Српска извози гориво Арапима (а рафинерија у губитку)

Босна и Херцеговина извезла је у прошлој и овој години нафтних деривата у вриједности од 159,7 милиона КМ, а међу земљама у које се гориво извози налази се и једна од нафтом најбогатијих земаља на свијету – Уједињени Арапски Емирати.

петак, октобар 27, 2017 / 18:55

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) гориво из БиХ извози девет фирми, а међу њима су „Оптима група“ и „Аеродроми РС“ из Бање Луке, „Систем екологика“ из Српца, „Енергопетрол“ и „СГС БиХ“ из Сарајева, Међународни аеродром Тузла, „Хифа-оил“ из Тешња, „Пажин“ Столац и „Сркл Интернешенал“ из Читлука, пише портал Капитал.ба.

Посебно је занимљиво да се међу предузећима којима се исплати куповати гориво у БиХ налази и фирма из Дубаија – „Бенсон Фзе“ која дизел купује од бањолучке „Оптима групе“ која је у руском власништву као и Рафинерија нафте Брод. Гориво се цистернама транспортује до хрватске луке Вуковар.

Уколико гориво заиста заврши на одредишту, поставља се питање економске оправданости извоза дизела из Рафинерије Брод, с обзиром на то да малопродајна цијена на пумпама у РС тренутно износи око 1,75 КМ по литру, док је у Дубаију испод једне конвертибилне марке, наводи Капитал, додајући да стручњаци претпостављају да горивоне иде “богатим арапским шеицима“ већ највјероватније завршава у некој од сусједних земаља ослобођено ПДВ и акциза.

Осим Уједињених Арпаских Емирата, гориво се из БиХ извози и у Велику Британију, Шведску, Њемачку, Турску, Швајцарску, Данску, Мађарску, Италију, Словачку, те у сусједну Хрватску, Црну Гору и Србију.

Ове године је највише извезено биодизела и то у вриједности од чак 51,6 милиона КМ, потврђено је за Капитал у УИО БиХ

Биодизел се из БиХ највише извози у Холандију, Мађарску, Њемачку, Словенију и Швајцарску.

Осим у Уједињене Арапске Емирате, дизел се углавном извози у Хрватску и Црну Гору, а у ове двије земље окружењу највише се извози и бензин. Керозин највише иде у Мађарску, Турску, Италију и Ирску.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *