Шта је Калашњиков рекао руском патријарху

Ако је моја пушка послужила да се узму други људски животи, одговоран сам за смрт тих људи, иако се радило о непријатељима – повјерио се Михаил Калашњиков патријарху Кирилу у писму.

уторак, 14 јануара, 2014 / 00:54

Михаил Калашњиков повјерио се руском патријарху Кирилу неколико мјесеци пред смрт да су га бринуле посљедице коришћења изума – аутоматске пушке АК-47 – познате као "калашњиков".

"Бол је неподношљив… Ако је моја пушка послужила да се узму други људски животи, ја, Михаил Калашњиков, син сељака и православни хришћанин, одговоран сам за смрт тих људи, иако се радило о непријатељима", наводи се у писму које је Калашњиков упутио партијарху, објавио је данас московски дневник Известија.

Портпарол патријарха, Александар Волков, рекао је да је писмо датирано 7. априла 2013, као и да је Кирил одговорио Калашњикову.

Дизајнирао је пушку за одбрану своје домовине, а не да би је користили терористи из Саудијске Арабије, додао је Волков.

Аутоматска пушка "калашњиков" направљена је 1947. и омиљено је оружје многих војски, али и герила и терориста. Процјењује се да на свијету има 100 милиона комада тог оружја.

Пропагандисти НАТО најчешће покушавају да јој замјере непрецизност, али пошто се ради о аутоматском наоружању пјешадије, њена једноставност, лакоћа одржавања и убојитост јесу за примјер – функционише и у влажним и у пустињским условима, за разлику од много скупљег и осјетљивијег оружја, попут америчке пушке М-16.

Захваљујући мировном  покрету у САД, данас знамо да су амерички војници у Вијетнаму масовно бацали своје М-16 и од заробљених или мртвих Вијетконговаца узимали калашњикове да их користе у борби, управо јер се америчка пушка непрестано заглављивала и захтјевала је константно чишћење у условима рата у џунгли.

Калашњиков је током живота добио бројне награде, од Хероја социјалистичког рада и Лењиновог ордена, до Стаљинове награде. Али, с обзиром на то да никад није патентирао свој изум, није се обогатио.

Калашњиков је умро 23. децембра у 95. години у Ижевску, после дуге болести.