Српска продаје пет хеликоптера

Влада Републике Српске дала је сагласност Хеликоптерском сервису РС за продају пет хеликоптера због старости и неисплативости одржавања, пише портал Капитал.

среда, 8 маја, 2019 / 17:31

Ради се о хеликоптерима типа Газеле СА-341/342 који су стари и по 38 година.

"Продаја нефинансијске имовине се врши због старости, истрошености, кварова и неисплативости одражавања", наведено је у одлуци Владе РС.

Директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић рекао је да су овакав приједлог послали Влади јер се ради о хеликоптерима који су стари преко 35 година и скупи за одржавање.

"Одражавање тих хеликоптера је било веома скупо, резервне дијелове је немогуће набавити и због тога смо предложили продају. Влада ће формирати комисију која ће бити задужена за продају, а почетну цијену ће вјероватно утврдити овлаштена кућа", казао је Кустурић.

Хеликоптерски сервис тренутно има два оперативна хеликоптера, а најновији, за који се Влада Републике Српске задужила 9,4 милиона КМ, купљен је прошле године.

Кустурић је рекао да су два хеликоптера мало и да ће Хеликоптерски сервис РС врло брзо упутити приједлог Влади РС за куповину још једног хеликоптера.

"Само у задњих 15-ак дана смо имали седам медицинских евакуација, тако да дефинитивно постоји потреба за набавку барем још једног хеликоптера. Ми ћемо ићи са таквим приједлогом на Владу, надамо се да ће се моћи изнаћи новац", казао је Кустурић.

(на фотографији хеликоптер Кајова Полиције Хрватске, из времена Вијетнамског рата, при прелету Бање Луке за вријеме поплава 2014. године)