Шта год мислили о власницима, Политика се још увијек штампа азбуком

Хрватско правосуђе одредило притвор Данету Лукајићу који је ухапшен за наводне злочине на Мањачи док је ишао одати пошту жртвама у Јадовну

недеља, 8 јула, 2018 / 11:21

Пише: Младен Кременовић

Достојанствено одавање поште за жртве на 77. годишњицу злочина у систему усташких логора Госпић–Јадовно–Паг почињених у време такозване Независне државе Хрватске, у доброј мери је засенило хапшење некадашњег официра безбедности ЈНА и Војске РС Данета Лукајића (67) ког су из аутобуса ходочасника који су кренули у Јадовно извукли припадници хрватске полиције.

Аутобуси из Бањалуке и других градова региона кренули су у суботу ујутру ка Јадовну у Хрватској. Тамо се, код Шаранове јаме на Велебиту, већ годинама одржава помен на жртве истребљења које су спроводили припадници усташког покрета у време НДХ, када је у јаме само у том систему логора за 132 дана побацано око 40.000 људи, старих, жена, деце… Ходочасници су границу у Изачићу прешли уз двочасовно задржавање и детаљно претресање, да би, како су известили медији, хрватска полиција накнадно пресрела аутобусе. Међу ходочасницима био је и Лукајић, који је минулих година као члан Удружења "Јадовно 1941” несметано прелазио границу све до ове године, када је под сумњом за наводне злочине из протеклог рата на Мањачи, која је у БиХ, приведен у Личком Петровом Селу, након чега му је одређен једномесечни притвор.

Наводно је у Загребу вођена тајна истрага, а како су хрватски медији пренели саопштење хрватског МУП-а, Лукајић се сумњичи "да је 1992. у логору ратних заробљеника ’Мањача’ поред Бањалуке, као тадашњи припадник безбедносних служби ЈНА и Војске РС, у више наврата заповедио подређеним припадницима ВРС да нечовечно поступају према ратним заробљеницима”.

Организација старешина Војске РС одржала је јуче конференцију за новинаре у Бањалуци, где су стали у одбрану Лукајића, а наводе хрватске полиције окарактерисали као неистините и неаргументоване. Тврде да Лукајић "никада није био командант нити заменик команданта затвора на Мањачи”, где су, како наводе затварани припадници "Зелених беретки” и ХВО-а који су нападали Војску РС. Кажу да је Лукајић као официр безбедности "имао обавезу да повремено обилази затвор и разговара са затвореницима” и да је помагао Хрватима. Занимљиво им је место и време хапшења, које читају као начин да се заплаше они који долазе да се у Јадовну поклоне жртвама усташке власти.

Портал "Фронтал” у ауторском тексту који потписује његов уредник, који је и сам као члан Удружења "Јадовно 1941” ходочастио и сведочио хапшењу, износи своју претпоставку о позадини догађаја: "Циљ је да се догађај за сопствену јавност обоји тиме да на њега долазе ’српски ратни злочинци’, те да се сваком бившем официру ВРС поручи шта ће га чекати уколико покуша да оде на комеморацију својим побијеним прецима или сународницима. Како неко ко је годинама долазио на Јадовно са нама може бити ухапшен за злочин на територији државе са које је управо ушао, од стране друге државе, која је по пресуди од њих самих признатог Хашког трибунала, једина вршила агресију на суверену и међународно признату БиХ”, пита се Данијел Симић, уредник "Фронтала”.

И Душан Басташић, председник Удружења "Јадовно 1941”, убеђен је да хапшење није било случајно и напомиње да је протеклих година однос полиције био коректан. На питање зашто на спомен-подручју Слана на Пагу нема спомен-плоче жртвама, Басташић за "Глас Српске” подсећа да је о злочинима на том месту где је побијено 8.000 особа, међу којима велики део жена, сведочила мала спомен-плоча подигнута 1975. која је уништена 1991. да би била обнављана 2010. и 2013. и оба пута уништена.

Приметио је да су ове године на Велебиту, нетипично, били присутни бројни медији из Хрватске.

"Сјећање на страдале у Јадовном; ухићен осумњичени за Мањачу”, насловљен је извештај ХРТ-а о Дану сећања на жртве усташког логора Јадовно, док је портал "Дневник.хр” који делује у оквиру "Нове ТВ” безмало комплетан извештај о комеморацији посветио и у први план истакао: "Ухићен заповједник злогласне Мањаче: Заповиједио мучење заробљеника, понекад и сам у томе судјеловао”.

Од сталног дописника Политике из Бање Луке.