Српство и игрице: Да ли гејмер може бити играч?

Преносимо самопромотивни интервју уредника еспорт редакције Куво ТВ – Милоша Шпановића, али из научно-просветних разлога. Чисто да видимо како изгледа на ћирилици.

уторак, 17 новембра, 2020 / 15:44

ТВ понуда у цијелој регији однедавно је богатија за нови, тематски канал какав до сада нисте видјели. Ријеч је о КУВО ТВ, односно телевизији трећег миленијума како је њени аутори воле назвати. Јединствена по свом садржају и концепту, ова телевизија је донијела нову димензију гејминга на наше просторе, а доступна је гледаоцима у Српској, Ефбиху, Србији и Црној Гори.

Новинарима – гејмерима, у самој редакцији, КУВО ТВ је пружио могућност да у иновативан пројекат преточе своје гејмерско знање, новинарско искуство и љубав према видео-играма. Уредничку и новинарску екипу чини око 30 искусних професионалаца са претходним каријерама у гејмингу и новинарству, али и нове, младе наде.

Један од њих, уредник еспорт редакције, Милош Шпановић иза себе има богато искуство еспорт новинара, организатора такмичења, али и менаџера еспорт тимова у регији. У разговору открива шта за њега представља КУВО ТВ, али и колико ће покретање једне уско специјализоване телевизије допринијети гејмерској заједници.

Пут од играча-аматера до уредника еспорт редакције на регионалној гејминг телевизији засигурно је био изазован, али и забаван. Међутим, сјећате ли се прве игре коју сте играли и на чему?

Искрено, не сећам се. Али се сећам боксера на ужасној копији Атари конзоле, а затим и лаптопа "дебљег" од путничког кофера на којем сам играо Тетрис, који сам наставио да играм и на ручним конзолама. Играо сам се и на копији СЕГА Мега Дриве, са "тенкићима" и Супер Марио играма, између осталих. Ту се негде умувао и 286 на којем се не сећам гејминга, али на 486 сам постао хардцоре фан оригиналног Цомманд & Цонqуер.

У којем тренутку вам је гејминг прерастао из љубави у посао?

Увек сам озбиљно схватао гејминг, али прва пословна понуда јавила се сасвим случајно 2016. године и од тада сам активно запослен у гејмингу. Осим ако као плату не рачунамо новац од продаје Wорлд оф Wарцрафт налога којег сам морао да се "решим" (смијех), то је био "озбиљан посао".

Током овог периода успео сам да будем и новинар, и уредник гејминг магазина, организовао сам нешто преко 60 еспорт турнира и такмичења, био менаџер еспорт такмичара и тимова, администрирао сам, обсервовао, коментарисао итд. Видео сам "изнутра" како се развијају многи еспорт пројекти и лиге у регији, а радио сам и као евент манагер на догађајима који су угостили бројне домаће такмичаре, тако да сам сигуран да ме доста људи већ зна "иза сцене". Сада је време да ме виде и испред камере, где ћу се углавном фокусирати на еспорт теме пошто су оваква такмичења и сцене нешто што најбоље познајем, а и највише волим.

Шта за вас, из угла гејмера, представља КУВО ТВ?

Признање за гејминг и потврду да су данашњи гејмери признати професионалци, а да је гејминг довољно велики и утицајан да се тај утицај прелива и у "старију" индустрију попут телевизије. Такође и место где ја могу да поделим своја искуства и знање са заједницом, те активирам моје личне идеје и претворим их у пројекте.

Колико личних искустава и идеја сте унијели у пројекат КУВО ТВ?

Колико год ми је пројекат дозволио. Када сте члан овако великог подухвата, не можете бити себични и покушати да пресликате искључиво своју визију и идеје на читав колектив, у њиховом оригиналном формату. Потребно је доста флексибилности и разумевања са колегама, и свести о разним интересовањима гејмера глобално. Ту је и период прилагођавања класично телевизијским форматима који нису нешто на шта смо ми гејмери навикли, али надам се да смо успели да направимо добар мост између два света и да ће наши гледаоци бити задовољни. Ја сам лично изузетно мотивисан да ствари одведемо и далеко даље, и надам се да ће КУВО ТВ у будућности бити управо платформа за такву врсту раста и развоја, у оквирима изван искључиво телевизијског програма.

Колико је изазовно приближити се гејмерској публици кроз ТВ формат?

Доста изазовно, ипак су гејмери до сада морали већину својих интересовања да задовоље на интернету, често и на искључиво страним језицима, и у форматима који нису слични телевизијским. Сада је ситуација далеко боља што се тиче садржаја на локалним језицима, али и даље су сви доступни канали углавном повезани са хостинг стриминг платформама и онлајн wеб издањима. У том смислу, КУВО ТВ помера ту границу још даље, јер у гејминг уноси и гејмерима страни, телевизијски формат. Нама је циљ да уверимо публику да их веома добро разумемо, да смо и сами гејмери, те да ћемо пребродити све баријере између телевизијских формата и гејминга.

Шта би значило за гејмерску заједницу на нашим просторима стварање једног таквог хуба који сте замислили?

То ће бити одлична ствар за све! Сасвим сигурно је да је конкуренција здрава и да ће разноврсност коју КУВО ТВ доноси бити одлична ствар за неке гејмерске кругове који су тренутно мање заступљени у медијима регионално. Дакле и екипа која је већ навикла на гејминг теме регионално, али и сви ван тог круга добијају нешто одлично кроз КУВО ТВ.

Дугорочно ћемо, надам се, створити заједницу гејмера која ће активно учествовати у стварању садржаја са нама, и давати нам позитиван феедбацк и конструктивне сугестије у којем правцу би требало да иде КУВО ТВ.