Српско музичко благо доступно на Јутјубу

ПГП РТС бесплатно је отворио своју ризницу са више од 150.000 пјесама. Шездесет година сакупљано српско, али и југословенско дигитализовано звучно благо доступно је једним кликом. Преко Јутјуба од сада можете слушати забавне, народне, дјечије и композиције класичне музике у савршеном квалитету. „Тренутно радимо издање Станише Стошића из 96. године које ће за пар минута […]

субота, 11 октобра, 2014 / 13:57

ПГП РТС бесплатно је отворио своју ризницу са више од 150.000 пјесама. Шездесет година сакупљано српско, али и југословенско дигитализовано звучно благо доступно је једним кликом.

Преко Јутјуба од сада можете слушати забавне, народне, дјечије и композиције класичне музике у савршеном квалитету.

„Тренутно радимо издање Станише Стошића из 96. године које ће за пар минута бити постављено на Јутјуб у најбољем могућем квалитету којег нема на пиратским станицама“, каже Горан Кузмић, асистент на тону.

Тај квалитет звука се добија дигиталном обрадом. Чак 60 година стара музика сада звучи као да је слушате у самом студију.

„Све оно што је ПГП издао на плочама, сингловима овде се дигитализује. Да остану у духу тог времена, а опет да буду примерени за аплоуд на Јутјуб“, каже Зоран Ч. Стефановић, дизајнер звука.

У припреми је отварање и друге ризнице. 

„Има видео материјала, који је исто веома значајан и битан. Ту је и Студеница и Хиландар, имамо и Мокрањца, значи комплетна баштина Србије се налази овде. Решили смо, наравно уз подршку РТС-а, да то дамо свима, да сви уживају у нашем културном благу – бесплатно“, каже Радмило Цвијовић.

У фонотеци не чува се само национално благо Србије, већ и свих оних република бивше Југославије. Снимци мноштва аутора из Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Хрватске, на примјер – народне музике, ускоро ће се наћи на званичном ПГП РТС Јутјуб каналу.

Иако је слушање бесплатно, свим ауторима ће бити плаћена њихова права захваљујући средствима које обезбјеђује Јутјуб.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *