као накнадну памет, писао сам ја о томе и говорио баш прије десет година и поготово инсистирао на пресингу после званичног извјештаја о броју жртава.

  Извјештаја који је направио муслиман Токача, уз асистенцију међународних институција, извјештаја који је до темеља пољуљао лаж о 300.000 убијених муслимана.

  Зар смо толико били глупи да нисмо знали искористити медијски ни ону трудницу, муслиманку која је у Швајцарској тврдила да су је Срби силовали, при чему су јој одузели невиност, а онда је родила црнче?

  Или да се свакодневно преко интернета и свих јачих свјетских медија приказује онај злочин на ЦНН.
  Оно биједно пласирање лажи неуком народу по америци и свијету, ону гнусну и биједну подвалу, кад приказујући српску мајку како љуби лобању свога сина на српком гробљу пуном крстова, она курва Кристин Амампур у коментару говори:“Погледајте шта раде проклети Срби невином муслиманском народу?“

  Кад сам већ искрен до јаја, да кажем како је жута власт у Србији учинила највеће зло у историји српског народа изручујући наше политичаре и официре Хагу.

  Сто пута би мање зло учинили да су све оптужене побили, него што су их испоручили, па да доживимо ово понижење.

  Никад им то нећу опростити ни заборавити, иде вријеме.

  Немају наши политичари душу, сви су говна(част изузецима овдје и у Србији).

  Можда ово не бих ни писао, да нисам вечерас видио Чанка како је олош дојездио у Сарајево, све да се наслади српским мукама на муслиманској телевизији, док му оно зло Кандићка асистира из Београда преко линка, све говорећи најгоре о српском народу, чак у једном моменту ликујући на понашање судије, на пресуду, посебно истичући историјске домете неких дијелова пресуде.

  Нека, иде вријеме, даће Бог,па ће сви „наши“, односно, они који су нам на врат намакли ово звоно, бити адекватно награђени за своја (не)дјела.

 2. Када је већ Фронтал покренуо наслов ‘ШТА ЈЕ КО У СРПСКОЈ РЕКАО О КОЛЕКТИВНОМ ПОНИЖЕЊУ ПРЕКО ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА“ мислим да би без мог мишљења све било бесмислено и непотпуно. Па зато, ево вам га!

  Сви реални посматрачи судског “случаја Младић“ су знали да је немогуће да Младић добије мању казну од својих потчињених генерала Крстића (геноцид у Сребреници) и Галића (опсада Сарајева).

  Не улазећи у оправданост додјељивања највише могуће казне, једино што је могло бити ново, а да раније већ није било пресуђено, је да се није десило оно што је бошњачко политичко-вјерско руководство очекивало, а то је да се бар на још једном парчету РС пресуди геноцид како би они добили нову муницију у већ издрндане цијеви оружја које се зове “укидање геноцидне творевине“.

  Усташе из Хрватске су већ раније биле охлађене и остављене без исте муниције чињеницом да Младићева недјела у задарском залеђу нису ни била на оптужници.

  Када се све ово сагледа може се рећи да је, условно речено, српска страна одлично прошла овом пресудом:
  – није утврђено ништа што већ није било пресуђено
  – Србија је још једном ослобођена свих оптужби да је учестовала у рату у БиХ.

  Када се сав овај циркус од суђења заврши у БиХ се морају успоставити нова кривична дјела:

  1. Уколико било ко устврди на је на БиХ извршена агресија од стране Србије, одмах ‘апс и у фржун. Те тврдње су на суду доказане као лажне.

  2. Уколико било ко помене термине ‘српски логор’, ‘српски злочин’, одмах хапшење. Хаг је јасно рекао да то нису злочини српског народа, него појединачни злочини. Чак ни за Хитлерове логоре нико не користи термине ‘њемачки’, ни за Павелићеве ‘хрватски’, него се користе термини ‘нацистички’ и ‘усташки’ логори. Ако је некоме пала на ум идеја да те логоре назива ‘четничким’, сиктер. Генерал Младић је својом јучерашњом краватом са српом и чекићем и скраћеницом руске комунистичке партије јасно рекао да он са четницима везе нема.
  Нека смисле неки термин.

  3. Свако негирање геноцида у Сребреници треба бити кривично дјело.

  4. Свако величање злочинаца из 2. свјетског рата треба бити кривично дјело. То се односи за злочинце и војске које су сарађивале са Хитлером у том рату. Ако некоме пада на ум да ту сврста и четнике, бујрум. Само донесите пресуду из САД да је Дража злочинац и убиједите неког америчког предсједника да Дражи одузме орден и ја ћу бити први који ће се заложити да и Дража дође на тај списак забрањених.

  Моје мишљење о Ратку Младићу је познато. Али о томе мало касније кад се главе мало охладе.

  Занимљив ми је овај меинстрим од изјава политичара и обичних људи које докони новинари пресрећу по улицама. Те херој, те неправда, те осуђен српски народ…

  Један новинар је и мене пресрео да дам изјаву. Наравно, моја изјава није објављена на тој телевизији, а не сумњам да је отрчао и однио снимак најближој удбиној канцеларији. Имао је и шта чути.

  Нешто боље од мене су прошли Говедарица, Шаровић и Мехтић. Њихове изјаве су биле жешће од Додикове, али се због тога у шехеру нико није узбуђивао нити је њихове изјаве коментарисао. И даље су Шаровић и Мехтић омиљени на Башчаршији.

  Додик је дао нешто блажу изјаву од поменуте тројице, али за разлику од њихове, његову сви цитирају и осуђују.

  Негдје између Додика и ове тројице је рангирана изјава Иванића, и по жестини и по реакцијама, што ће рећи да у шехеру има и оних који сматрају да на Иванићеве изјаве ипак треба реаговати, а има и оних који као ја мисле да је Иванић највећи мајстор “и за пишати и за какити“.

  1. Ma sta kazes negiranje „genocida“ kaznjivo djelo ?
   Nadam se da si mislio na genocid u Drakulicu ,Susnjaru,Starom Brodu,Prebilovcima,Staroj Gradisci,Kozarskoj Dubici …( meni se čini da tamo žene i djeca nisu prevoženi autobusima na sigurnu teritoriju)
   Eto jednom recenicom si se posrao na svoje „Srbstvo“ i sve svoje dosadasnje komentare
   Šteta!!

  2. Имам принцип да са ‘великосрбима’ не расправљам све док се не удостоје да своје коментаре пишу на ћирилици.

   Пун ми је курац добровољних давалаца туђе крви који су спремни, како кажу, дати главу за српство, а тешко им пребацити тастатуру на ћирилицу, бар кад пишу о српству на једном ћириличном порталу.

  3. Ево, пошто сам страствени поборник слободе изражавања, и мене занима како оправдаваш не само казне већ и хапшења за „негирање геноцида”, „србијанску агресију”, „српске логоре” итд. (Под казнама подразумијевам искључиво државне мјере, као нешто у овом контексту мени неприхватљиво, а не грађанску осуду и одбацивање.) Молим за одоговор!

  1. Jbg i pored tvog proljeva na usta
   Nama ostade drzava RS a tebi i tvojim dzamahirlijama 5 kantona sa turskom vecinom.
   I ja bih pjenio na tvome mjestu.

  2. Majmune polupismeni, cijena da bi Republika Srpska postojala je da Srbi najebu više u Hagu. Ali ti si klasično govedo kao i sve patrijote. Zato se i izumire.

  3. Partizan važno je da si ti napisao „PatriJota“ pa neka sam ja polupismen
   Behehehe
   Jos jedan bosanski kurd iz graDZanske i „hiljadugodisnje“ bejha

 3. Добар ти је Симо коментар..

  Интересантно, читам поново мој коментар, па, необорива чињеница је да су муслимани убили најмање 43.000 људи у рату,од тога, 30.000 Срба и 10.000 хрвата.
  Гдје је ту још најмање 3.000 муслимана погинулих у међумуслиманском рату у Крајини?

  Чињеница је да су и Срби убили око 40.000 муслимана, а да су оних око 10.000 муслимана убили хрвати.

  Боже ми опрости, не лицитирам жртвама, него се питам како је српски народ геноцидан кад је српска војска у борбама (на неким мјестима вршећи злочине) убила 40.000 људи, а да је муслимански народ мученик, кад је такође Алијина војска убила најмање 40.000-43.000 људи.

  То бих волио да ми неко овдје паметан објасни.

  Можда ја не знам, али да сам на мјесту Караџића и осталих који су у жалбеном поступку, ја не бих припремао одбрану на оптужбу, довољно би ми било двије странице на жалбу.

  Али бих јавно замолио руководство Србије и Републике Српске да уложи пар стотина милиона евра у изношење истине о рату у БиХ , у Хрватској, на КиМ, поготово броју жртава у БиХ и свим лажима муслиманског руководства, од убијања сопственог народа, до броја жртвава, па до лажи о…………………………………

  Значи, ни Младић, ни Караџић неће изаћи живи из затвора, ја чак ово и не пишем због њих, ја ово пишем због сапирања образа српском народу, пишем и молим оне који се питају да одвоје струку и новац, те овај МЕГА пројекат о изношењу праве истине започну већ од нове године.

  Треба све осмислити и кренути од идуће године.

  Хаг је још актуелан и биће још пар година, за то вријеме да сам ја Вучић, прво бих све договорио са риководством Српске о новца и организовања тима састављеног од историчара, писаца, режисера, медијских кућа које знају пласирати вијест, или производ у свијет и кренуо.

  Кад су могли опљачкати стотине милијарди евра српске имовине у Србији и Републици Српској, могу дићи кредит и за пар стотина милиона евра сапрати српском народу образ, таман да је црн, а не што је убједљиво најбјељи у Европи кроз историју, само са малом сјеном у последњем гршанском рату због наших удбаша који сарађиваше са страним службама, сјеме се и једним и другим укинуло.

  1. „муслимани убили најмање 43.000 људи у рату,од тога, 30.000 Срба и 10.000 хрвата“.
   „3.000 муслимана погинулих“…
   „убили око 40.000 муслимана“…
   „10.000 муслимана убили“…
   Marš bre odavde đubre izdajničko, sikter tamo i ne jedi govna.

  2. Немој тако зеисе,

   нисам ја крив што су чињенице неумољиве.

   Оно што сам ја навео раније, може се кориговати у можда 3-5%, не више никако, ако неко неће да лаже поново?

   Не нападај бољег од себе ЗЕИСЕ, распитај се ти шта сам ја као српски официр урадио за муслимански народ у Палама, распитај се да ли сам ја сам један од најзаслужнијих, ако не и најзаслужнији што после Жепе није страдало око 3.000 муслимана у Палама из освете. Питај их, мада знам да их не мораш питати, имате ви из АИДА те информације, зар не?

   Да ли је истина ЗЕИСЕ да је Токача са сарадницима из међународне заједнице, после низа година рада и сакупљања чињеница, објавио студију у којој се именом и презименом налази нешто мало више од 95.000 жртава рата на свим странама?

   Ако је тако, а тако је и никако другачије, ко онда уби 30.000 Срба и око 15 хиљада хрвата?

   Нека ми још једном опросте жртве и њихове породице, али чињенице говоре да су муслимани имали највише жртава у рату око 50.000, (37.000 погинуло од Срба, 10.000 од хрвата и 3.000 у међусобном сукобу).

   Чињеница је да си муслимани убили најмање 10.000 хрвата и око 30.000 Срба, плус 3.000 својих, што укупно чини 43.000 жртава настадалих од голоруке алијине армије.

   Чињеница је да су Срби убили 37.000 муслимана и пар хиљада хрвата, контра и они Срба.

   Како год окренеш, значи муслиманска голорука војска је по званичној статистици убила 43.000 људи (Срба, хрвата и муслимана заједно), Срби око 40.000 хиљада (муслимана и нешто хрвата заједно), а хрвати око 12.000 (огромном већином муслимана и нешто Срба.)

   Сабери цифру па ћеш видјети да је то укупно 95.000 жртава, нажалост.

   Е о томе, као и о свим подвалама у Сарајеву, злочинима над Србима који су остали у Федерацији, лажима муслиманских, хрватских и страних медија, најбруталнијим злочинима над сопственим муслиманским народом, све да би се оптужили Срби и многим другим необоривим чињеницама, свијет ће ускоро свакодневно годинама слушати и гледати кроз разне медије, гледаже и слушати ИСТИНУ о рату у Хрватској, БиХ и на КиМ, не зато да се напакости муслиманима-бошњацима, хрватима, нити шиптарима, него да се сапере љага у Европи и свијету са најчеститијег европског народа.

   Јебига ЗЕИСЕ, лаж увијек побиједи у првом полувремену, али кроз историју, истина увијек на крају побиједи, зар не?

   Можда си ЗЕИСЕ вјерник, ако јеси, онда знаш да је задња у господа Бога, или твог Алаха, ако не вјерујеш чињеницама, вјеруј свом праведном и поштеном Алаху, кога ја поштујем, као што пола вијека доказано поштујем твоју вјеру,ону вјеру коју је невјерник Алија изокренуо, па рекао да се за Алаха гине.

   Нажалост, ја нигдје у Курану не прочитах да велики Алах тражи од других народа и других вјера крв, напротив, тражи поштовање и љубав, баш као наш Исус Христ.

   Ето, тако мени мој Бог помогао, ако не говорим истину за све што сам написао..

 4. апостроф 23. новембра 2017. у 18:03

  “…распитај се да ли сам ја сам један од најзаслужнијих, ако не и најзаслужнији што после Жепе није страдало око 3.000 муслимана у Палама из освете.“

  Од кога си их спасио?
  Ко су ти ‘осветници’?
  Реци имена да им идемо јебати мајку кукавичку. Лако се светити на заробљеној и свезаној сиротињи.

  Реци имена или ћу сматрати да си слагао…

 5. Гњурац,

  ако си слагао онда си добро помогао да се Србима докаже геноцидна намјера, што је можда и најтеже јер ти тврдиш да је неко ћео да побије муслимане, а да си их ето ти спасио.

  Ако ниси слагао онда треба да кажеш имена тих који су хтјели побити заробљене муслимане чиме би помогао и Младићу и Караџићу.

  Ајмо истину на сунце!!!
  Ко су ‘осветници’?

  1. Мало те индепендент прцу, ти одмах окрену причу?

   Народ је Палама, после те незапамћене трагедије оправдано полудио од бола и туге, нема куће да јој неко ближи, или даљи из фамилије није погинуо, или да није рањен.
   Ако није био фамилија, јесте кум, комшија, пријатељ, колега са посла, члан спортске екипе…………………

   Значи, ваљало је некако амортизовати незадовољство, било је доста ситуација да је у истом стубишту становала породица неких који су погинули, или тешко рањени, и нека муслиманска породица, у зградама и до десет муслиманских породица.

   Хајде ти то контролиши у оном паклу?

   Успјели смо хвала милом Богу.

   Можете људи мислити само каква је тада била ситуација, бол је била несносна, 54 су погинула у Жепи, још толико рањених, на дан сахране су муслимани напали Требевић и убили још 16 људи, бол, ужас, сузе, очеви и браћа наоружана, требало је наћи начин да се ти људи некако смире, да не ударе по становима, кућама , селима,…..

   Било је случајева да су два брата погинула, доносили су угљенисана тијела, девет смо их морали у једну гробницу сахранити, јер их нису могли распознати.

   Нисам ово због тебе Симо коментарисао, него да други који су твој јадан коментар прочитали схвате какви су у ствари Срби и у најтежим ситуацијама.

   Управо је мој горњи коментар ЗЕИСУ, коментар о броју жртава и приједлог шта да ради власт у будућем времену, све да би ИСТИНОМ сапрала љагу са најчеститијег европског народа, најбоља одбрана и њихових вођа, односно, тај коментар је по мом мишљену упуство како треба наредних година убитачно и несебично радити, да сав свијет сазна праву истину, ако не због нас старијих, оно бар због наше младости.

   Ваљаће то и свима који су због политичког суда оптужени, наравно, ту изузимам оне Србе који су ван борбе лично неког убили, или му нанијели било које зло.

   Знате, кад се рат распламсао, па прошла година, двије, народ је на свим странама огуглао на смрт, бол, тугу, насиље, неправду., ратне профитере…..

   Али Жепа се десила на самом почетку рата, само мјесец прије него што је те мученике неко по закону мобилисао, одводећи их из фабрике, или канцеларије, нису се људи били навикли да држе пушку у руци, нису метка нигдје опалили, а у Пале стиже туга, за два дана гине 70 људи и још толико теже и лакше рањених.

   Како то схватити, како контролисати ситуацију, кад је и теби више најбилижих погинуло?
   Ја се поносим шта смо тада и како урадили.

   Није било лако, нпр. како да су кренули зауставити трећег брата Павловића и њихове рођаке да кроз искривљену свијест због неподношљивог бола случајно не ударе на нечију кућу, нису, али кажем , шта да су кренули јер им је убијен њихов и мој велики пријатељ,човјек иза којег су остала мала пилад, мој школски и спортски колега, веома цијењени човјек у Палама.

   Само да је он погинуо онако мучки, паљани би колективно попиздили, Романија је то мој Симага.

   Не дај Боже никоме, па хајде данас једноставно заустави неку породицу да се не освети, ако им је нека битанга убила два честита и поштована брата, још ће ударити на једну кућу?

   Замислите онда како је нама у команди тада било, ваљало је сачувати више од сто станова и преко петсто муслиманских кућа у Палама и околини, а упоредо одржати линије према Сарајеву, Трнову и Горажду?

   Зато Симо не сери, него коментариши о чињеници како доказати свијету да је голорука Алијина војска убила 43.000 људи?

  2. апостроф 24. новембра 2017. у 21:51

   “Мало те индепендент прцу, ти одмах окрену причу?“

   ОПЕТ ЛАЖЕШ!?

   Ја сам теби питање ‘ко су осветници’ поставио у два кометара 24.новембра у 8.58 минута, а други у 9.12 минута.

   Индипедент је реаговао на моју изјаву у 9.34 минута, тако да ме није могао ‘прцнути’. Ти си сам себе прцнуо јер си још једном доказао да ниси способан ни термински схватити како се креће дискусија.

   Глуп си …

  3. Ти написа горе недје да се позиваш на списак, односно бројеве и проценте истраживања које је предузео Токачин тим, јел тако?

 6. Ако кога занима, објављено је свих пет томова пресуде на страници МКСЈ-а (http://www.icty.org/case/mladic/4).

  Скрећем пажњу на издвојено мишљење судије Орија (од стр. 2476, пети том) да међу починиоцима у општинама изван Сребренице није постојала геноцидна намјера (http://www.icty.org/x/cases/mladic/tjug/en/171122-4of5_1.pdf).

  Подсјећам да су докази на које се Хаг позива у двадесет хиљада фуснота пресуде свима доступни бесплатно на http://icr.icty.org/.

  1. Изгледа да су само четири тома, иако тамо пише да их је пет. Издвојено мишљење је на крају четвртог тома.

 7. Што нам се Џасмин распиштољио.

  Пропаде оптужба за геноцид у Приједору.

  Само болесна глава може умислити да је свијет толико луд да народ који је најтрашније страдао у геноциду (Козара, Јасеновац) прогласи за извршиоца геноцида.

  1. On je stvorio drzavu RS pa neka ga sad i „individualno“ yebu u hagu .
   A vama bosanskim kurdima bez svoje domovine (ne racunam 5 kantona sa vecinom kurda) ostaje da pjeniti i dalje kao i svih ovih 25 godina do sada.
   Dobili ste preko pice i nikad necete imati svoju drzavu ..
   Eno stvoren je Kurdistan to je vasa buduca domovina “ hiljadugodisnja i original graDZanska“

 8. Кад ћеш ти Симо схватити да ја нисам БОТ, да се мени не расправља, ја увијек пишем истину и предлажем конкретна рјешења за будуће вријеме.

  Молим оне које је можда увриједио мој коментар о броју жртава који је документовала Токачина комисија, уз асистенцију странаца, да ми опросте.

  Свака ратна жртва је бол,сви смо то боловали и никад на свим странама то нисмо преболили, ја сам само својим коментарима хтио да укажем на фашистичку сатанизацију мог српског народа, све кроз невјероватну несразмјеру у казнама оптужених за ратне злочине и број жртава сва три народа.

  1. „Молим оне које је можда увриједио мој коментар о броју жртава који је документовала Токачина комисија, уз асистенцију странаца, да ми опросте.“

   Па ако прихваташ податке до којих је дошао Токачин тим, онда мораш наводити тачне податке, бројке и остало, а не измишљати, подваљивати и манипулисати с тим. Људе највише може увриједити истина која им се не свиђа, а лаж не треба никог да вријеђа, па тако ни твоја.
   Зар не?

  2. Извини Османе, ја сам у коментару навео да је могућа и Токачина грешка до 5% у студији која је рађена са странцима.

   Право да ти кажем, много више вјерујем тој студији, него натегнутих десетак хиљада више које су служиле за потребе овог политичког суда у Хагу.?

   Зар и тих десетак хиљада више може промијенити чињеницу да су Алијини муслимани убили око 40.000 људи у два друга народа(Срба и Хрвата) и преко 3.000 муслимана који су изгинули у међумуслиманском крвавом рату?

   Хало људи, то је скоро половина свих жртава у грађанском рату у БиХ, све од голоруког муслиманског народа?

   То се не може побити, као што се не може побити чињеница да су Срби морали побити преко 800.000 муслимана,можда и више, све да би негдје биле сразмјерне казне муслиманским и српским оптуженицима.

 9. NIkola,ne provaljuj se.Bitno je kako je i gdje ko poginuo.Pod oruzjem ili bez…. Objasni ovu cinjenicu:Ti imas bolji podatak koliko tacno,ali evo interesantan podatak.Na Prijedorskoj opstini u vrijeme „ratnih desavanja“br poginulih Srba sa oruZJem par desetaka. Br poginulih Srba vojnika na oslobodzenju recimo Gradaćca preko hiljadu itd mislim i na dr ratista po bih. Sta su i za sta koga tamo oslobadzali ?Preispitaj se malo…Nis ti simo lazov.“Domacin“ tako ne
  razmislja..Samo uporedi pripadnike nacije mjestu stradaanja i samo ce ti sve kazati..Mogu ti u tome pomoci…imam podatke

  1. “Samo uporedi pripadnike nacije mjestu stradaanja i samo ce ti sve kazati..Mogu ti u tome pomoci…imam podatke“

   Џасмине, слажем се са твојим приступом.

   Мој прилог проучавању антифашистичке борбе ћу дати тако што ћу линковати списак погинулих бораца Друге крајишке тј. најславније приједорске бригаде.

   Па како већ ти рече да се пореде погинули по нацији.

   Елем, та друга крајишка ударна бригада је имала 1565 погинулих бораца. Од тога је 145 Муслимана или 0,93%.

   Од тога су НОБ-у у 1941.години приступила чак двојица, касније погинулих.

   Прије пада Италије НОБ-у су се прикључила још 22 Муслимана.

   Највећи прилив од тих145 бораца десио се у октобру 1943.године. Чак 90 их је у том мјесецу приступило НОБ-у. Најмање их је било из Приједора, а највише из Тузле и околине.

   Остали су приступили 44-е и 45-е.

   Ових дана нас бошњачка пропаганда уби својих антифашизмом. Сви фашисти само Бошњаци антифашисти.

   Већих фалсификатора историје није било у повијести. Јасно ми је кад неко фалсификује давну прошлост јер се за то има више простора због мањка историјских извора, али да неко безочно лаже о свом антифашизму, а истовремено оптужује за фашизам оне који су највише изгинули борећи се против фашизма, није виђено.

   Стидиш ли се овог списка?

   http://www.znaci.net/00001/133_15.pdf

  2. Како је сутра 29.новембар, па ће се вјероватно бошњачки антифашисти састати у Јајцу да евоцирају успомене на погинуле антифашисте, анеће пропустити прилику да попљују СУБНОР РС због подршке фашизму, прилажем списак погинулих бораца у 1941.години на јајачком подручју (Јајце, Доњи Вакуф, Шипово).

   Муслимани 0%
   Хрвати 0%
   Срби 100%

   http://www.znaci.net/00003/722_1.pdf

 10. Никад нисам хтио причати и писати о овој болној теми за сваког нормалног човјека, што се мене лично тиче, никад се никог нисам бојао,нити сам икад дозволио да нека кабадахија дира слабијег, наравно, да сам ја ту присутан, увијек се то завршавало са страшним поразом тог-тих кретена.

  Иначе, никад га нико не би јагње,пиле или прасе појео, да га ја морам убити,нити би то другом дозволио док сам ја присутан, нисам пич*а, једноставно, жао ми, не могу да гледам и тачка.

  Знају то моји познаници, али бих исто тако могао оне који су било кад и било гдје нејач тукли, силовали и убијали, сад убити као крволочног пса и наставити писати кометар.

  Не бих ни овог пута улазио у тему која само раздор прави, да нисам хтио свјесно извршити притисак на власти Србије и Републике Српске, све да би се у будућем времену сапрала љага са српског народа.

  Нема цијене да се истина на све могуће начине уведе у сваку имало писменију кућу у свијету.

  Иначе, чињенице су чињенице, мој Јасмине, скоро половина жртава рата је из друга два народа у БиХ,од тих жртава, 3/4 су из реда српског народа,нажалост, у великом проценту српских цивила.

  Нису њих Јасмине побили јапанци?

  Значи, знам ја да ти говориш о жртвама војним и цивилним,те начину смрти.
  Нема невиних, нажалост и ту је то скоро у истом проценту, узми одсјецане главе српским заробљеницима, или да не говорим о српским цивилним жртвама у другим већим и мањим градовима под муслиманском и хрватском контролом, узми само Сарајево и неколико хиљада српских цивилних жртава, Срба који су у рату остали у граду?
  Нема шта им није рађено и како нису мучени, силовани и убијани, све се зна.

  Зато сам и навео невјероватну несразмјеру у казнама.

  Видиш,сад ми можемо овдје моралисати, али око истина које сва три народа причају и ИСТИНЕ са чињеницама, никад се нећемо сложити.

  Историја ће једном записати да је било толико и толико жртава у грађанском рату у БиХ и тачка, иде ново вријеме, па десетине милиона жртава и праву истину о другом свјетском рату скоро више нико и не помиње.

