Српски министар: Нисмо одустали од никла, ја сам да се истражује

Министар рударства Србије Милан Бачевић рекао је да се није одустало од истраживања никла у Србији и да он не крије да је заговорник свих геолошких истраживања, па и никла. "Јесам заговорник свих геолошких истраживања, међу којима је и никл. Никада то нисам крио. По вокацији сам човек који се бави истраживањима", нагласио је Бачевић, […]

среда, март 27, 2013 / 10:07

Министар рударства Србије Милан Бачевић рекао је да се није одустало од истраживања никла у Србији и да он не крије да је заговорник свих геолошких истраживања, па и никла.

"Јесам заговорник свих геолошких истраживања, међу којима је и никл. Никада то нисам крио. По вокацији сам човек који се бави истраживањима", нагласио је Бачевић, који је и универзитетски професор географије.

Он је за Б92 рекао да никл није опасан по људско здравље онако како се говори, већ је опасан само уколико се користе старе технологије, а не нове.

"Опасна су испарења, гасови и сумпорна киселина који се појављују у технолошком процесу, али старом, који тражи само посебну врсту руде никла са сулфидима", навео је Бачевић.

Он је истакао да истраживања никла нису обустављена, али да ниједно истражно право није дао он, већ претходне власти у складу са законима који су важећи и сада, те поновио да нема нових захтјева за истраживање никла у Србији.

"Нико још није подносио захтев за друга истраживања, с обзиром на то да се релативно мали број компанија у свету бави тим послом", додао је Бачевић.

Компанија "Србија никл" добила је 2011. године дозволу да истражује налазишта никла у Србији, у општинама Врњачка Бања, Трстеник и Топола, у вријеме док је надлежни министар био Оливер Дулић. Ова компанија поднијела је захтјев за дозволе и за истраживања на подручју Мокре Горе, али још чека одговор надлежног Министарства рударства Србије.

Истраживању и експлоатацији никла противе се локалне самоуправе, због страха од загађења животне средине.

Подручје Мокре горе је заштићено подручје – парк природе, а истраживању никла на том подручју противи се и режисер Емир Кустурица који на Мокрој гори има етно-село Дрвенград.Оставите одговор