Српску походила свита из Доње Шлеске

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић разговарала је са делегацијом из Доње Шлеске, Република Пољска, а коју је предводио предсједник Комитета за привредни и регионални развој парламента Доње Шлеске, Марек Обрембалски.

понедељак, август 27, 2018 / 15:34
„Драго ми је да данас можемо нашим привредницима, али и Пољској и домаћој јавности показати да Споразум о сарадњи који су Доња Шлеска и Република Српска потписали у фебруару даје конкретне резултате.“, изјавила је министарка Голић.
Састанку су присуствовали и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић и министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић, директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, Маринко Ђукић и савјетник предсједнице Владе Републике Српске и бивши амабасадор БиХ у Пољској, Ковиљка Шпирић.
Министар Клокић је исказао интерес за бољу будућу сарадњу и размјену искустава између Републике Српске и Доње Шлеске.
„Састанци са званичним представницима из Доње Шлеске доприносе јачању привредних веза између Републике Српске и Пољске. Договорено је да у наредном периоду размијенимо искуства кад су у питању евроинтеграције, обука службеника и привлачење евро фондова.“, рекао је министар Клокић.
Теме разговора, односиле су се на европске фондове, регионални развој и сарадњу у области туризма, привреде и културе.
„Спољнотрговинска размјена између Републике Српске и Пољске за прошлу годину износи 69 милиона евра. Кроз сарадњу са Доњом Шлеском претпоставке су да ће се повећати.“, рекао је министар Ђокић.
„Република Српска има много тога да понуди и потребно је радити на промоцији наших потенцијала у Доњој Шлеској.“, изјавио је министар Глухаковић.
Након састанка, одржан је и бизнис форум у организацији Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, на којем су одржани и B2B састанци привредника из Доље Шлеске и Републике Српске, у Конференцијској сали, у приземљу зграде Владе РС.
Делегација Доње Шлеске, коју чине званичници регионалног парламента и администрације, привредници и представници медија, посјетиће Републику Српску у периоду 26-28.8.2018. године, у циљу конкретизације сарадње према Споразуму о сарадњи између регије Доње Шлеске (Република Пољска) и Владе Републике Српске (БиХ), потписаном 26.02.2018. године, у Вроцлаву.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *