Српска прихватила кредит од 60 милиона евра за вјетроелектрану

Влада Републике Српске прихватила је на данашњој сједници задужење од 60 милиона евра за изградњу вјетроелектране Хргуд у Берковићима, потврђено је у Министарству финансија РС.

четвртак, октобар 6, 2016 / 17:15

Влада Републике Српске прихватила је на данашњој сједници задужење од 60 милиона евра за изградњу вјетроелектране Хргуд у Берковићима, потврђено је у Министарству финансија РС.

Њемачка банка за обнову из Франкфурта на Мајни ће Влади РС одобрити кредит од 60 милиона евра, са роком отплате од 15 година и периодом одгоде плаћања до четири године. Фиксна каматна стопа ће се утврдити након исплате кредита, а износиће најмање један одсто годишње, увећана за маржу банке.

Крајњи корисник и дужник овог кредита је „Електропривреда Републике Српске“ Матично предузеће Требиње. Концесија за изградњу вјетроелектране Хргуд додијељена је „Електропривреди РС“ Требиње 09. октобра 2015. године на 50 година, а преговори са представницима КфW одржани су 12. маја ове године у Сарајеву, када су дефинисани услови овог задужења.

Уговор о концесији потписали су 28. септембра министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић и тадашња директорица Електропривреде РС Бранислава Милекић. Том приликом Ђокић је најавио реализацију овог пројекта током наредних неколико година.

Предвиђено је да снага вјетроелектране Хргуд буде 48 мегавата, док би годишња производња износила 126 гигават часова. Бековићи су још прије четири године усвојили локални просторни план за вјетроелектрану Хргуд, која ће бити изграђена на пет квадратних километара и 1.000 метара надморске висине у селу Хргуд. У Електропривреди РС су раније наводили да би се ова инвестиција могла исплатити за 10-20 година. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *