Шта ће бити са доларом као главном свјетском валутом

У мору информација са англоамеричког и европског тла на медијском трону 23.марта 2022. је информација да ће руски извозници гас ускоро почети продавати за рубље умјесто за доларе.

субота, 2 априла, 2022 / 20:54

Ова вијест је код дијела навијачки настројених економиста прихваћена као почетак краја врховне улоге америчког долара у свјетским девизним резервама, иако за такав став још увијек нема довољно доказа.

Дикси (DIXIE) је скраћеница за индекс америчког долара.

Он се састоји од корпе валута у коју улазе евро, јен, фунта, канадски долар, швајцарски франак и шведска круна.

Када расте тражња за доларом он јача у односу на ове валуте и вриједност диксија расте.

И еврозона, за своју валуту, има индекс сличан доларском а његова ознака је ИНВЕУР (у индекс улази такође шест валута).

За поређење са доларским и еврским индексом користили смо спот цијену злата XАУ/УСД.

Пошто се злато, за разлику од долара и евра не може одштампати на комаду папира, његова количина је ограничана, а за његово вађење из земље и обраду мора се уложити и рад и капитал, оно служи као најбољи алата за поређење тражње за појединим валутама (видјети графикон).

Ако се понуда не мјења, раст тражње за сваком робом повећава њену цијену, а новац није ништа друго него један облик робе, или замјене за робу.

Од децембра 2020. године, када се свијет први пут суочио са могућношћу сукоба двије црноморске земље, па до марта 2022, вриједност злата је порасла за 2,6%.

Индекс евра, ЕXY, је у овом периоду виши за само 1,5%.

Купац долара тј. диксија је за ових 15 мјесеци зарадио 9,5%.

Долар је за 3,6 пута надмаши злато, а остварио је за шест пута већи принос него евро.

Кретање индекс долара, индекса евра и цијене злата, децембар 2020 – март 2022. (децембар 2020 = 100) Извор: Yahoo Finance

Бројке казују да је у задњих непуних 15 мјесеци (децембар 2020 – март 2022) тражња за доларом значајно виша од тражње за златом, те је из тога разлога "отпис" долара преурањен.

Иза долара налази се америчка економија која годишње произведе роба и услуга у вриједности која је чак и са аспекта односа куповне моћи долара пет пута већа него она у Руској Федерацији.

Зато је најава продаје гаса у рубљама могла само повећати вриједност рубље у односу на долар (за око 6%), али још увијек не и утицати на Дикси.

Доларски индекс није ни окрзнут информацијом о очекиваном обрачуну руског гас у рубљама и његова вриједност је 23. марта у зеленом, а не црвеном.

На америчкој новчаници стоји слоган: "У Бога вјерујемо" (In God Wе Trust)".

Свјетска економија још увијек функционише на принципу: "У Бога и Дикси ми вјерујемо".

Да ли ће Дикси у будућности падати или расти зависи од тражње за америчким доларом великих економија (Кина, Индија Јапан, Њемачка .. ), а не само од тога колико је долар потребан руској економији и да ли Русија продаје гас за рубље.

Ипак, руски потез не треба подцијенити јер је руска економија по куповној снази (мјерено у америчким доларима) шеста економија у свијету, а по номиналном БДП-у се налази на једанаестом мјесту у свијету.

Извор: Бифе.ба