Српски држављани, осуђени у Хагу, могу издржавати казне у Србији

БЕОГРАД – Србија је добила јасан пристанак САД да српски држављани, осуђени пред Хашким трибуналом, издржавају казне у домаћим затворима, изјавила је министар правде Србије Снежана Маловић. "Наш основни аргумент је да су се промениле околности које су пре петнаестак година приморале тадашњег генералног секретара УН да забрани одслужење казне у државама одакле су осуђеници", […]

четвртак, 27 августа, 2009 / 10:17

БЕОГРАД – Србија је добила јасан пристанак САД да српски држављани, осуђени пред Хашким трибуналом, издржавају казне у домаћим затворима, изјавила је министар правде Србије Снежана Маловић.

"Наш основни аргумент је да су се промениле околности које су пре петнаестак година приморале тадашњег генералног секретара УН да забрани одслужење казне у државама одакле су осуђеници", истакла је Маловићева.

Она је рекла да тај пристанак нема никакве везе са наводним "тајним дилом" да са њима робијају и осуђеници из затвора Гвантанама на Куби.

"Приликом недавне посете Министарству правде САД, предочила сам идеју да наши држављани, осуђени у Трибуналу, издржавају казне у Србији и амерички званичници апсолутно су сагласни са тим. Слично је реаговао и председник Хашког суда приликом посете Београду", изјавила је Маловићева.

Маловићева је изразила жељу да буду завршене све дипломатске активности, након чега ће поднијети званичан захтјев Савјету безбједности УН који једини има мандат да о томе одлучује.

Она је навела да је Словенија изразила жељу да прихвати хашке осуђенике из Србије и истакла да је та идеја добра "у смислу да би се тако умногоме смањили трошкови за породице осуђеника".

"Међутим, то је само један од предлога", каже Маловићева.

Маловићева је подсјетила да ће наредне седмице, у пакету правосудних закона, бити и пропис који предвиђа да осуђени у Хагу могу да издржавају казну у Србији, али је нагласила да је одлука о томе на Савјету безбједности УН.Оставите одговор