Шта би могло да се догоди ако творац биткоина буде откривен или прода свој улог од 30 милијарди долара

Компанија Коинбејз у четвртак је објавила документе за свој излазак на Насдак берзу директном котацијом.

понедељак, 1 марта, 2021 / 11:56

Ова платформа за дигитално трговање у својој пријави је као фактор ризика навела творца биткоина, Сатоши Накамота – ријеч је о псеудониму који користи особа или група људи који су створили најпопуларнију криптовалуту, пише Инсајдер.

Ако би био откривен идентитет аутора, то би могло проузроковати пад цијена биткоина, наводи се у пријави Цоинбасе-а.

Такође се као значајна помиње и Накамотоова лична залиха биткоина, која укупно износи више од милион новчића. Током фебруара је један биткоин вриједио и више од 50.000 долара.

Накамото би могао негативно утицати на Коинбејз, саопштила је компанија, и дестабилизовати цијело тржиште криптовалута ако би творац одлучио да пренесе своје биткоине, чија се вриједност процјењује на више од 30 милијарди долара.

Креатор биткоина је био први који је икада копао (рударио) криптовалуту, а Накамотов улог у дигиталној валути чини скоро 5 одсто цjелокупног тржишта биткоина, јер постоји само 21 милион биткоина који се могу ископати.

Вриједност биткоина је у великој мјери вођена тенденцијама дефлације. Ако би 1,1 милион биткоина био пуштен на тржиште, цена дигиталне валуте би готово сигурно пала, истиче Инсајдер.

Слично томе, биткоин је похваљен због своје децентрализоване природе. Иза валуте не стоји ниједна институцијиа или појединац. Ако би Накамото био разоткривен, то би валуту ставило под један ентитет, што би могло обесхрабрити трговце који су је куповали због њене децентрализованости.