Српска нова година: Како се гдје славило

На већини главних градских тргова широм Србије дочекана Нова година по Јулијанском календару, уз музику и ватромет, али је прослава било и у Бањој Луци, Подгорици, Загребу, Љубљани и Темишвару. Како преноси РТС, Чачани су Нову годину дочекали на главном градском тргу, уз трубачки оркестар Дејана Лазаревића из Пожеге, двоструког побједника Драгачевског сабора и добитника […]

субота, јануар 15, 2011 / 09:02

На већини главних градских тргова широм Србије дочекана Нова година по Јулијанском календару, уз музику и ватромет, али је прослава било и у Бањој Луци, Подгорици, Загребу, Љубљани и Темишвару.

Како преноси РТС, Чачани су Нову годину дочекали на главном градском тргу, уз трубачки оркестар Дејана Лазаревића из Пожеге, двоструког побједника Драгачевског сабора и добитника три Златне трубе у Гучи.

У Крагујевцу, на тргу испред Прве гимназије, наступили су бендови „Чипи и индустрија”, „ЧБС” и „Даркшајнс”.

Нишлије су Нову годину дочекали уз „Бајагу и инструкторе” и нишки оркестар „Ђувегије” и трубаче.

На Краљевом тргу, у центру Златибора, госте су забављали трубачки оркестри Дејана Јевђића и Љубивоја Диковића.

Скупштина Јагодине организовала је дочек на главном градском тргу, уз наступ групе „Галија”.

Централни догађај у Сремској Митровици био је новогодишњи концерт у 19 часова, у Позоришту „Добрица Милутиновић”. На концерту су наступила културно-умјетничка друштва и хорови из Бање Луке и Руме и града домаћина, као и етно група „Свитање”.

Нову годину по старом календару млади у Београду прославили су у клубовима и на сплавовима, док су љубитељи боемске атмосфере били у Скадарлији.

Главни град ни ове године није имао организован дочек на трговима, али ватромет није изостао, тачно у поноћ испред Храма Светог Саве, у којем је владика хвостански Атанасије претходно служио молебан.

На платоу испред Средње техничке школе у Косовској Митровици организован је дочек на коме је пјевала Јелена Броћић.

Према ранијој одлуци локалне самоуправе у Лозници дочек није организован због мјера штедње и отклањања посљедица поплава изазваних изливањем Дрине.

У Републици Српској, на бањолучком Тргу крајине грађане су забављати и Ана Бекута са „ИН бендом” и Крајишки трубачи.

Дочек је организован и у Приједору, Братунцу, док у другим мјестима попут Бијељине, Зворника и Требиња тога није било због недавних поплава и економске кризе.

У Црној Гори прослава је организована испред цркве Светог Ђорђа под Горицом. После ватромета у поноћ, митрополит црногорско приморски Амфилохије служио је молебан.

У забавном дијелу програма, поред домаћих, учествовали су и извођачи из Србије – етно група „Смиље”, Јелена Томашевић, народни оркестар Боре Дугића и трубачки оркестар Милована Бабића.

У Загребу су прославу организовали Српско национално веће, а гостовао је Маринко Роквић. У Пули, такође, у организацији СНВ, за дочек је наступила Лепа Лукић.

Србе у Темишвару забављао је Радиша Урошевић, док је у Љубљани наступио Мирослав Илић.Оставите одговор