Српска запошљава 600 страних држављана

На подручју Српске у идућој години биће запослено 600 страних држављана и то искључиво оних радника којих нема на евиденцијама бироа у РС, а за које постоји интересовање послодаваца. радници

уторак, октобар 4, 2016 / 13:34

На подручју Српске у идућој години биће запослено 600 страних држављана и то искључиво оних радника којих нема на евиденцијама бироа у РС, а за које постоји интересовање послодаваца. радници

Влада РС на посљедњој сједници донијела је одлуку да у идућој години буде запослено 600 страних држављана, од чега ће за 400 бити продужене раније издате радне дозволе.

– Поред тога, радне дозволе добиће и 200 нових страних држављана и лица без држављанства РС – наведено је у одлуци Владе РС.

Предсједник Управног одбора Завода за запошљавање РС Бошко Томић појашњава да је ријеч о запошљавању искључиво кадра којег нема на бироима у Српској.

– Предложили смо квоту радних дозвола Влади РС и не знамо да ли ће засигурно у идућој години бити запослено баш толико странаца – рекао је Томић и додао да пракса из претходних година показује да су у Српској радне дозволе издаване искључиво становницима Србије, Кине и Русије.

Када је ријеч о профилу радника који су добили радно мјесто, Томић наглашава да су то професори којих нема у РС, а који су и више него потребни за предавање на факултетима, те стручњаци и експерти из посебних области.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић наглашава да је Српска имала квалификовану и квалитетну радну снагу коју је постепено губила.

– Проблем се појавио јер наше образовање није прилагођавано потребама тржишта. Поред тога, квалитетни радници, посебно из металске индустрије су напустили ове просторе јер им се пружила шанса да нађу боље плаћен посао у земљама западне Европе – рекао је Шкребић.

Нагласио је да се управо због тога већ сада осјећа недостатак радне снаге, те додао да Српска, да би ријешила овај проблем, има двије могућности.

– Једна је лошија, али се интервентно мора реаговати, а то је да наставимо да увозимо раднике из иностранства. Друга могућност односи се на то да прилагодимо наше школство потребама привреде, а док се то не деси, да организујемо преквалификацију и доквалификацију за она занимања која су потребна тржишту – рекао је Шкребић.

Дужност

Драгутин Шкребић је истакао да је дужност послодаваца да, гдје год за то постоји могућност, запосле грађане РС умјесто странаца.

– Међутим, то је некада немогуће због чега фирме траже раднике и преко границе – нагласио је Шкребић.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *