Српска има план за производњу пшенице

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић рекао је да је производња пшенице један од стратешких интереса Српске и да је план производње ове културе припремљен. Он је додао да је за становништво Српске на годишњем нивоу потребно око 145.000 тона брашна и да је за ту количину неопходно око 200.000 тона пшенице. […]

субота, март 12, 2011 / 15:26

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић рекао је да је производња пшенице један од стратешких интереса Српске и да је план производње ове културе припремљен.

Он је додао да је за становништво Српске на годишњем нивоу потребно око 145.000 тона брашна и да је за ту количину неопходно око 200.000 тона пшенице.

"Ућићемо у организовану производњу пшенице и прерачунали смо које су то површине које морамо посијати у овој години како наше становништво не би имало посљедице, јер је производња пшенице проблематична у свјетским размјерама", рекао је Миловановић новинарима у Бијељини.

Он је додао да ће концесионим уговорима пољопривредници бити у обавези да производе одређене количине пшенице.

Миловановић је напоменуо да је са произвођачима млијека договорено да се до средине године исплаћују премије за бескласну и четврту класу млијека, а да након тога евидентирају износе који би требало да им се исплаћују и за њих купе висококвалитетна грла.

"Куповином висококвалитетних грла, односно музних крава, појачали би наш сточни фонд, јер годишња производња млијека за наше потребе износи 50 одсто, а циљ је да из године у годину повећавамо број сопствене производње", истакао је Миловановић.

Он је додао да произвођачи млијека спадају у највећи број корисника премија и да их има више од 15 000, те подсјетио да је у протеклим годинама ресорно министарство из буџета највише издвајало за производњу млијека, око 15 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *