Српска и Србија преузеле предузеће за ремонт војне опреме

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности привредном друштву "Зрак-ДКС” д.о.о. Теслић за обављање производње и ремонта наоружања и војне опреме.

недеља, 29 јануара, 2017 / 18:47

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности привредном друштву "Зрак-ДКС” д.о.о. Теслић за обављање производње и ремонта наоружања и војне опреме.

Власници овог новооснованог предузећа су држава Србија с 51 одсто и Република Српска са 49 одсто капитала.

„Зрак-ДКС” д.о.о. Теслић је настао реорганизацијом привредног друштва „Зрак” а.д. Теслић у стечају и једно је од ријетких које није отишло у ликвидацију. На основу Рјешења Окружног привредног суда у Добоју потврђен је план реорганизације стечајног дужника „Зрак” а.д. Теслић и утврђени оснивачи, пренос цјелокупне имовине стечајног дужника на новоосновано друштво, као и пренос свих обавеза по основу важећих уговора за испоруку роба и услуга по прибављању потребних дозвола и сагласности, наводе из Владе РС.

Планом реорганизације „Зрака“ предвиђено је да фирма „Дирекција КС“ из Београда, која је у стопостотном државном власништву, уложи око милион КМ чиме постаје власник 51 одсто новооформираног предузећа, док ће фондови у РС и Пореска управа своја потраживања од „Зрака“ претворити у капитал тако да ће РС имати 49 одсто власништва.

Привредно друштво „Зрак – ДКС” д.о.о. Теслић наставља дјелатност привредног друштва „Зрак” а.д. Теслић и бавиће се производњом и прометом наоружања и војне опрема, највећим дијелом за ино-купце, навели су у Влади РС, која је на посљедњој сједници дала сагласност привредном друштву „Зрак-ДКС” д.о.о. Теслић за обављање производње и ремонта наоружања и војне опреме. У плану је производња оптичке, оптомеханичке и оптоелектронске опреме и система за осматрање, нишањење и управљање ватром на оруђима и средствима свих калибара. Такође, из Владе РС тврде да ово новоосновано предузеће планира и ширење палете производа, као и запошљавање око тридесет радника.

У некада успјешном „Зраку” из Теслића отворен је стечај у новембру 2013. године, када су блокирани рачуни предузећа због дугова, а радницима није било исплаћено 17 плата.