СРС РС: Додикова влада на данашњи дан укинула бесплатну здравствену заштиту старијим лицима

Српска радикална странка Републике Српске, подсјећа јавност да се данас, 01. августа, 2014. године навршавава прва годишница једне од најсрамнијих одлука одлазећег режима Милорада Додика, којом су лица старија од 65 година живота лишена бесплатног здравственог осигурања, саопштено је из ове странке. Право на бесплатно здравствено осигурање, које су људи на овим просторима, након навршених […]

петак, 1 августа, 2014 / 14:15

Српска радикална странка Републике Српске, подсјећа јавност да се данас, 01. августа, 2014. године навршавава прва годишница једне од најсрамнијих одлука одлазећег режима Милорада Додика, којом су лица старија од 65 година живота лишена бесплатног здравственог осигурања, саопштено је из ове странке.

Право на бесплатно здравствено осигурање, које су људи на овим просторима, након навршених шест и по деценија живота, уколико нису стекли право на пензију, уживали и у вријеме Краљевине и у Вријеме Титове Југославије ускратио им је на данашњи дан прошле године режим Милорада Додика, наводи се у саопштењу СРС РС.

"Управни одбор Фонда здравственог осигурања донио је Одлуку о измјенама и допунама Правилника о утврђивању својства осигураног лица која је 1. августа прошле године и објављена у Службеном гласнику Републике Српске. Овом срамном одлуком највише су погођени најсиромашнији – старачка земљорадничка популација којој је здравствена заштита најпотребна. Иако немају никаква примања ,ови људи морају издвојити 48 марака мјесечно само да би овјерили здравствену књижицу. Умјесто да овој популацији омогући бесплатно лијечење, субвнеције на трошкове живота или бесплатне личне документе, владајућа камарила, чије се партије чланице, да би иронија била већа, предстаљају као љевичарске и позивају на „социјлну правду“, непрестано гази по правима социјлно најугроженијих слојева становништва", кажу радикали.

У саопштењу се напомиње како су погажена права радника, незапослених, борачке популације, студената, пензионера, доношењем робовласничких и нехуманих закона и одлука.

"Ово је нажалост, само један од многобројних примјера да, Додиковој Влади, коју осим СНСД-а, чине и Социјлистичка партија Петра Ђокића и Демократски народни савез Марка Павића, ништа није свето па ни право на здравствену заштиту најстаријих становника Републике Српске. На све намете, које је ова пљачкашка власт натоварила на нејака плећа ојађеног народа, опет се спекулише о могућности поновне промјене личних докумената. Истовремено се Тужилаштво БиХ бави преко 100 милиона марака тешком афером око издавања докумената за коју се терете „другови социјалдемократи“ и пословни партнери, Милорад Додик и Златко Лагумџија. Колико је њихова борба за „социјалну правду“ коштала социјалне категорије и колико стотина милиона марака су ставили у своје лијеве, а често и десне џепове, одговор ће, сигурни смо, брже него што би они то жељели, дати независне правосудне инстанце", стоји на крају саопштења.0 КОМЕНТАРА