Српској уплаћено 31,2 милиона КМ, заостатак од индиректних пореза

Република Српска је, на основу договора о привременим поравнањима међу ентитетима од расподјеле индиректних пореза с јединственог рачуна, добила више од 31 милион марака, док ће остатак бити исплаћен у новембру и децембру.

субота, 31 октобра, 2020 / 23:24

То је "Гласу Српске” речено у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, гдје су подсјетили да су у питању два поравнања, односно за период 2012, те од 2014. до 2019. године и прво привремено поравнање за 2020. годину.

– По оба поравнања Српска је укупно добила од средстава која су требала да припадну ФБиХ у износу од 31,2 милиона КМ – казали су у УИО.

Управни одбор Управе је половином маја усвојио одлуке о другом привременом поравнању за ранији период према којима ће на рачуне Српске бити пренесено 22,56 милиона. Српска и ФБиХ су дале сагласност на динамички план, па тако УИО друго привремено поравнање извршава у шест једнаких мјесечних уплата у износу од 3,76 милиона.

– Уплаћене су четири рате, односно укупно 15,04 милиона – прецизирали су у управи.

Управни одбор је, затим, на сједници крајем августа усвојио одлуку о првом привременом поравнању између корисника расподјеле индиректних пореза са јединственог рачуна за 2020. годину, према којој је ФБиХ дужна да исплати Српској 32,37 милиона, а исплата ће се вршити у четири једнаке мјесечне рате, почев од септембра до децембра.

– УИО је до сада извршио исплату двије рате. Свака је износила по 8,09 милиона КМ, а остатак ће бити измирен до краја године – закључили су у УИО БиХ.