  Сад жртве и окупатори заједно славе дан Европе,зар треба због лажи и пропаганде да остане записано како је најслободарскији и најчестити народ у свијету злочиначки народ, све због тога што је деведесетих година, због напредне технологије било могуће обманути читав свијет, па рецимо на ЦНН приказивати српску мајку како љуби лобању свога сина, на српском гробљу пуног крстова и неуком свијету пласирати лаж да је то муслиманска мајка којој су Срби убили сина и одсјекли главу?

  Довољно је било једном то видјети и ако ниси упознат са ситуацијом, чак ни са вјером, да помислиш како су ти Срби звјери.

  Зар ти исти који су покушали сатанизовати српски народ због два разлога, нису то урадили задњих двадесет година муслиманском народу широм свијета?

  Зато ја и инсистирам да се српска политика, наука и умјетност активира, да се одвоје ако треба стотине милиона евра,ако треба милијарда, да се снимају историјски филмови засновани на чињеницама,непобитним чињеницама које и свјетска историја познаје.

  Да се преко интернета, кроз писану ријеч и кратке спотове приказује ко су ти Срби, ко су им познате личности, шта су урадили Срби као појединци у области науке, спорта, умјетности, шта су као народ урадили за слободарски свијет ,шта су кроз историју урадили за своје комшије, све гинући за правду и слободу.

  То је био циљ мојих коментара, мора се и може све учинити, само да се српски народ прикаже у правом историјском свјетлу, уназад хиљаду година, па до данашњих дана, све са врлинама и манама.

  Без увреде, овај коментар је намијењен оним који се данас у име нас питају, тебе користим само да бих њима послао поруку.

  Поздрав.

 11. Симо П. Ороз,

  Загуби ми се коментар у овом новом систему, па да поновим:

  Ево, пошто сам страствени поборник слободе изражавања, и мене занима како оправдаваш не само казне већ и хапшења за „негирање геноцида”, „србијанску агресију”, „српске логоре” итд. (Под казнама подразумијевам искључиво државне мјере, као нешто у овом контексту мени неприхватљиво, а не грађанску осуду и одбацивање.) Молим за одоговор!

  1. Мачак,

   мислим да сам схватио поенту питања, па ћу покушати појаснити, али обрнутим редом од редослиједа у твом питању јер мислим да је то битно.

   Српски логори:

   У историографији и свакодневној комуникацији је унормаљено да се Аушвиц не назива њемачким него нацистичким логором, а Јасеновац није хрватски него усташки логор. Само када се жели ући у неку важнију суштину имамо појашњења да су нацисти Нијемци, а усташе Хрвати (са ријетким појашњењима да су усташе Хрвати и припадници мухамеданске вјере).

   Оно што ја захтјевам је да се и логори попут Томашице не називају српски логори, него некако другачије.
   Бујрум, измишљајте како ћете их назвати.

   Само двије ријечи не прихватам.

   Да се ради о српским логорима, јер ни ови нису ни њемачки ни хрватски.
   Ови логори се не могу назвати ни четничким јер је историјска чињеница да четници никад нису имали никакве логоре, а називати Младићеву војску четничком је неприхватљиво јер сам тај Младић не прихвата да је четник. Младић је са много својих гестова, својом каријером, свједочи да је комуниста.
   Никако четник.
   Бирајте име какво хоћете, само српско и четничко имене не иде уз те логоре.

   Србијанска агресија:

   Ни један суд никад није донио одлуку да је Србија извршила агресију на БиХ. Никад нећу прихватити чињеницу, а то и међународни суд у Хагу доказује, да је генерал из Калиновика (БиХ) извршио агресију на БиХ, а да је Босну и Херцеговину од те агресије бранио генерал из Пријепоља (Србија). Једино ту има неких елемената србијанске агресије на Бих.

   Као што није нормално да се сматра да је Србин са Озрена извршио агресију на разне абухамзе које су му осдјекли главу на кућном прагу.

   Историографији је познат појам “Шпански грађански рат“ и нико нормалан га не жели мијењати, иако је јасно да су у том рату директно или индиректно учестовали сви народи Европе, а и државе и њихове вође. Од Хитлера, преко Мусолинија до Стаљина. Ако ту историграфија није нашла појам агресије и тај рат окарактерисала га као шпански грађански рат, онда су ми сулуди покушаји да се овај наш третира другачије.

   Негирање геноцида:

   Ја сам за забрану негирања геноцида у Сребреници управо зато да до свијести човјечанства дође чињеница колико политика може да утиче на те дефиниције. Не умањујући ратни злочин стријељања ратних заробљеника која ће остати срамни траг на херојском образу српског ратника, сама чињеница да је тај злочин проглашен геницидом убрзаће процесе сазријевања свјетске интелектуалне мисли о апсурду да се ратни злочин стријељања војника карактерише геноцидом јер по мом етичком кодексу много страшније звучи ријеч “злочин против човјечности“ него “геноцид“.

   Геноцид је некаква правна, веома неодређена и растегљива норма која може да мијења систем “штапа и шаргарепе“. Многи озбиљни правници су доказали да је највећи проблем са том правном нормом, геноцидна намјера. Како ћеш ти доказати да је неко некога убио зато што је имао намјеру да га смете са лица земље, а да је неко други неког трећег убио без те намјере.
   Тотална глупост.

   Мислим да ми Срби (а и ми четници) бетонирамо нашу етичку народну норму тиме што тврдо заговарамо да нам нико не смије товарити на леђа “српске логоре“ (то заговарање нам је шљунак у бетону), нити нам смије товарити “српску агресију“ (на БиХ и Хрватску), а то заговарање нам је цемент.

   Кад имамо шљунак и цемент, да добијемо бетон, требамо ми тражити да се забрани негирање “геноцида“ у Сребреници (а то заговарање нам је вода).

   Да би нам се шљунак и цемент помијешали и претворили у бетон, потребна је вода.

   Знам да ће ти се изнад главе појавити велики упиник, али треба да знаш да није случајно да је природни закон да се тако тврда материја као што је бетон не може направити без тако меке материје као што је вода, без обзира што ти већ имаш у шњунак и цемент који спадају у чврсте материје.

   Српска политика у БиХ се мора бетонирати.

 12. Да сам ја а Додиковом мјесту, сутра бих предложио резолуцију ПСБиХ која би прихватала да је у Сребреници почињен геноцид.

  Само бих у посљедњој реченици додао да је тај геноцид направљен по сличној матрици као геноциди над Јерменима у Турској и Србима на тероторији данашње Хрватске и БиХ (никако написати на територији НДХ).
  И тврдо бих стао иза те реченице.

  А сад ви размислите како би представници друга два народа гласали…

  Тако се води политика…

 13. На крају, сама чињеница да и тужиоци и судије хашког трибунала упорно говоре да се у Хагу нису изрицале пресуде народима и државама, него политикама тих држава, дјелује као признање да се ради о политичким судовима.

  Ако, по дефиницији, међународни КРИВИЧНИ суд изриче ПОЛИТИЧКЕ пресуде (по сопстевеном признању), треба ли већи доказ да се не ради о кривичном него о политичком суду.

  А ако се већ ради о политичким пресудама, одговор на њих може бити само политички. Моје темељно убјеђење је да политичке пресуде могу доности само политички народи, а кривичне кривични судови.

  Политичка пресуда српког народа српским политичарима треба да буде јасна.

  Свако онај ко је нанио било какву штету, окаљао част и образ српског народа и војника, не смије бити српски херој.

  Могао се (и требао) српски народ у БиХ одбранити од повампиреног католичко-мухамеданског усташтва и без копирања усташких поступака према цивилима и комунистичких, према ратним заробљеницима.

  Мачак, мислим да сам био јасан, а за додатна појашњења стојим на располагању…

 14. Прво, желим свима срећне празнике – од Нове године, преко Божића и Дана Републике Српске, па надаље!

  Симо П. Ороз,

  Извини што касним са одговором, збрка је задњих мјесец дана. Углавном, суштински се слажемо, али не разумијем чему доприноси формално прихватање да се у Сребрници десио геноцид и забрана његовог негирања (и да је у питању само блеф, то је превелик ризик када се узме у обзир о каквој је слободи ријеч). Тезе о геноциду се једино могу обезвриједити аргументима, а ти управо њих хоћеш да забраниш, па не видим како средства која заговараш одговарају циљу којем тежиш.

  Једноставно не могу да прихватим да се слобода изражавања ограничава произвољно, од случаја до случаја и без икаквих принципа, а овдје не видим на којем би се принципу она темељила. Ако је логика да ће кривично гоњење оних који поричу да се у Сребреници десио геноцид нагнати свијет да више пажње посвети том злочину, усљед чега ће схватити бесмисао правне дефиниције геноцида, то не само да је упитно, већ се тиме утврђује принцип да се слобода изражавања може ограничавати ради остваривања политичких циљева, што је опасно колико и њено беспринципијелно ограничавање.

 15. Судбина Ђен. Младића и свих осталих честитих срба који завршише у Хагу запечаћена је апатијом просјечног грађанина! Треба да се престанемо крити иза политичара и да погледамо истни у очи, ми смо криви за све недаће које нас снађоше! Политичари су само огледало народа.

Оставите одговор