Шта ће ићи на листу пројеката ИПА пакета?

Премијер Републике Српске Александар Џомбић рекао је да је Влада РС упутила приједлог предсједавајућем Савјета министара БиХ да се разлика од 88 до 96,5 милиона евра европских ИПА фондова распореди на позиције деминирања и јачања капацитета за европске интеграције. Џомбић је рекао да је на овај начин на једну позицију распоређено четири милиона евра, а […]

уторак, 27 септембра, 2011 / 20:02

Премијер Републике Српске Александар Џомбић рекао је да је Влада РС упутила приједлог предсједавајућем Савјета министара БиХ да се разлика од 88 до 96,5 милиона евра европских ИПА фондова распореди на позиције деминирања и јачања капацитета за европске интеграције.

Џомбић је рекао да је на овај начин на једну позицију распоређено четири милиона евра, а на другу 4,2 милиона, јер би то значило проширење ових пројеката у оквиру постојећих 88 милиона евра.

"Мислим да би требало да добијемо зелено свјетло и очекујем да се одобри свих 96,5 милиона евра", рекао је Џомбић новинарима у Броду.

У Савјету министара БиХ Срни је потврђено да су данас стигли одговори Владе Републике Српске и Владе Федерације БиХ у вези са постигнутим договором о ИПА пакету за 2011. годину.

"У току су контакти надлежних институција БиХ са Бриселом", рекао је саговорник Срне.

Предсједавајући Савјета министар БиХ Никола Шпирић затражио је јуче од премијера ентитета да га хитно извијесте о томе шта је прецизно усаглашено на састанку представника влада Републике Српске и Федерације БиХ у вези са овим средствима.

Из Европске комисије у петак је саопштено да од Шпирића очекују што хитнији одговор на захтјев комесара Филеа да ли у БиХ постоји сагласност и гаранције свих заинтересованих о реализацији ИПА фондова.

Влада ФБиХ одбила је раније ревидирану листу пројеката ИПА 2011, након чега је званични Брисел ставио под знак питања све ИПА пројекте за БиХ.