Српска: Негативна стопа БДП други квартал заредом

Република Српска други квартал заредом биљежи негативну стопу бруто домаћег производа. То је данас потврдила и званична статистика РС, која је евидентирала да БДП РС-а обрачунат по производном приступу, у другом тромјесечју 2012. године у односу на друго тромјесечје 2011. има негативну стопу раста од 0,3 посто. Очекивано, негативан БДП од минус 0,3 посто, забиљежен […]

петак, октобар 19, 2012 / 20:03

Република Српска други квартал заредом биљежи негативну стопу бруто домаћег производа.

То је данас потврдила и званична статистика РС, која је евидентирала да БДП РС-а обрачунат по производном приступу, у другом тромјесечју 2012. године у односу на друго тромјесечје 2011. има негативну стопу раста од 0,3 посто.

Очекивано, негативан БДП од минус 0,3 посто, забиљежен је у реалном сектору.

Тако је бруто додата вриједност реално мања у подручјима: прерађивачка индустрија за чак шест посто, пољопривреда, лов и шумарство за 4,1 и грађевинарство за 3,7 посто.

Посматрано по подручјима класификације дјелатности, у другом тромјесечју 2012. бруто додата вриједност реално је већа у подручјима: финансијско посредовање за 4,7, образовање за 3,5 посто, остале јавне, комуналне, друштвене, социјалне и личне услужне дјелатности за 3,1 посто, здравствени и социјални рад за три посто, те угоститељство за 2,9 посто, подаци су Завода за статистику РС-а.

РС је имала негативну стопу бруто домаћег производа и у првом кварталу ове године.

БДП, обрачунат по производном приступу, у првом тромјесечју 2012. у односу на прво тромјесечје 2011. имао је негативну стопу раста од 0,9 посто, подаци су Завода за статистику РС-а.

И у том периоду је евидентиран потпуни пад у реалном сектору.

У првом кварталу 2012. бруто додата вриједност је реално мања у подручјима: прерађивачка индустрија за 6,3, грађевинарство за 5,5 и пољопривреда, лов и шумарство за 4,1 посто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *